X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Szeroka przezierność karkowa - 4.43 mm
Odpowiedz

Szeroka przezierność karkowa - 4.43 mm

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Asia292 Nowa

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Podczytuję forum od wielu miesięcy, już od etapu starań o bobasa, który na szczęście się pojawił (jestem w 13 tyg.) Do tej pory nie czułam potrzeby zwracać się z żadnymi pytaniami, jednak kilka dni temu przeszłam pierwsze USG prenatalne i jestem załamana...
    NT naszego dziecka wynosi 4.43 mm przy CRL 62,3mm. Wiem, że to znacznie ponad normę. Pani doktor poinformowała o zwiększonym ryzyku chorób chromosomalnych i/lub chorób serca, podkreślając, że spora część dzieci z wysokim NT rodzi się jednak zupełnie zdrowa. Wszystkie inne parametry są w normie.
    Niestety sam fakt jakiegokowiek ryzyka od kilku całkowicie mnie paraliżuje. Na badanie poszłam pełna optymizmu, nieprzygotowana na jakiekolwiek niepewne wnioski. Wynik PAPP-A dopiero za ok. 7-10 dni. W poniedziałek biegnę na NIFTY, ponieważ jest szansa, że jego wynik dostanę szybciej.
    Proszę, dajcie znać, czy któraś z Was miała podobną sytuację i dziecko przy równie wysokim NT urodziło się zdrowe?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2024, 11:50

• Kokrocz Koleżanka

Wysłany: 14 kwietnia 2024, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dodaj się na grupę na fb pappa, nifty, hormony, amniopunkcja. Tam jest sporo historii, w trudnych chwilach pomaga ich czytanie. Przeziernosc karku to jeden marker, jeszcze nie diagnoza, wiec nie martw się na zapas ❤️. U mnie co prawda była hypoplastyczna kość nosowa, marker wskazujący na trisomie 21. Zrobiłam sanco i wynik jest prawidłowy, a też nakręcałam się niepotrzebnie. Dziecko odczuwa to że się martwisz, i wiem że jest ciężko, ale staraj się być dobrej myśli. I też myślę że nifty to dobra decyzja, pappa czasami daje wysokie ryzyka, i i tak może skończyć się tak, że dalsza diagnostyka będzie potrzebna.

Asia292, Alga_I lubią tę wiadomość

• Asia292 Nowa

Wysłany: 14 kwietnia 2024, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję, na pewno skorzystam z tej grupy <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2024, 12:51

Kokrocz lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ