wodonercze II trymestr
-
Drogie mamy potrzebuje informacje.
U mojego synka na badaniach połówkowych wykryto obustronne poszerzenie układu kielichowo- miedniczkowego do 8mm. Zlecono kontrole za tydzień- poszerzenie zmalało do 7 mm... Niestety w kolejnym tygodniu wzrosło do 10 mm ( 23 tc).
Obecnie jest już rozpoznane wodonercze obustronne
Kolejne badanie zlecono za 3 tygodnie.
Pytanie brzmi, czy któraś mama miała z tym do czynienia? jak to sie skoczyło ?
Czy juz omawiać sie do Łodzi, żeby po kolejnym badaniu ( za 2 tyg) jeśli wynik się pogorszy moc mieć tam konsultacje ?
Czy u kogoś to ustąpiło w trakcie ciąży lub po porodzie ?
I kogo z Warszawy polecacie żebym mogła już jakoś pomoc mojemu synkowi ?
z Góry dziękuje za każdą odpowiedz :*catalina1988 lubi tę wiadomość
-
Witaj kochana u nas wodonercze stwierdzone od jakiegoś 16 TC prawostronne obecnie jesteśmy na granicy poszerzenia 12.5 mm kolejna wizyta za tydzień i kolejne mierzenie czekany na poród i wtedy zaczniemy działać
Poczytaj tutaj https://bellybestfriend.pl/forum/problemy-i-komplikacje/zastoj-moczu-u-plodu-ii-trym,8108.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2017, 07:23
Synek Piotruś 2019 Córeczka Oliwia 2013 . Małgosia 2017
Aniołki
Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe -
Hej! Ja mam to samo w 21 tc miednicznki miały 7,1mm i 4,3mm. Ze względu na to ze było tez podejrzenie wady serca byłam na badaniach w Klinice Terapii Wad Płodu w Matce Polce. Miedniczki mamy na razie obserwować - czy się nie poglebia, na razie się nie kwalifikuje do zabiegu- w sytuacji dużego wodonercza robią odbarczaczanie nerek jeszcze w brzuchu. W najlepszym przypadku ma zaniknąć do końca ciąży lub po urodzeniu. Podobno chłopcy tak maja.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2017, 11:08
-
Podobno faktycznie częściej dotyka to chłopców z tym, że u mnie dodatkowo powiększenie jest symetryczne sama mam wadę nerek ( podwójny ukl kielichowo miedniczkowy) ale to raczej bardziej "pomaga" w wypełnianiu, niż nie.
Od jakiego powiększenia zaczyna się odbarczanie ? Czytałam ze od 10 mm A narazie nie miałam żadnej konsultacji w tej sprawie.
Też miałam podejrzenie dodatkowych wad I też serduszko zdrowe -
Ja troszkę szukałam informacji na ten temat i polecam Ci artykuł ze strony http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?2711. Jest to artykuł z gazety medycznej więc myśle że wiarygodny. Według tabeli numer 3 zabieg wykonano u 16% płodów z wymiarami 30-40 mm oraz u 100 % z wymiarami ponad 40 mm. Myśle wiec że tak ponad 30 mm dopiero jest wskazaniem do operacji. Mam mieć wizytę kontrolna za 3 tygodnie i właśnie umówiłam się do prof. Szaflika - on jest podobno guru jeśli chodzi o tego typu rzeczy i też ewentualnie wykonuje takie zabiegi w Matce Polce.
A czy w związku z tymi miedniczkami i potencjalną wadą serduszka też mówiono Ci o zwiększonym ryzyku wad genetycznych? Ja jestem trochę przestraszona... -
U nas tydzień temu było 12.5 mm żadnych badan podtym kontem nie miałam zleconych czekany do rozwiazania i wtedy mamy zaczac działać co do pojawienia sie tego u chlopcow tez o tym bardzo dużo czytalam i slyszalam u nas ma byc dziewczynka
Lumi86 lubi tę wiadomość
Synek Piotruś 2019 Córeczka Oliwia 2013 . Małgosia 2017
Aniołki
Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe -
A czy w związku z tymi miedniczkami i potencjalną wadą serduszka też mówiono Ci o zwiększonym ryzyku wad genetycznych? Ja jestem trochę przestraszona...[/QUOTE]
Serduszko U mojego synka na Usg zawsze było super. Niestety po 2 usg z powiekszonym ukm lekarz stwierdził że warto zrobić echo.
Powiększone miedniczki mogą być markerów np zespołu Downa, o ile lekarze znajdują kolejne wady.
U mnie echo serca podobnie jak usg serca super. Potwierdzilo się ze jedyny problem to właśnie ten zastoj
Dziewczyny co ile macie usg? Jesteście pod kontrola poradni wad płodu ? Ja dopiero mam skierowanie. Jak was monitoruja.
-
U nas tez po echo serca - lekarka z Matki Polski powiedziała ze ona by tej zmiany na serduszku w ogóle nie opisywała bo jest widziane tylko z jednej strony i słabo widoczna wiec może to być błąd aparatu. Poza tym reszta serduszka bez zarzutu - wszystkie pomiary idealne.
Kamila07 a robiłaś testy prenatalne np pappa w 1 trymestrze? Rozmawiałam z mama która miała je robione i wyszły dobrze, potem wyszły jej tak samo poszerzone miedniczki, echo bylo dobre a dziecko urodziło się z ZD. Mimo ze tak naprawdę nic na to nie wskazywało. Poza tym Genetyk z Matki Polki mi mówił ze poszerzone miedniczki około 6 krotnie zwiększają ryzyko urodzenie dziecka z ZD.
Ja się ostatecznie zdecydowałam na nifty - właśnie czekam na wynik i siedzę jak na szpilkach...Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2017, 12:40
-
Z reguły poszerzeniami nic się nie robi. Należy kontrolować i pamiętać o zrobieniu USG po porodzie (jednak usg przez bzuch ma duzy zakres bledu- przypuszczam ze te wahania 7-8-10mm to ciagle takie samo powiekszenie).
U nas skonczylo sie na kontrolowaniu co 3msc u nefrologa poszerzen, nie dopuszczanie do zakazenia ukladu moczowego (higiena, kontrole moczu itp). Poszerzenie cofnęło się do 1rż, tak jak nam "obiecywano"Kamila07 lubi tę wiadomość
-
catalina1988 wrote:Kamila07 a robiłaś testy prenatalne np pappa w 1 trymestrze? Rozmawiałam z mama która miała je robione i wyszły dobrze, potem wyszły jej tak samo poszerzone miedniczki, echo bylo dobre a dziecko urodziło się z ZD. Mimo ze tak naprawdę nic na to nie wskazywało. Poza tym Genetyk z Matki Polki mi mówił ze poszerzone miedniczki około 6 krotnie zwiększają ryzyko urodzenie dziecka z ZD.
Ja się ostatecznie zdecydowałam na nifty - właśnie czekam na wynik i siedzę jak na szpilkach...
Tak robiłam. Ryzyko ZD było 1:6600 czyli mocno zmalało, bez testu z samego wieku 1:319... tez o tym myślałam, ale poza tymi miedniczkami nie ma innym marketów wad gentyczych, profil prawidłowy, serce jak dzwon, co opisali lekarze, tak ze to raczej nie to.
Tez proponowano mi NIFTY ( połozne, lekarze nie przypuszczaja ZD), ale podjełam decyzje ze teraz nic to nie zmieni, kocham mojego synka i na pewno chce go urodzić, tym bardziej ze to juz 23 tc.
Trzymam kciuki za twoj wynik! A robiłas wczesniej pappa? mysle ,ze jak pappa było dobre to nie bedzie teraz nispodzianek, tym bardziej ze tych marketów musi byc sporo, a nie tylko miedniczni i niepena plamka w sercu ltora pewnie jest wina aparatury.
-
Kamila07 widzę, że u nas prawie wszystko podobne - u mnie pappa prawie taka sama i 22 tc.
Ja nawet nie myślałam o tym żeby usunąć. Poszłam na nifty bo już w końcu miałam taki mętlik w głowie i każdy mówił mi co innego. W sumie to spokój nie ma ceny. Nikomu o tym nie mówiłam - nawet mężowi. Liczę że będzie dobrze i będę trochę spokojniejsza a jak wynik będzie nieprawidłowy - będę miała czas żeby się na to przygotować.
-
Catalina wynik będzie prawidłowy !!! Nie masz powodów żeby myśleć inaczej!
A ja ponownie Przejrzałam właśnie wszystkie poprzednie usg i zarówno przyziernosc karkowa jak i kość nosowa ok, nie ma nic co mogłoby sugerować coś innego niż Wodonercze
Ja w pon mam poradnie wad płodu w Warszawie, zapisałam się również do poradni do łodzi i jeszcze prywatnie. Chyba jedyne co mogę teraz zrobić to monitorować to wodonercze. Kiedy masz wyniki ? Trzymam kciuki!!!! -
Dzięki, wyniki będą w przyszły piątek najprawdopodobniej ale jak będą wcześniej to maja do mnie dzwonić. Pani z przychodni mówiła że u nich robią nifty już od dwóch lat i jak do tej pory tylko raz się zdarzył wynik nieprawidłowy (w znaczeniu wysokiego ryzyka). Stwierdziła, że teraz lekarze tak straszą te ciężarne...
Co jak często masz wizyty z pomiarem miedniczek? Mi powiedzieli, żeby za trzy tygodnie dopiero skontrolować ale nie wiem czy nie umówić się wcześniej. Ja w sumie jestem z Łodzi i niby mówią że tu wszyscy z całej Polski jeżdżą z tego typu wadami ale chyba jak bedzie się pogarszało to też wybiorę się do Warszawy.
Chociaż jesteśmy dobrej myśli i napewno nasi chłopcy będą w tych 90% którym przejdzie do końca ciąży!!!
Koniecznie daj znać jak po wizycie. -
Kontrolę mam Co 2 tygodnie. Dodatkowo sama umawiać się prywatnie( wcześniejsze wizyty były też prywAtne ale z abonamentu).
Do szpitala do łodzi też się umiwilam.
W warszawie czekam na wizytę do dr Dębskiej która też jest opinioliderem w tej kwestii.
Głęboko wierzę że będzie dobrze, niestety mój synek ma już 10 mm Ito obustronnie;( dlatego Bede szukać dla niego pomocy wszędzie. -
Hej, jak ktoś będzie szukał informacji jeszcze na ten temat to napiszę swoją historię, aby kogoś pocieszyć w 20 tygodniu ciąży lekarz wykrył u mojego synka poszerzenie miedniczki prawej do 8 mm. Ja oczywiście zapłakana, nie mogłam się pogodzić z tym że mój synek ma jakąś wadę. Lekarz oczywiście uspokajał, że to często dotyka chłopców i najczęściej znika. Tak też się stało, w 31 tygodniu na badaniu 3 trymestru miedniczka nie jest poszerzona i wszystko jest w porządku. Także dziewczyny nie przejmujcie się, zazwyczaj to zanika jak nie w 3 trymestrze to po porodzie. Tez się bardzo zamartwiałam, wymawiałam sobie choroby nerek itd, jak widać niepotrzebnie.
-