X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje pozytywny odczyn coombsa
Odpowiedz

pozytywny odczyn coombsa

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • a g n i e s z k a Znajoma

Wysłany: 10 listopada 2015, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy miał ktoś pozytywny odczyn coombsa przy grupie krwi z rh+? Czy trzeba było coś z tym robić? Czy zagrażało dziecku?

• tygrys73 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale nie rozumiem. Jak ty masz grupe rh+ to nie ma szans na konflikt serologiczny. Ja mam rh- wiec musze czesto robic coombsa

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrys - kobieta nie musi mieć RH- żeby był konflikt, zdarza się konflikt serologiczny mimo to, rzadko, ale zdarza się. Lekarze jednak patrzą tylko na główne grupy krwi i olewają trochę sprawę, dlatego obowiązkowo moim zdaniem każda kobieta powinna robić sobie badania w tym kierunku, zwłaszcza jeśli nie jest to już pierwsza ciąża tylko druga czy kolejna a wcześniej było dobrze.

Ewela87 lubi tę wiadomość

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016

Wysłany: 11 listopada 2015, 05:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi właśnie wyszły przeciwciała przy moim i męża rh+
    Musiałam pojechać je zweryfikować do krwiodawstwa i krwiolecznictwa, ale nie mam jeszcze wyniku. Zastanawiam się, co po takiej weryfikacji się robi i czy to zagraża dziecku.

• Jacqueline Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie orientuję się niestety w tym temacie zbytnio więc nie pomogę.

Szkoda, że większość lekarzy no i zresztą ludzi, że konflikt może występować tylko wtedy, gdy kobieta ma Rh- a partner Rh+ :/ I w wielu źródłach są powielane też tylko takie informacje. A może zdarzyć się tez tak (cytuję):

"Konflikt serologiczny może mieć kilka typów. Bardzo rzadko, ale zdarza się konflikt grup głównych krwi. Ten rodzaj konfliktu występuje, gdy matka ma grupę krwi np. 0 a dziecko dziedziczy po ojcu A lub B. W przeciwieństwie do niezgodności w zakresie Rh, w konfliktach grup głównych krwi pierwsze dziecko też jest zagrożone skutkami konfliktu.

Jeszcze inny rodzaj konfliktu to tzw. płytkowy. Ma on ścisły związek z antygenem oznaczonym symbolem HPA-1a. W przypadku gdy został on przekazany dziecku przez ojca, a matka nie posiada tego przeciwciała (w jej przypadku HPA - 1a jest ujemna), to jej organizm potraktuje rozwijające się dziecko jako zagrożenie. Konflikt płytkowy stanowi jedną z najczęstszych przyczyn alloimmunologicznej małopłytkowości płodu lub noworodka (AIMP/N) i poważnych powikłań. Konflikt płytkowy może nawet doprowadzić do poronienia. W przeciwieństwie do konfliktu serologicznego, który obserwuje się w czasie drugiej ciąży, ten płytkowy, może pojawić się już podczas pierwszej. Dlatego warto wykonać badania, nawet w sytuacji kiedy wydaje się, że rodzice mają zgodną krew. Konflikt płytkowy występuje u jednej na półtora tysiąca par."

Ale pdobno ten rodzaj konfliktu jest mniej groźny. I chyba na forum jakimś też czytałam, że w badaniach wyszedł konflikt jakiś, a partnerzy mieli nawet te same główne grupy krwi i czynniki RH. Ale to już podobno bardzo rzadko się zdarza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2015, 06:36

a g n i e s z k a lubi tę wiadomość

• tygrys73 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale z kolei to też nieprawda ze przy rh- pierwsze dziecko jest bezpieczne. Bo ja mialam plamienia i krwawienia i tez moglo dojsc do zmieszania wiec dostawalam immuno. I faktycznie o tym drugim konflikcie pierwsze slysze a tylu lekarzy ze mna gadalo o konflikcie :( troche to straszne ze nikt o tym nie wie

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrysku - co do konfliktu na bazie czynnika Rh to się zgadza co piszesz, ale przyjmuje się, że pierwsze dziecko jest bezpieczne. A raczej chodzi o to, że jest bardzo małe ryzyko przy pierwszej ciąży.

A o tym drugim rodzaju konfliktu to tak przypadkiem też się dowiedziałam, już po poronieniu szukałam informacji o konflikcie i chyba na forum ciążowym na stronie gazeta.pl czytałam o przypadku gdzie kobieta opisywała, że mają obydwoje RH+ z partnerem, ale nie pamiętam już czy grupy krwi mają te same. W każdym bądź razie w badaniach wyszedł jej jakiś konflikt, co zdarza się rzadko, może tak rzadko jak konflikt przy pierwszej ciąży przy tym czynniku Rh- u kobiety, ale zdarza się. Nie mieli chyba konfliktu głównych grup krwi, tylko na jakimś tam poziomie coś się nie zgrywało i wyszły jej przeciwciała właśnie.

Wysłany: 13 listopada 2015, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyszły mi immunoglobuliny klasy igg na krwinkach czerwonych. Teraz mężowi będą oznzczać fenotyp rh w celu wykluczenia lub potwierdzenia konfliktu matczyno-płodowego. Za kilka tygodni mam mieć ponowne badanie, do końca ciąży jeszcze 3x.
    Czy ktoś robił te badania na nfz? Mi lekarz rodzinny odmówił skierowania, a do ginekologa chodzę prywatnie. Jednorazowo z kosztami przejazdu wychodzi mi 300zł :-(

• tygrys73 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej byłoby się położyć do szpitala i tam przedstawić problem tylko musislabys mieć dodatkowy pretekst ale zawsze można powiedzieć że masz plamienia i brzuch cię boli ;) to faktycznie drogo a sprawą jest wazna

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ