X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

badanie drożności jajowodów

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • maluda Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 16:00

/  Zgłoś
    Dzień Dobry.
    Panie Profesorze,
    Od 5 lat nie stosujemy żadnego zabezpieczenia i dopiero po 4 latach starań udało się zajść w upragnioną ciążę, którą straciłam w 7 tygodniu. (Badanie histopatologiczne nic nie wykazało). Po poronieniu odczekaliśmy 4 miesiące i znowu od 5 miesięcy staramy się o koleje dziecko. Czy są podstawy do tego, żeby zrobić teraz badanie drożności jajowodów? Czy przy niedrożnych jajowodach są szanse na to, że raz udało się mi zajść w ciążę? Dodam jeszcze, że w ciągu 4 lat starań kilkakrotnie miałam badane hormony, których wyniki są książkowe, mam owulację, usg dopochwowe nigdy nic nie wykazało, mąż miał sprawdzane nasienie- wyniki b. dobre. Gdybym nie zaszła w ciążę, którą straciłam to kolejnym etapem miało być właśnie sprawdzenie drożności jajowodów. Czy teraz powinnam wykonać to badanie? Z góry dziękuję za pomoc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2015, 16:12

polifoniczna, Martoszka, Manga, Anatolka, justa1234, sonia86, Mysia 15, walkie talkie, pasia27, fo09czka, Maciejka, patryska, _sky_, Milady, urocza, mgielka1983, Blondik, koala, hipisiątko, Emilia77, ewelinka2210, marta1307, Kicia9, Aga1977, kasia851229, ewelek, emka@, naataszaa lubią tę wiadomość

relganli4wkmj4ii.png
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 lutego 2015, 17:56

/  Zgłoś
    Myślę, że badanie drożności jajowodów warto rozważyć. Niedrożność może wystąpić po poronieniu wskutek zabiegu wyłyżeczkowania macicy (zabiegu nie zaleca się jeśli poronienie wystąpiło do 12 tygodnia ciąży). W związku z opisanym przez Panią długim okresem starań o pierwszą ciążę, rekomendowałbym wykonanie poszerzonej diagnostyki Pani i Pani partnera w kierunku niepłodności. Nie pisze Pani także w jakim jest Pani wieku. Proszę pamiętać, że zarówno brak efektów starań, jak i poronienie mogą mieć różne przyczyny, które należałoby znaleźć, żeby zaplanować dalsze działania.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ