czynnik męski
-
Dzień dobry Panie Profesorze,
staramy się z mężem o drugie dziecko od ok 1,5 roku. Oboje z mężem mamy po 35lat. Pierwsze dziecko poczęte po ok 8m-cach starań, bez wspomagania, poród w 2010r. Po porodzie z powodu pozostawionych resztek łożyska przeszłam zabieg łyżeczkowania.
W dotychczas przeprowadzonej diagnostyce stwierdzono:
poziomy hormonów u mnie:
- w 6dniu cyklu:
estradiol 35,0pg/ml, FSH 5,37 mIU/ml, LH 4,69 mIU/ml, TSH 2,28uIU/ml
- w 21dniu cyklu:
testosteron 0,89nmol/l, progesteron 11,58ng/ml, prolaktyna 11,54ng/ml.
Ponadto przeprowadzono histeroskopię- uwalniając zrosty w ujściu jajowodu prawego i ujściu szyjki macicy.
Natomiast u męża dwukrotnie wykonano badanie nasienia:
1 wynik z 11.2014:
ilość 6ml, całkowita liczba plemników 6mln, ruchliwość 40%, 5% w ruchu prawidłowym, 35% w ruchu oscylacyjnym, 10% martwych, aglutynacja (-), teratospermia- duże główki, pogrubiałe wstawki, HOS 56%;
wynik z 12.2014 ( wynik z innej pracowni, niepełny): obj. 5,0ml, pH 7,4, viscosity (+), agglutinations (-), dilution 1:0, motility: type a (fast progressive )- 9,4%, type b ( slow progressive)- 5,7%, type c (motility non-progressive)- 11,3, type d (immotile) 73,6%.
Pytania mam nastepujące i jesli to możliwe proszę o pomoc:
- jakie badania mogę męzowi jeszcze wykonać- diagnostyka hormonalna?
- jakie środki wspomagające mógłby Pan Profesor zalecić?
- czy inseminacja będzie właściwą droga postępowania czy należy planować in-vitro?
Uprzejmie dziękuję za odpowiedź.juliet79, Doris, Stella@78, Nadira, Ania1986, FasUla, dodinka lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertW drugim wyniku brakuje mi informacji o ilości plemników. Jeżeli wartość ta jest porównywalna z pierwszym wynikiem, szanse na naturalne poczęcie będą prawdopodobnie relatywnie nieduże. Można rozważyć wykonanie dodatkowo profilu hormonalnego u męża, jednak proszę pamiętać, że poprawa parametrów poprzez terapię farmakologiczną zdarza się rzadko (poniżej 1%). Zastosowanie inseminacji ma uzasadnienie jednie w przypadku wskazań (brak upłynnienia nasienia, stwierdzona wrogość śluzu) – w innych przypadkach nie zwiększy znacznie szans na ciążę. Rozważenie programu in vitro wymaga konsultacji i analizy wyników Państwa badań, może to okazać się jednak najskuteczniejsza metodą leczenia.