Przepuklina rozworu przełykowego - któraś mama to ma?
-
Witam.
Dopiero dowiedziałam się o ciąży. Długo wyczekiwana po ivf. Od samego początku zaczęły się pogłębiać moje problemy z żołądkiem. Teraz w nocy budzę się z takim bólem, że nie wiem jak to będzie dalej Czy któraś z mamuś w ciąży ma ten sam problem? Jakie leki bierzecie? Ja na razie nie mam nic, bo poprzedni lek mnie uczulił ale to było przed ciążą. Teraz nie wiem za bardzo czy będę mogła coś brać. Nie wyobrażam sobie takiego bólu kiedy zaczną się np mdłości, albo potem kiedy brzuch urośnie a dziecko zacznie kopać. Liczę na to, że ktoś mi coś podpowie w tej kwestii, chociaż wiem że nie jest to popularne schorzenie u tak młodych osób. -
Witaj. W 2010 została u mnie zdiagnozowana przepuklina. W 2012 miałam operację laparoskopową, która pomogła mi tylko na rok. Przepuklina powróciła i jest jeszcze gorzej, bo wszystkie szwy puściły oprócz jednego. Kolejną operację mam mieć między październikiem a lutym, ale nie wiem czy się zdecyduję.
Nie wiem jaką masz tę przepuklinę, ja jakoś ciągnę. ze cztery razy w nocy poddusiłam się treścią żołądkową, kolację jem o 18.00, bo po południu żołądek jak kamień i boję się, że jak zjem coś później to będzie mi w nocy się cofało.
Biorę omeprazol 20 mg około 17.30. Gastrotuss przed snem, albo po nocnej cofce. Pomocniczo mam Gaviscon, ale tylko trzy razy jak do tej pory go piłam.
W czwartek mam wizytę u gastrologa. Może coś mądrego poradzi to napiszę. PozdrawiamWiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2016, 08:47
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
Hej, ja również mam tą przypadłość zdiagnozowaną z 7 lat temu. Na szczęście nie utrudnia mi za bardzo życia. Właśnie te 7 lat temu jak dokonano diagnozy miałam potworne problemy, w ciągu krótkiego czasu miałam takie napady duszności, wymioty, bóle żołądka, leki nie pomagały bo wszystko co zjadłam czy piłam zwracałam.. Od tamtej pory mam raczej spokój ale bardziej uważam na to co jem. Unikam tłustego jedzenia wieczorami bo w nocy się źle czuję. Czasem boli mnie żołądek ale zazwyczaj pomaga mi nospa forte i gorąca herbata. Na szczęście nospe można brać w ciąży i to mnie pociesza. Leków na stałe nie biorę żadnych. Mam nadzieje że w ciąży mi się nie pogorszy..
29+1, 44 cm, 1430 g -