Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Zespół Turnera
Odpowiedz

Zespół Turnera

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Gosia0905 Nowa

Wysłany: 21 sierpnia 2025, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Jestem obecnie w 17 tygodniu ciąży. Około 13. tygodnia przezierność karkowa wynosiła ok. 6 mm, a tydzień później, podczas badań prenatalnych, zwiększyła się do 10 mm. Dodatkowo stwierdzono uogólniony obrzęk płodu oraz wodniaki karku.

Na chwilę obecną wykryto także wadę serca – jedna komora nie rozwija się prawidłowo (jeden lekarz tego nie zauważył, drugi potwierdził).
    Dziś odebrałam wynik biopsji – potwierdzona monosomia X, czyli zespół Turnera. Usłyszałam, że szanse na przeżycie dziecka są bardzo małe, a nawet jeśli uda się donosić ciążę, istnieje wysokie ryzyko, że maleństwo umrze po porodzie. Lekarz wspomniał również o możliwości tzw. „lustrzanego odbicia” wad dziecka na mnie.

Jestem w kropce, nie wiem co robić. Lekarze i rodzina sugerują terminację i ja również zaczynam sie nad tym poważnie zastanawiać.
    Może któraś z Was jest lub była w podobnej sytuacji. Wiem, że kończy się to różnie.

• Dysia08 Ekspertka

Wysłany: 6 listopada 2025, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj!
    Zaglądasz może tu jeszcze ? Chciałabym z Tobą porozmawiać . Moja siostra jest w 17 tygodniu i dostała wyniki amnio - zespół Turnera.

• aaliya93 Nowa

Wysłany: 19 lutego, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, mam nadzieję, że kiedyś tu zajrzysz i przeczytasz tę wiadomość.
    Urodziłam dziecko z Zespołem Turnera, rozwój intelektualny u tych dzieci jest prawidłowy, tak samo fizyczny, a wygląd często nie odbiega od normy. Mogą pojawić się nisko osadzone uszy, płetwiasta szyja czy gotyckie podniebienie, ale częściej pojawiają się wady związane z narządami. Pocieszę Cię, że współczesna medycyna ma rozwiązania dla tych dziewczynek. Stosunkowo jest to łagodna wada genetyczna. To nie jest np. zespół retta, gdzie dziewczynki mają problemy z chodzeniem i wymagają całodobowej opieki.

Na statystyki nie patrz, życie pisze swoje scenariusze. Lekarzy czasami nie warto słuchać, bo nie mówią mądrze, nie mają doświadczenia niektórzy z ZT.

U tych dziewczynek najczęściej jedynym typowym problemem jest niski wzrost - przyjmują hormon wzrostu - a dojrzewanie płciowe rozkręca się plasterkami.
    Nie ma osoby, która ma wszystkie objawy a czasami ZT przebiega bezobjawowo. U mojej małej wystąpiła wrodzona wada serca, jest po operacji. Często w ZT jest albo problem z nerką, wzrokiem lub słuchem, albo z serduszkiem - koarktacja aorty jak u mojego dziecka. Najważniejsze to realizować wizyty lekarskie z dzieckiem.

Mówiono mi, że dziewczynki z tą wadą dobrze funkcjonują. A terminować szkoda malucha, który po prostu będzie ciut niższy - są na to leki, więc nie martw się na zapas.
    ZT nie taki straszny jak go malują. Wszystkiego dobrego dla Ciebie i dzieciątka. I powiem Ci, że moja córka jest śliczna. Ma oczka ciekawskie, lubi się przytulać, ale już widać u niej charakterek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego, 23:03

Komanuss lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak interpretować wynik testu ciążowego i co robić dalej?

Testy ciążowe są jednymi z najczęściej stosowanych narzędzi diagnostycznych w warunkach domowych. Choć ich obsługa wydaje się prosta, interpretacja wyniku może wzbudzać wiele pytań - zwłaszcza gdy rezultat jest niejednoznaczny, pojawia się wcześniej niż zaleca producent lub gdy towarzyszą mu objawy wymagające szerszej oceny medycznej. Zrozumienie działania testów wykrywających gonadotropinę kosmówkową (hCG), a także świadomość ograniczeń tych metod pozwala trafniej ocenić sytuację i podjąć odpowiednie kroki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowy rok - Nowy plan na świadomą ciążę. Kluczowe 90 dni przed poczęciem czyli jak świadomie przygotować organizm.

Nowy Rok sprzyja planom, nowym początkom i drobnym decyzjom, które z czasem mają realne znaczenie. To także dobry moment, by świadomie przygotować organizm do ciąży - spokojnie, bez presji i krok po kroku. Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników zaleca suplementację folianów co najmniej 12 tygodni przed planowaną koncepcją1, aby umożliwić osiągnięcie ich optymalnego poziomu w organizmie. Dlatego wspólnie z Partnerem Akcji Femibion zachęcamy do rozpoczęcia 90-dniowego planu przygotowania organizmu przed poczęciem. Twoje codzienne wybory dziś mogą mieć znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka w przyszłości.2 Sprawdź naszą noworoczną checklistę i zobacz, jak świadomie przygotować się do ciąży jeszcze przed pojawieniem się dwóch kresek.

CZYTAJ WIĘCEJ