X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Poziom erytrocytów w II trymetrze
Odpowiedz

Poziom erytrocytów w II trymetrze

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • natala Autorytet

Wysłany: 12 marca 2024, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć!

Przy jakich wartościach stwierdzono u Was anemię w ciąży i wdrożono leki?
    Jestem w 17 tc i dostałam właśnie wyniki krwi, mój poziom erytrocytów jest lekko zaniżony tj.:

3,80 10^6/µl przy normach: 3,90 — 5,10.

Bardzo bym chciała uniknąć brania żelaza na tym etapie ze względu na obciążenie układu pokarmowego i chciałabym podziałać dietą. Czy przy takich wartościach wasi ginekolodzy już włączali żelazo?

Co polecacie na poprawę wyników?

👩29 lat
    ● Letrox 100/125

8 grudnia 2023 r. ⏸️❤️🤰

❤️ 22 sierpnia 2024 r.

preg.png
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 12 marca 2024, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam żelazo dopiero w momencie gdy oprócz obniżonych erytrocytow miałam obniżona hemoglobine.

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

1 ivf i A na świecie ❤️
    Troszkę komplikacji (niewydolność szyjki i stan przedrzucawkowy) ale w
    36+6 - zdrowiutka A. uszczęśliwiła rodziców ! 🥰💓

age.png
  • Mimisia Autorytet

Wysłany: 12 marca 2024, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wdrażali dopiero żelazo jak hemoglobina spadła do 12 :) Lekarz nie sugerował się erytrocytami ;)

• natala Autorytet

Wysłany: 12 marca 2024, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam za odpowiedzi, hemoglobina jeszcze jest u mnie w normie, więc spróbuję zawalczyć naturalnymi metodami o to żeby nie wpaść w anemię. Czytałam już o zakwasie z buraka, piciu naparu z pokrzywy - czy coś jeszcze byście dodały?

👩29 lat
    ● Letrox 100/125

8 grudnia 2023 r. ⏸️❤️🤰

❤️ 22 sierpnia 2024 r.

preg.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 12 marca 2024, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natala wrote:
    Dziękuję Wam za odpowiedzi, hemoglobina jeszcze jest u mnie w normie, więc spróbuję zawalczyć naturalnymi metodami o to żeby nie wpaść w anemię. Czytałam już o zakwasie z buraka, piciu naparu z pokrzywy - czy coś jeszcze byście dodały?

Mój lekarz zaleca jedzenie czerwonego mięsa, ja dodatkowo jem dużo buraków 😊

natala lubi tę wiadomość

age.png
  • natala Autorytet

Wysłany: 13 marca 2024, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    Mój lekarz zaleca jedzenie czerwonego mięsa, ja dodatkowo jem dużo buraków 😊

To wystarczyło?
    Już kupiłam kabanosy cielęce 🤣

👩29 lat
    ● Letrox 100/125

8 grudnia 2023 r. ⏸️❤️🤰

❤️ 22 sierpnia 2024 r.

preg.png
  • Mas Autorytet

Wysłany: 13 marca 2024, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natala wrote:
    To wystarczyło?

Kabanosy chyba nie są wskazane w ciąży, bo to surowe mięso suszone. Tak się tylko wtracę 😉 No chyba że znalazłaś jakieś z parzonego mięsa. Surowe mogą bardziej zaszkodzić niż ten minimalnie niższy poziom erytrocytów. Ja mam taki większość ciąży, ale hgb w normie, więc lekarz się nie przejmuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2024, 12:24

👱39 🧔38
    Starania ok.2 lat
    👱 Amh 3,95,
    🧔 Tetrazoospermia
    1. IFV
    04.2023
    19 komórek pobranych/13 zapłodnionych
    5 ❄️ 2x5.1.1, 5.1.2,5.2.1, 5.2.2
    Pgt-a: 1❄️ czeka
    Transfer 5.1.1 ❤️🍀21.07.2023 🙏
    6dpt Beta 41,1 mIu/ml 🙏
    10 dpt Beta 242,2 mIu/ml 🙏
    17 dpt beta 5233 mIu/ml 🙏 i w USG mamy pęcherzyk 🙏
    19 dpt w USG mamy pęcherzyk żółtkowy 🙏
    21 dpt w USG mamy zarodek 2 mm i ❤️
    12t1d 6,2 cm. chłopaka, USG prenatalne wszystko w normie, nifty: niskie ryzyka 🥳
    21t1d 464 g. Synka
    II USG prenatalne wszystko w normie 🥳
    26t2d 914 g. Synka
    III USG prenatalne wszystko w normie 🥳
    29t4d 1561 g. Synka
    32t2d 2039 g. Synka
    35t2d 2631 g. Synka
    38t2d 3514 g. Synka
    3.04.2024 (39+3) Miłosz 😍🥳😍 🥳3740 g. 10/10 pkt.
    age.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 13 marca 2024, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natala wrote:
    To wystarczyło?

Każdy organizm jest inny, póki co mam hemoglobinę w normie, ale nie zawsze dietą jesteś w stanie zapewnić odpowiedni poziom żelaza. Czasem bez suplementacji się nie obejdzie. No i mięso czerwone to chyba najlepiej wołowinę:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2024, 13:26

natala lubi tę wiadomość

age.png
  • natala Autorytet

Wysłany: 14 marca 2024, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    Każdy organizm jest inny, póki co mam hemoglobinę w normie, ale nie zawsze dietą jesteś w stanie zapewnić odpowiedni poziom żelaza. Czasem bez suplementacji się nie obejdzie. No i mięso czerwone to chyba najlepiej wołowinę:)
    Dzięki :)
    Jestem po wizycie, póki co lekarz nic nie mówił o tym wyniku, a tym bardziej o suplementacji żelazem.
    Zaczęłam jednak dodawać więcej pietruszki do jedzenia, pije pokrzywę, więcej mięsa i oczywiście nieśmiertelny sok z buraków, albo zakwas :D

Jestem szczerze mówiąc ciekawa czy po takich dodatkach w diecie wyniki się poprawią :)

Kaktusowa lubi tę wiadomość

👩29 lat
    ● Letrox 100/125

8 grudnia 2023 r. ⏸️❤️🤰

❤️ 22 sierpnia 2024 r.

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ