Sterydy
-
Witajcie, wiem, że wiele z Was (ja też) przyjmuje w ciąży sterdy np. encorton.
Dziś byłam na konsultacji u innego lekarza i stanowczo odradził mi przyjmowanie sterydów, ponieważ powodują powstawanie wad wrodzonych u płodu.
Czy któraś z Was dysponuje jakąś wiedzą na ten temat, jak to jest z tymu sterydami, czy może jaka dawka jest bezpieczna? Od kiedy brałyście te leki i w jakich dawkach?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2016, 15:27
Maj 2017 - Synek jest z nami:)
3 poronienia
Mutacje mthfr i v leiden, ana, policystyczne jajniki -
nick nieaktualnyWitaj
Kobiety które podchodzą do in vitro biorą sterydy encorton żeby organizm nie odrzucił zarodka. U mnie niestety był skutek uboczny - żołądek rozjechany, prawdopodobnie zakrzepica żył którą u mnie wykryli że to też niby wina encortonu. Ale tak naprawdę to jestem chyba jedynym takim przypadkiem. Na badaniach wyszło, że synuś jest zdrowy i nie ma żadnej wady rozwojowej. Brałam to w dawce 10 mg. -
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście poczytałam trochę i dowiedziałam się, że wiele dziewczyn ma wskazania do brania encortonu czy innych leków tego typu. Pewnie też dawka ma znaczenie.
Najważniejsze że Twoj synek zdrowyewa81 lubi tę wiadomość
Maj 2017 - Synek jest z nami:)
3 poronienia
Mutacje mthfr i v leiden, ana, policystyczne jajniki -
nick nieaktualnyja biorę Medrol,
kto powiedział, że steryd, który najczęsciej przepisują lekarze w klinice po in-vitro (encorton) może powodować wady rozwojowe? Prawdopodobnie lekarz, który nigdy nie miał do czynienia z leczeniem niepłodności. Gdyby istniały jakiekolwiek potwierdzenia tej tezy, to gwarantuję Ci, że żaden lekarz nie przepisałby takiego leku w okresie ciaży. -
Również obawiałam się tego leku i długo szukałam informacji w sieci (na stronach polskich i anglojęzycznych) oraz wypytywałam lekarza. Na ulotce jest napisane, że dawka do 5mg nie wykazuje szkodliwego wpływu na płód. Moja Pani endokrynolog mówiła, że popytała tu i tam, sprawdziła fachową literaturę i znalazła nawet informację, że dawka do 7,5mg jest bezpieczna. Natomiast znalazłam wiele wpisów kobiet, które brały znacznie wyższe dawki i urodziły zdrowe dzieciaczki.
Ps. Ja brałam już w czasie starań do 17 tyg. ciąży. Dawka 5mg. U mnie nie było w zasadzie żadnych skutków ubocznych podczas brania Encortonu. Trochę za dużo przytyłam, ale tak naprawdę zaczęłam tyć już po odstawieniu leku Na dzidzię nadal czekam, ale USG nie wykazuje żadnych nieprawidłowości i badania prenatalne też wyszły dobrzeWiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2017, 17:50
-