Przepuklina pępowinowa -omphalocele
-
Podciągam temat.
Dziś na usg (12+0) okazało się, ze dziecko ma przepuklinę pępowinową, czyli, ze jelita i żołądek są poza jamą brzuszną ( Normalnie jest tak u każdego dziecka w trakcie rozwoju, ale do 12 tyg powinno się to samo wchłonąć a u mnie dzisiaj zaczyna się 13 tydzień.
Są więc 3 prawdopodobieństwa:
- jest to fizjologiczne i samo się wchłonie, tylko troszkę później, bo może być tak, że dziecko jest trochę do tyłu z tygodniami
- jest to fizjologiczne ale się nie wchłonie do porodu, wtedy robi się cesarskie cięcie i dziecko po porodzie ma operację włożenia wszystkiego do brzuszka
- jest to spowodowane jakaś chorobą genetyczną - aby to wykluczyć, będę mieć zabieg amniopunkcji.
Jestem załamanaAniołek [*] 5tc - 15/08/2012
Aniołek [*] 9tc - 22/10/2013 (pusty pęcherzyk)
Aniołek Karolek [*] 21tc - 11/09/2014 -
czesc kochana chyba mamy taki sam problem:( u mnie w 17tyg okazalo sie ze synek ma przepukline przeoponowa u mnie jest troche gorzej niz u ciebie bo synek ma serduszko po przeciwnej stronie a zoladek watroba i jelita poszly do gory i uciskaja pluco ktore w wyniku tego nie bedzie moglo sie poprawinie rozwinac:( pobrali mi wody plodowe do badania ,i cos tam jest jeszcze w celu wykluczenia jeszcze innych wad takich bo jesli sa jeszcze inne dziecko nie ma zadnych szans:(lekarz mowil ze sytacja jest ciezka:
-
oliwia85 - strasznie Ci współczuję!!
Faktycznie- z opisu wygląda okropnie...
Człowiek tak się cieszy z tej ciąży i maleństwa, a potem tak niesprawiedliwie się dzieje..
Czytałam trochę o tych przepuklinach i niestety czasami tak się dzieje, nie wiadomo jakie są tego powody.
Trzymam kciuki za Twojego maluszka!
Napisałam Ci wiadomość na priv.
Aniołek [*] 5tc - 15/08/2012
Aniołek [*] 9tc - 22/10/2013 (pusty pęcherzyk)
Aniołek Karolek [*] 21tc - 11/09/2014 -
agnb6 wrote:oliwia85 - strasznie Ci współczuję!!
Faktycznie- z opisu wygląda okropnie...
Człowiek tak się cieszy z tej ciąży i maleństwa, a potem tak niesprawiedliwie się dzieje..
Czytałam trochę o tych przepuklinach i niestety czasami tak się dzieje, nie wiadomo jakie są tego powody.
Trzymam kciuki za Twojego maluszka!
Napisałam Ci wiadomość na priv.Mama dwóch chłopców;)
cukrzyca typ 1, niedoczynnośc, hashimoto, pcos, wrogi śluz 3 x inseminacje a udało się naturalnie w najmniej oczekiwanym momencie!!! -