X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Wiek ciąży nie jest zgodny z OM
Odpowiedz

Wiek ciąży nie jest zgodny z OM

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2017, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg OM powinno być 8w2d a jest 7w3d....6 dni roznicy ..... Ostatnie USG crl 0.98cm w 7w0d chyba trochę za mały ten zarodek fhr 130 ktoś miał może podobnie? Kolejna wizyta za 2 tyg ostatnia miesiączka 12.10...

• admiralka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2017, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wystarczy, że owulacja była kilka dni później i jest to wtedy całkiem normalna rozbieżność. U mnie od początku był tydzień różnicy między terminem z OM, a z USG. Nie martw się na zapas :)

golonat lubi tę wiadomość

atdc9vvjhr7v1l6t.png

h84f9vvj1bgblfir.png

03.08.2017 - Nasze cuda 8tc [*]
    16.12.2017 - Marysia 15tc [*]
  • catalina1988 Koleżanka

Wysłany: 9 grudnia 2017, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, nie musi się pokrywać, u mnie akurat dzidziuś jest 2 tygodnie „do przodu” ale wszystko ma większe: wagę, kość udową, brzuszek i główkę. Po prostu dzieci rosną po swojemu tak jak i po urodzeniu.

• teqz Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2017, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulcciaa wrote:
    Wg OM powinno być 8w2d a jest 7w3d....6 dni roznicy ..... Ostatnie USG crl 0.98cm w 7w0d chyba trochę za mały ten zarodek fhr 130 ktoś miał może podobnie? Kolejna wizyta za 2 tyg ostatnia miesiączka 12.10...
    Ja mam ciąże o 2 tygodnie młodsza przez nieregularne cykle wiec nie jest to powód do zmartwień :)

• Axana Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie od początku była młodsza 5 dni (zgodnie z opóźnioną owulacją w 19 nie 14 dc) a przy prenatalnych w 14tyg okazało się że mały dogonił do terminu z OM i mierzy dokładnie na 13w2d :) Nie martw się na zapas, maluszek ma czas żeby podgonić, a nawet jak nie to i tak nic się nie dzieje :)

atdcpiqv8drqss4a.png
  • Pysia88. Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2017, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też był tydzień różnicy, mały był o tydzień za malutki, potem tak nadgonil ze przegonił termin z OM, a teraz jest różnie +- 3 dni terminu z miesiączki :) aby terminy się zgadzaly musiały by być podrecznikowe cykle a jak wiadomo różnie to bywa :) Nie ma się czym martwić

dxomi09ki2yn4iqx.png
  • Alala Ekspertka

Wysłany: 14 grudnia 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spokojnie, mnie też lekarka na początku wystraszyła, bo zarodek za mały, a okazało się, że po prostu ciąża młodsza o 2 tygodnie - cykl się rozregulował jak nigdy. Teraz już ponad połowa ciąży za mną i utrzymuje się wyznaczony na początku przewidywany termin porodu 2 tyg później niż według OM.

synuś <3 01.05.2018
    synuś <3 26.06.2019
    0d1yskjooixdxgsx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2017, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie to byl drugi cyklpo poronieniu wiec nie wiem ile mialby trwac test wyszedl dopiero w 31 dc. test owulacyjny + w 15dc czyli owulacja mogla byc ok 16/17 dc nie jest potwierdzona monitoringiem :( caly czas na usg wychodzi mlodsza 5/6 dni zdarzylam juz zmienic lekarza bo uslyszalam ciaza sie nie rozwija.... na drugi dzien wizyta u innego powiedzialam co uslyszalam dzien wczesniej wykonano usg pierwszy lekarz zle zrobil usg blad pomiaru.... ale ciaz dalej mniejsza o 5/6 dni. Lekarz zapytal o dlugosc cykli i regularnosc i powiedzial ze jest ok kolejna wizyta 20.12 zobaczymy.

• Coccolina Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2018, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie termin według om 13.01, a według usg najpierw był 08.02 a przy kolejnym 02.02 :)

U mnie owulacja wystąpiła dopiero w 41-42 d.c., stąd takie opóźnienie . Nie ma się czym martwić! Najważniejsze, żeby od badania do badania dziecko prawidłowo się rozwijało.

85993e3kq2qy7eit.png
    f2wl3e5ey3ftig7q.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2018, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powody niezgodności:

1. Owulacja nie była dokładnie w połowie cyklu, czyli 14 dni po ostatniej miesiączce. Mogła być później stąd ciąża młodsza.

2. Owulacja była w terminie, ale zarodek jest mniejszy, to się często zdarza, dziecko nadrobi z czasem ;)

U mnie było odwrotnie - pokazywało mi ciążę starszą o tydzień, ale w kolejnych tygodniach się wyrównało i teraz mam wielkość dziecka zgodną z OM :)

Normalka, nie ma co panikować :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Martula78 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    admiralka wrote:
    Wystarczy, że owulacja była kilka dni później i jest to wtedy całkiem normalna rozbieżność. U mnie od początku był tydzień różnicy między terminem z OM, a z USG. Nie martw się na zapas :)

Admiralka cytuję Cię kochana bo przeczytałam Twoja historię od deski do deski podczas ciązy a w poniedzialek okazało się, ze moja córcia ma zespól Edwardsa. i też była od początku młodsza o tydzien. dzis już wiem dlaczego.... wczoraj przyszla na świat. całe 25g i 6cm Wielkiej Miłości...
    PS wyslalam zaproszenie na priv <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2018, 19:59

2006 Kubuś <3
    Aniołek [*] 14.01.18 -9tc2
    Ola [*] 27.06.2018 - 14 tc
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ