X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Badanie genu MTHFR

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Fija Debiutantka

Wysłany: 2 lutego 2017, 23:15

/  Zgłoś
    Witam. Ostatnio trafiłam na artykuły dotyczące mutacji genu MTHFR odpowiadającego za sposób przyswajania kwasu foliowego. Informacje zawarte w wielu artykułach mówią o tym, że trzeba wiedzieć czy brać zwykły kwas foliowy czy też jego tzw zmetylowaną formę. Czy warto robić te badania-czy są aż tak kluczowe jak się wydają? Czy mogę dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat?

kiniusia00, dydone, sylwia80, Moniaaa91, Anulka0310, wera 12, moonik, M@ziii, Silke, Angie38, muszka27, AnnaZ, moiko, Beata1991, m_d_f lubią tę wiadomość

Fija
  • dr n. med. Andrzej Rogoza Ekspert

Wysłany: 9 lipca 2018, 16:04

/  Zgłoś
    Nie wiem, na jakim etapie planowania ciąży jest Pani. Badanie mutacji MTHFR jest drogie i wykonuje się je w określonych przypadkach. Branie metylowanego kwasu foliowego na pewno nie zaszkodzi, ponieważ tę mutację ma około 50% Polek.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ