Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

badanie drożności jajowodów

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • maluda Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 16:00

/  Zgłoś
    Dzień Dobry.
    Panie Profesorze,
    Od 5 lat nie stosujemy żadnego zabezpieczenia i dopiero po 4 latach starań udało się zajść w upragnioną ciążę, którą straciłam w 7 tygodniu. (Badanie histopatologiczne nic nie wykazało). Po poronieniu odczekaliśmy 4 miesiące i znowu od 5 miesięcy staramy się o koleje dziecko. Czy są podstawy do tego, żeby zrobić teraz badanie drożności jajowodów? Czy przy niedrożnych jajowodach są szanse na to, że raz udało się mi zajść w ciążę? Dodam jeszcze, że w ciągu 4 lat starań kilkakrotnie miałam badane hormony, których wyniki są książkowe, mam owulację, usg dopochwowe nigdy nic nie wykazało, mąż miał sprawdzane nasienie- wyniki b. dobre. Gdybym nie zaszła w ciążę, którą straciłam to kolejnym etapem miało być właśnie sprawdzenie drożności jajowodów. Czy teraz powinnam wykonać to badanie? Z góry dziękuję za pomoc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2015, 16:12

polifoniczna, Martoszka, Manga, Anatolka, justa1234, sonia86, Mysia 15, nick nieaktualny, pasia27, fo09czka, Maciejka, patryska, _sky_, Milady, urocza, mgielka1983, Blondik, nick nieaktualny, nick nieaktualny, Emilia77, ewelinka2210, marta1307, nick nieaktualny, Aga1977, kasia851229, ewelek, nick nieaktualny, naataszaa lubią tę wiadomość

relganli4wkmj4ii.png
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 lutego 2015, 17:56

/  Zgłoś
    Myślę, że badanie drożności jajowodów warto rozważyć. Niedrożność może wystąpić po poronieniu wskutek zabiegu wyłyżeczkowania macicy (zabiegu nie zaleca się jeśli poronienie wystąpiło do 12 tygodnia ciąży). W związku z opisanym przez Panią długim okresem starań o pierwszą ciążę, rekomendowałbym wykonanie poszerzonej diagnostyki Pani i Pani partnera w kierunku niepłodności. Nie pisze Pani także w jakim jest Pani wieku. Proszę pamiętać, że zarówno brak efektów starań, jak i poronienie mogą mieć różne przyczyny, które należałoby znaleźć, żeby zaplanować dalsze działania.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Dlaczego skład Prenasolu to odpowiedź na potrzeby przyszłej mamy?

Ciąża to czas, w którym zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze gwałtownie rośnie. Przyszła mama musi dostarczyć je nie tylko sobie, ale przede wszystkim rozwijającemu się maluchowi. Niestety, współczesna dieta często nie wystarcza, by pokryć te zwiększone potrzeby. Właśnie dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) przygotowało konkretne rekomendacje dotyczące dodatkowego wsparcia organizmu. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni preparat? Czy każda kobieta w ciąży potrzebuje suplementów?

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ