Wiek ciąży nie jest zgodny z OM
-
nick nieaktualny
-
Wystarczy, że owulacja była kilka dni później i jest to wtedy całkiem normalna rozbieżność. U mnie od początku był tydzień różnicy między terminem z OM, a z USG. Nie martw się na zapas
golonat lubi tę wiadomość
-
paulcciaa wrote:Wg OM powinno być 8w2d a jest 7w3d....6 dni roznicy ..... Ostatnie USG crl 0.98cm w 7w0d chyba trochę za mały ten zarodek fhr 130 ktoś miał może podobnie? Kolejna wizyta za 2 tyg ostatnia miesiączka 12.10...
-
U mnie od początku była młodsza 5 dni (zgodnie z opóźnioną owulacją w 19 nie 14 dc) a przy prenatalnych w 14tyg okazało się że mały dogonił do terminu z OM i mierzy dokładnie na 13w2d Nie martw się na zapas, maluszek ma czas żeby podgonić, a nawet jak nie to i tak nic się nie dzieje
-
U mnie też był tydzień różnicy, mały był o tydzień za malutki, potem tak nadgonil ze przegonił termin z OM, a teraz jest różnie +- 3 dni terminu z miesiączki aby terminy się zgadzaly musiały by być podrecznikowe cykle a jak wiadomo różnie to bywa Nie ma się czym martwić
-
spokojnie, mnie też lekarka na początku wystraszyła, bo zarodek za mały, a okazało się, że po prostu ciąża młodsza o 2 tygodnie - cykl się rozregulował jak nigdy. Teraz już ponad połowa ciąży za mną i utrzymuje się wyznaczony na początku przewidywany termin porodu 2 tyg później niż według OM.
-
nick nieaktualnyu mnie to byl drugi cyklpo poronieniu wiec nie wiem ile mialby trwac test wyszedl dopiero w 31 dc. test owulacyjny + w 15dc czyli owulacja mogla byc ok 16/17 dc nie jest potwierdzona monitoringiem caly czas na usg wychodzi mlodsza 5/6 dni zdarzylam juz zmienic lekarza bo uslyszalam ciaza sie nie rozwija.... na drugi dzien wizyta u innego powiedzialam co uslyszalam dzien wczesniej wykonano usg pierwszy lekarz zle zrobil usg blad pomiaru.... ale ciaz dalej mniejsza o 5/6 dni. Lekarz zapytal o dlugosc cykli i regularnosc i powiedzial ze jest ok kolejna wizyta 20.12 zobaczymy.
-
U mnie termin według om 13.01, a według usg najpierw był 08.02 a przy kolejnym 02.02
U mnie owulacja wystąpiła dopiero w 41-42 d.c., stąd takie opóźnienie . Nie ma się czym martwić! Najważniejsze, żeby od badania do badania dziecko prawidłowo się rozwijało.
-
Powody niezgodności:
1. Owulacja nie była dokładnie w połowie cyklu, czyli 14 dni po ostatniej miesiączce. Mogła być później stąd ciąża młodsza.
2. Owulacja była w terminie, ale zarodek jest mniejszy, to się często zdarza, dziecko nadrobi z czasem
U mnie było odwrotnie - pokazywało mi ciążę starszą o tydzień, ale w kolejnych tygodniach się wyrównało i teraz mam wielkość dziecka zgodną z OM
Normalka, nie ma co panikować -
admiralka wrote:Wystarczy, że owulacja była kilka dni później i jest to wtedy całkiem normalna rozbieżność. U mnie od początku był tydzień różnicy między terminem z OM, a z USG. Nie martw się na zapas
Admiralka cytuję Cię kochana bo przeczytałam Twoja historię od deski do deski podczas ciązy a w poniedzialek okazało się, ze moja córcia ma zespól Edwardsa. i też była od początku młodsza o tydzien. dzis już wiem dlaczego.... wczoraj przyszla na świat. całe 25g i 6cm Wielkiej Miłości...
PS wyslalam zaproszenie na privWiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2018, 19:59
2006 Kubuś
Aniołek [*] 14.01.18 -9tc2
Ola [*] 27.06.2018 - 14 tc -