X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje zespół Dandy-Walkera
Odpowiedz

zespół Dandy-Walkera

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was spotkała się z takim rozpoznaniem jak zespół Dandy-Walkera??

201512131765.png

201909081765.png
  • małamigotka Koleżanka

Wysłany: 16 lutego 2017, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    animka899 wrote:
    Czy któraś z Was spotkała się z takim rozpoznaniem jak zespół Dandy-Walkera??
    u nas lekarz podejrzewa, dla lekarzy jest 1:2

hchyyx8dax6r5i5c.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małamigotka- moja córka ma juz 14 m-cy i jest zupełnie zdrowa, nie ma tylko fragmentu robaka móżdżku, ale nie daje to żadnych objawów. Jestem przykładem na to, że cuda się zdarzają i całe szczęście że mimo wielokrotnych propozycji usunięcia ciąży ja się uprłam że urodze:D A co dokładnie widać u Twojej dzidzi że podejrzewają ten zespół??

201512131765.png

201909081765.png
  • małamigotka Koleżanka

Wysłany: 27 lutego 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeprowadzający badanie genetyczne usg nie widział wcale robaka, poproszony lekarz na konsultacje widział zarys formułującego się robaka jak i prowadzący ciążę też widział. Nakłaniali nas na pobranie wód płodowych ponieważ pierwszy z lekarzy doszukała się kolejnych markerów wskazujących na koniecznośc przeprowadzenia tego badania tj. długośc kończyn w dolnych granicach, asar, oraz stopę końsko szpotawą (niby nie dziedziczone ale ja dokładnie z taką przypadłością się urodziłam - taki przypadek)

hchyyx8dax6r5i5c.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2017, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Ola miała przez cała ciąże poszerzoną komore IV mózgu do tego wszystkiego, a po urodzeniu jak robili usg główki to się okazało że jest prawidłowej wielkości...Nam zwracali tylko uwagę, żeby wybrać szpital do rodzenia, który ma bardzo dobry OIOM w razie czego. Na szczęście nie było takiej potrzeby.

201512131765.png

201909081765.png
  • małamigotka Koleżanka

Wysłany: 27 lutego 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a czy brak robaka mózgu dostrzegli na połówkowych czy podczas usg główki po narodzinach?

hchyyx8dax6r5i5c.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w 12 tc na usg prenatalnym była torbiel w tylnym dole czaszki, a za dwa tygodnie od tego bo robak się właśnie potem dopiero wykształca zaczeli podejrzewać że to będzie brak robaka, i na połówkowych lekarz już widział że jest tylko kawałek tego robaka a reszty nie. Po urodzeniu w 3 dobie miała robione usg główki i było widać też tylko fragment robaka. A poza tym wszystko było w porządku. A mówili mi też po urodzeniu że bardzo ważna jest wczesna rehabilitacja w razie czego żeby wytworzyć odpowiednio te połączenia w mózgu bo to jest tak jak chorzy po udarze, że wiele czynności i połączeń da się wyuczyć. Także głowa do góry!

201512131765.png

201909081765.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ