Nieudane IVF? Czas na nowy plan.

Zatrzymaj się zanim spróbujesz kolejny raz. Zyskaj ekspercką analizę dotychczasowego leczenia i konkretne zalecenia. Wróć silniejsza.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

azoospermia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • qwerty88 Nowa

Wysłany: 3 lipca 2018, 15:08

/  Zgłoś
    Witam

Wczoraj byliśmy w klinice leczenia niepłodności. Od 8 miesięcy staramy się o dziecko bez rezultatu.
    Wykonano mnóstwo badań szczególnie mężowi (badanie nasienia, chyba mąż nie był na to przygotowany) Z badania wynika że ma azoospermię. Jego wyniki;
    upłynienie: 10
    objętość: 2,5
    ph: 8,60
    barwa: prawidłowa
    lepkość: prawidłowa
    aglutynacja: brak
    agregacja: brak

koncentracja plemników: 0
    całkowita liczba plemników w ejakulacie: 0
    ruch postępowy: 0
    ruch całkowity: 0
    brak ruchu: 0

koncentracja komórek okrągłych: 0,2

Następnie pani doktor zleciła kolejne badania z krwi: TSH, prolatyna, testosteron, estradiol, witamina D3, FSH

Również ja zostałam przebadana ginekologicznie i wszystko w normie. Jedyny zarzut to niska waga (BMI poniżej 17)

Mąż z wynikami ma się zgłościć do urologa ale to za 3 tyg dopiero a do tego czasu zwariujemy.

Czy azoospermia jest odwracalna? Są jakieś szanse na zapłodnienie naturalne albo na inseminację bez konieczności korzystania z banku nasienia? Czy jedynym rozwiązaniem by cieszyć się z macierzyństwa jest in vitro?

ewcia2337196, JagnaaJankowskaa lubią tę wiadomość

...
  • dr n. med. Andrzej Rogoza Ekspert

Wysłany: 16 lipca 2018, 12:19

/  Zgłoś
    Azoospermia to brak plemników. Przyczyny bywają różne. Jeżeli wynik się potwierdzi, inseminacja nie wchodzi w grę. W wielu przypadkach można uzyskać plemniki z biopsji jądra, ale można je wykorzystać tylko w procedurze in vitro. Na pocieszenie mogę dodać, że czasami panowie są tak zestresowani, że oddane nasienie nie odzwierciedla stanu rzeczywistego. Na pewno należy powtórzyć badanie.

JagnaaJankowskaa lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ