azoospermia
-
Witam
Wczoraj byliśmy w klinice leczenia niepłodności. Od 8 miesięcy staramy się o dziecko bez rezultatu.
Wykonano mnóstwo badań szczególnie mężowi (badanie nasienia, chyba mąż nie był na to przygotowany) Z badania wynika że ma azoospermię. Jego wyniki;
upłynienie: 10
objętość: 2,5
ph: 8,60
barwa: prawidłowa
lepkość: prawidłowa
aglutynacja: brak
agregacja: brak
koncentracja plemników: 0
całkowita liczba plemników w ejakulacie: 0
ruch postępowy: 0
ruch całkowity: 0
brak ruchu: 0
koncentracja komórek okrągłych: 0,2
Następnie pani doktor zleciła kolejne badania z krwi: TSH, prolatyna, testosteron, estradiol, witamina D3, FSH
Również ja zostałam przebadana ginekologicznie i wszystko w normie. Jedyny zarzut to niska waga (BMI poniżej 17)
Mąż z wynikami ma się zgłościć do urologa ale to za 3 tyg dopiero a do tego czasu zwariujemy.
Czy azoospermia jest odwracalna? Są jakieś szanse na zapłodnienie naturalne albo na inseminację bez konieczności korzystania z banku nasienia? Czy jedynym rozwiązaniem by cieszyć się z macierzyństwa jest in vitro?ewcia2337196, JagnaaJankowskaa lubią tę wiadomość
... -
dr n. med. Andrzej Rogoza EkspertAzoospermia to brak plemników. Przyczyny bywają różne. Jeżeli wynik się potwierdzi, inseminacja nie wchodzi w grę. W wielu przypadkach można uzyskać plemniki z biopsji jądra, ale można je wykorzystać tylko w procedurze in vitro. Na pocieszenie mogę dodać, że czasami panowie są tak zestresowani, że oddane nasienie nie odzwierciedla stanu rzeczywistego. Na pewno należy powtórzyć badanie.
JagnaaJankowskaa lubi tę wiadomość