Wyniki PAPP-A
-
Cześć. Zaczęłam II trym.
Jestem po prenatalnych-USG wszystko dobrze.
Dzisiaj zadzwonili z kliniki w sprawie wyniku z krwi PAPP-a.
Poinformowali, że ryzyko trisomi 21 jest pośrednie.
Mam 29 lat, pierwsza w życiu ciąża, badania z krwi dobre, USG dobre.
Lekarz, który robił badanie dopiero po majówce… lekarz który mnie prowadzi zalecił dla spokojnej głowy NIFTY… wiem że nikt mi nie powie co mam robić, ale może coś podpowiecie…
Podaje wyniki:
Wolne B-HCG 84,98 IU/I odpowiada 2,112 MoM
PAPP-A 2,920 IU/I odpowiada 0,559 MoM
Trisomia 21: ryz.podst. 1 do 709
Ryż. Skorygowane 1 do 602
Preeklampsja przed 37 tc 1 do 263
Wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrastania płodu przed 37 tc 1 do 188
Z góry dziękuję ☺️😞
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia, 10:07
-
Usg prenatalne wszystko dobrze cały czas lekarz mówił, przeziernosc karkowa 1.5, kość nosowa obecna. Pisze tu dlatego że lekarz dopiero po majówce mi to objaśni a mój prowadzący zaleca nifty "dla spokojnej głowy" i bądź tu człowieku mądry i wiedz co robić.. 😞
-
No właśnie ryzyko trisomii, nie wiem jak stoisz finansowo, te ryzyka wyszły ci dość duże, nawet na podstawie USG jest dość wysokie. Co ja bym zrobiła, to zrobiłabym te badania nifty. Amniopunkcja którą ci zaproponują jest dość ryzykowna i inwazyjna, wolałabym najpierw zrobić nifty choć bardzo drogie ale bezpieczne dla dziecka. I też dadzą ci odpowiedź.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia, 13:29
🧑 1985 🧒 1980
Czerwiec 2022 piękny chłopiec, 10 apgar
Marzec 2023 🫄
Kwiecień 2023 💔
15.02 6.5mm dziecka 😍 bije serduszko
21.02 8.2mm bije ❤️
05.03 28.2mm bije ❤️ rusza głową i rączkami 😍
26.03 badanie prenatalne, dzidzia zdrowa, 5.8cm, mamy chłopczyka 🙂 niskie ryzyka 💪
17.04 poczułam pierwszy raz twoje ruchy ❤️
28.05 synek 20cm i 413g, idealny ❤️
13.06 waga 540g 🙂
01.08 Nikodem waży 1525 gr zdrowy ❤️
14.08 szpital i patologia ciąż, wszystko jest dobrze podobno ważysz 2234 🙂
-
Ja mam 26 lat i bardzo podobne ryzyka do Twoich, t21 1:792. Na USG wyszła hypoplastyczna kość nosowa. Dostałam skierowanie na amniopunkcję, bo lekarka twierdziła, że przy moim wieku ryzyka powinny być dużo niższe. Nie zgodziłam się na amniopunkcję, ale zrobiłam sanco i wyszła zdrowa dziewczynka. I dobrze że to zrobiłam, bo wczoraj byłam na połówkowych i mała dalej nie chciała się obrócić, żeby można było ocenić tę kość nosową. Gdybym nie zrobiła santo dalej bym się zastanawiała nad zd. A tak jednak jestem spokojniejsza.
Pamiętaj jednak, jak piszą Ci dziewczyny wyżej, że te ryzyka nie są wysokie, i wciąż to tylko wyliczona statystyka która nie mówi Ci de facto nic o dziecku które masz w brzuchu, tylko wylicza prawdopodobieństwo na podstawie danych wpisanych w program.Okeńka lubi tę wiadomość
-
Byłam właśnie na konsultacje odnośnie tego wyniku. Powiedział że ryzyko jest pośrednie tak jak widać. Że to statystyka ale musi powiedzieć jakie to ryzyko jest. Do mnie należy decyzja czy robię dalszą diagnostykę typu nifty czy nic to u mnie nie zmienia, co do amnio zaleca się przy ryzyku wysokim. Powiedział że USG wyszło dobrze, że jest dobrej myśli, tyle… Decyzja należy do mnie 🤷🏼♀️
-
nick nieaktualnyJa mam ryzyko pośrednie T21 1:362. I po zastanowieniu stwierdziliśmy z mężem że nic nie robimy. Żadnych płatnych testów. Mam 32 lata, poszłam na prenatalne ze względu na to że miałam prześwietlenie klatki piersiowej a nie wiedziałam że jestem w ciąży i to mnie kwalifikowało do badań na NFZ. Prawda jest taka że pewnie bym nigdzie nie pojechała na te prenatalne i bym miała w ciul mniej nerwów. To są dalej statystyki. Opieram się na tym że USG wszystko prawidłowo wskazuje.
-