Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

badanie drożności jajowodów

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • maluda Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 16:00

/  Zgłoś
    Dzień Dobry.
    Panie Profesorze,
    Od 5 lat nie stosujemy żadnego zabezpieczenia i dopiero po 4 latach starań udało się zajść w upragnioną ciążę, którą straciłam w 7 tygodniu. (Badanie histopatologiczne nic nie wykazało). Po poronieniu odczekaliśmy 4 miesiące i znowu od 5 miesięcy staramy się o koleje dziecko. Czy są podstawy do tego, żeby zrobić teraz badanie drożności jajowodów? Czy przy niedrożnych jajowodach są szanse na to, że raz udało się mi zajść w ciążę? Dodam jeszcze, że w ciągu 4 lat starań kilkakrotnie miałam badane hormony, których wyniki są książkowe, mam owulację, usg dopochwowe nigdy nic nie wykazało, mąż miał sprawdzane nasienie- wyniki b. dobre. Gdybym nie zaszła w ciążę, którą straciłam to kolejnym etapem miało być właśnie sprawdzenie drożności jajowodów. Czy teraz powinnam wykonać to badanie? Z góry dziękuję za pomoc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2015, 16:12

polifoniczna, Martoszka, Manga, Anatolka, justa1234, sonia86, Mysia 15, walkie talkie, pasia27, fo09czka, Maciejka, patryska, _sky_, Milady, urocza, mgielka1983, Blondik, koala, hipisiątko, Emilia77, ewelinka2210, marta1307, Kicia9, Aga1977, kasia851229, ewelek, emka@, naataszaa lubią tę wiadomość

relganli4wkmj4ii.png
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 lutego 2015, 17:56

/  Zgłoś
    Myślę, że badanie drożności jajowodów warto rozważyć. Niedrożność może wystąpić po poronieniu wskutek zabiegu wyłyżeczkowania macicy (zabiegu nie zaleca się jeśli poronienie wystąpiło do 12 tygodnia ciąży). W związku z opisanym przez Panią długim okresem starań o pierwszą ciążę, rekomendowałbym wykonanie poszerzonej diagnostyki Pani i Pani partnera w kierunku niepłodności. Nie pisze Pani także w jakim jest Pani wieku. Proszę pamiętać, że zarówno brak efektów starań, jak i poronienie mogą mieć różne przyczyny, które należałoby znaleźć, żeby zaplanować dalsze działania.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ