WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Antykoagulant tocznia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • aneczka85m Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 13:04

/  Zgłoś
    Pani doktorze mam 29 lat i jestem mamą jednego synka (ciąża wzorowa zakończona cc z powodu braku postepu porodu z trudno gojąca się raną po cc). Od kwietnia staramy się o kolejne dziecko i nietety nie mogę utrzymać ciąży. Robiłam wyniki bo jestem po 2 poronieniach 8 i 6 tydzień w odstępie 4 miesięcy. Pierwsze z bólami drugie nie. Zrobiłam badania i nie wiem za bardzo jak je zinterpretowac? niepokoi mnie antykoagulant tocznia bo jest wysoki-co to znaczy?

moje wyniki wyglądają tak:

prolaktyna 6,83 n/ml
    prolaktyna po obciążeniu 184,20 n/ml czyli dużo za dużo dzwoniłam do ginki i już mam brać bromergon 1/4 tabletki na początek

mało tego

antykoagulant tocznia mam taki:

test przesiewowy >120,0 sek a norma 30,50-40,60
    test potwierdzający 131,27 sek a norma 25,40-31,00

LA1/LA2 nie robiłam:(

ATG 28,2 NORMA < 60
    ATPO 51,3 norma <60 czyli w górnej granicy

Antykardiolipinowe

IgG 3,2 norma <15,0 ujemne
    IgM 11,0 norma < 12,5 ujemne (więc prawie na granicy z wątpliwym 12,5-20,0)

Antyfosfolipidowe

IgG 2,8 MPL U/ml norma 0,0 -10,0
    IgM 0,5 GPL U/ml norma 0,0-10,0

Ponadto badania wykonane w cylku ciążowym zakończonym poronieniem wyglądały tak:

Estradiol 33,10 pg/ml w 4 dc / 96,40 pg/ml w 12 dc
    FSH 7,73 mlU/ml w 4 dc / 7,07 mlU/ml w 12 dc
    LH 5,60 mlU/ml w 4 dc / 6,66 mlU/ml w 12 dc
    Progesteron 0,95ng/ml w 4 dc / 24,25 ng/ml 7 dpo
    SHGB 61,8 nmol/l w 4 dc
    Androstendion 3,33 ng/ml w 4dc
    Testosteron 61,0 ng/dl w 4 dc
    Prolaktyna 200,6 qlU/ml w 4 dc

TSH 1,930 qlU/ml
    toxoplazmoza IgG 576,70 lU/ml a IgM 0,330 S/CO
    Cytomagalia IgM 0,200 S/CO IgG 360,500 U/ml

Dodam też że przed ciązą z synkiem też miałam jedno poronienie w 8tyg jak miałam 24 lata. Nie wiem juz czy jest to spowodowane, czasem myślę że może nie mogę mieć dziewczynek...??? Proszę o odpowiedź bo nie wiem do kogo powinnam zgłosić się do lekarza z tymi wynikami. Boję się że zanim poznam przyczynę to znowu poronię. Ten miesięc uważaliśmy z mężem bo chciałam dać trochę na luz, zwłaszcza że mmiesięc temu poroniłam:( Dodam też że mam kłopoty ze snem (pomaga mi lampka wytrawnego wina), mam czasem takie uderzenia gorąca i targną mi ręce (mam takie uczucie chłodu w nich od łokci a na dworze w rękawiczkach mam zimne jak lód), ciągle jestem zmęczona, mam bardzo niskie ciśnienie (dziś miałam 101/58 a puls 68 i tak mam bardzo często cisnienie max dochodzi do 115/70). Dodam też że mam dodatni wynik anty HCV i RNA też ale tu mam wyniki bardzo dobre. Pozdrawiam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2014, 13:58

Anatolka, Martoszka, Maciejka, SummerVisions, Morwa, martika, kahaśka, She Wolf, Sylwia87, Malagosia, Zuzia.zuzia, Lianna, Magnosia, Agaja, november123, Elfik, Eniula, tulipanna, Blondik, walkie talkie lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 20 stycznia 2015, 20:40

/  Zgłoś
    Szanowna Pani, najczęściej poronienia mają podłoże genetyczne, czasem przyczyną trudności z donoszeniem ciąży są nieprawidłowości anatomiczne, immunologiczne lub hormonalne. Pani problemy mogą także zależeć od przebiegu cięcia cesarskiego. Na tym etapie zalecałbym konsultację i wykonanie ewentualnie dodatkowych badań nakierowanych na przyczynę poronień.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ