WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

badanie drożności jajowodów

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • maluda Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 16:00

/  Zgłoś
    Dzień Dobry.
    Panie Profesorze,
    Od 5 lat nie stosujemy żadnego zabezpieczenia i dopiero po 4 latach starań udało się zajść w upragnioną ciążę, którą straciłam w 7 tygodniu. (Badanie histopatologiczne nic nie wykazało). Po poronieniu odczekaliśmy 4 miesiące i znowu od 5 miesięcy staramy się o koleje dziecko. Czy są podstawy do tego, żeby zrobić teraz badanie drożności jajowodów? Czy przy niedrożnych jajowodach są szanse na to, że raz udało się mi zajść w ciążę? Dodam jeszcze, że w ciągu 4 lat starań kilkakrotnie miałam badane hormony, których wyniki są książkowe, mam owulację, usg dopochwowe nigdy nic nie wykazało, mąż miał sprawdzane nasienie- wyniki b. dobre. Gdybym nie zaszła w ciążę, którą straciłam to kolejnym etapem miało być właśnie sprawdzenie drożności jajowodów. Czy teraz powinnam wykonać to badanie? Z góry dziękuję za pomoc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2015, 16:12

polifoniczna, Martoszka, Manga, Anatolka, justa1234, sonia86, Mysia 15, walkie talkie, pasia27, fo09czka, Maciejka, patryska, _sky_, Milady, urocza, mgielka1983, Blondik, koala, hipisiątko, Emilia77, ewelinka2210, marta1307, Kicia9, Aga1977, kasia851229, ewelek, emka@, naataszaa lubią tę wiadomość

relganli4wkmj4ii.png
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 lutego 2015, 17:56

/  Zgłoś
    Myślę, że badanie drożności jajowodów warto rozważyć. Niedrożność może wystąpić po poronieniu wskutek zabiegu wyłyżeczkowania macicy (zabiegu nie zaleca się jeśli poronienie wystąpiło do 12 tygodnia ciąży). W związku z opisanym przez Panią długim okresem starań o pierwszą ciążę, rekomendowałbym wykonanie poszerzonej diagnostyki Pani i Pani partnera w kierunku niepłodności. Nie pisze Pani także w jakim jest Pani wieku. Proszę pamiętać, że zarówno brak efektów starań, jak i poronienie mogą mieć różne przyczyny, które należałoby znaleźć, żeby zaplanować dalsze działania.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ