X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Badanie genu MTHFR

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Fija Debiutantka

Wysłany: 2 lutego 2017, 23:15

/  Zgłoś
    Witam. Ostatnio trafiłam na artykuły dotyczące mutacji genu MTHFR odpowiadającego za sposób przyswajania kwasu foliowego. Informacje zawarte w wielu artykułach mówią o tym, że trzeba wiedzieć czy brać zwykły kwas foliowy czy też jego tzw zmetylowaną formę. Czy warto robić te badania-czy są aż tak kluczowe jak się wydają? Czy mogę dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat?

kiniusia00, dydone, sylwia80, Moniaaa91, Anulka0310, wera 12, moonik, M@ziii, Silke, Angie38, muszka27, AnnaZ, moiko, Beata1991, m_d_f lubią tę wiadomość

Fija
  • dr n. med. Andrzej Rogoza Ekspert

Wysłany: 9 lipca 2018, 16:04

/  Zgłoś
    Nie wiem, na jakim etapie planowania ciąży jest Pani. Badanie mutacji MTHFR jest drogie i wykonuje się je w określonych przypadkach. Branie metylowanego kwasu foliowego na pewno nie zaszkodzi, ponieważ tę mutację ma około 50% Polek.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ