Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

azoospermia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • qwerty88 Nowa

Wysłany: 3 lipca 2018, 15:08

/  Zgłoś
    Witam

Wczoraj byliśmy w klinice leczenia niepłodności. Od 8 miesięcy staramy się o dziecko bez rezultatu.
    Wykonano mnóstwo badań szczególnie mężowi (badanie nasienia, chyba mąż nie był na to przygotowany) Z badania wynika że ma azoospermię. Jego wyniki;
    upłynienie: 10
    objętość: 2,5
    ph: 8,60
    barwa: prawidłowa
    lepkość: prawidłowa
    aglutynacja: brak
    agregacja: brak

koncentracja plemników: 0
    całkowita liczba plemników w ejakulacie: 0
    ruch postępowy: 0
    ruch całkowity: 0
    brak ruchu: 0

koncentracja komórek okrągłych: 0,2

Następnie pani doktor zleciła kolejne badania z krwi: TSH, prolatyna, testosteron, estradiol, witamina D3, FSH

Również ja zostałam przebadana ginekologicznie i wszystko w normie. Jedyny zarzut to niska waga (BMI poniżej 17)

Mąż z wynikami ma się zgłościć do urologa ale to za 3 tyg dopiero a do tego czasu zwariujemy.

Czy azoospermia jest odwracalna? Są jakieś szanse na zapłodnienie naturalne albo na inseminację bez konieczności korzystania z banku nasienia? Czy jedynym rozwiązaniem by cieszyć się z macierzyństwa jest in vitro?

ewcia2337196, JagnaaJankowskaa lubią tę wiadomość

...
  • dr n. med. Andrzej Rogoza Ekspert

Wysłany: 16 lipca 2018, 12:19

/  Zgłoś
    Azoospermia to brak plemników. Przyczyny bywają różne. Jeżeli wynik się potwierdzi, inseminacja nie wchodzi w grę. W wielu przypadkach można uzyskać plemniki z biopsji jądra, ale można je wykorzystać tylko w procedurze in vitro. Na pocieszenie mogę dodać, że czasami panowie są tak zestresowani, że oddane nasienie nie odzwierciedla stanu rzeczywistego. Na pewno należy powtórzyć badanie.

JagnaaJankowskaa lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ