X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Badanie genu MTHFR

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Fija Debiutantka

Wysłany: 2 lutego 2017, 23:15

/  Zgłoś
    Witam. Ostatnio trafiłam na artykuły dotyczące mutacji genu MTHFR odpowiadającego za sposób przyswajania kwasu foliowego. Informacje zawarte w wielu artykułach mówią o tym, że trzeba wiedzieć czy brać zwykły kwas foliowy czy też jego tzw zmetylowaną formę. Czy warto robić te badania-czy są aż tak kluczowe jak się wydają? Czy mogę dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat?

kiniusia00, dydone, sylwia80, Moniaaa91, Anulka0310, wera 12, moonik, M@ziii, Silke, Angie38, muszka27, AnnaZ, moiko, Beata1991, m_d_f lubią tę wiadomość

Fija
  • dr n. med. Andrzej Rogoza Ekspert

Wysłany: 9 lipca 2018, 16:04

/  Zgłoś
    Nie wiem, na jakim etapie planowania ciąży jest Pani. Badanie mutacji MTHFR jest drogie i wykonuje się je w określonych przypadkach. Branie metylowanego kwasu foliowego na pewno nie zaszkodzi, ponieważ tę mutację ma około 50% Polek.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ