X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

czynnik męski

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • alibabbka Znajoma

Wysłany: 16 grudnia 2014, 21:25

/  Zgłoś
    Dzień dobry Panie Profesorze,
    staramy się z mężem o drugie dziecko od ok 1,5 roku. Oboje z mężem mamy po 35lat. Pierwsze dziecko poczęte po ok 8m-cach starań, bez wspomagania, poród w 2010r. Po porodzie z powodu pozostawionych resztek łożyska przeszłam zabieg łyżeczkowania.
    W dotychczas przeprowadzonej diagnostyce stwierdzono:
    poziomy hormonów u mnie:
    - w 6dniu cyklu:
    estradiol 35,0pg/ml, FSH 5,37 mIU/ml, LH 4,69 mIU/ml, TSH 2,28uIU/ml
    - w 21dniu cyklu:
    testosteron 0,89nmol/l, progesteron 11,58ng/ml, prolaktyna 11,54ng/ml.
    Ponadto przeprowadzono histeroskopię- uwalniając zrosty w ujściu jajowodu prawego i ujściu szyjki macicy.
    Natomiast u męża dwukrotnie wykonano badanie nasienia:
    1 wynik z 11.2014:
    ilość 6ml, całkowita liczba plemników 6mln, ruchliwość 40%, 5% w ruchu prawidłowym, 35% w ruchu oscylacyjnym, 10% martwych, aglutynacja (-), teratospermia- duże główki, pogrubiałe wstawki, HOS 56%;
    wynik z 12.2014 ( wynik z innej pracowni, niepełny): obj. 5,0ml, pH 7,4, viscosity (+), agglutinations (-), dilution 1:0, motility: type a (fast progressive )- 9,4%, type b ( slow progressive)- 5,7%, type c (motility non-progressive)- 11,3, type d (immotile) 73,6%.

Pytania mam nastepujące i jesli to możliwe proszę o pomoc:
    - jakie badania mogę męzowi jeszcze wykonać- diagnostyka hormonalna?
    - jakie środki wspomagające mógłby Pan Profesor zalecić?
    - czy inseminacja będzie właściwą droga postępowania czy należy planować in-vitro?
    Uprzejmie dziękuję za odpowiedź.

juliet79, Doris, Stella@78, Nadira, nick nieaktualny, nick nieaktualny, dodinka lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 marca 2015, 22:10

/  Zgłoś
    W drugim wyniku brakuje mi informacji o ilości plemników. Jeżeli wartość ta jest porównywalna z pierwszym wynikiem, szanse na naturalne poczęcie będą prawdopodobnie relatywnie nieduże. Można rozważyć wykonanie dodatkowo profilu hormonalnego u męża, jednak proszę pamiętać, że poprawa parametrów poprzez terapię farmakologiczną zdarza się rzadko (poniżej 1%). Zastosowanie inseminacji ma uzasadnienie jednie w przypadku wskazań (brak upłynnienia nasienia, stwierdzona wrogość śluzu) – w innych przypadkach nie zwiększy znacznie szans na ciążę. Rozważenie programu in vitro wymaga konsultacji i analizy wyników Państwa badań, może to okazać się jednak najskuteczniejsza metodą leczenia.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Programy dawstwa komórek i moment, w którym warto o nich pomyśleć.

Gdy własne komórki mówią „nie”. A medycyna wciąż potrafi powiedzieć „tak”. Kiedy pada słowo „dawstwo”, niewiele osób reaguje spokojnie. To nie jest temat do rozmów między zupą a deserem. W życiu większości kobiet i par pojawia się dopiero wtedy, gdy ich pierwotna wizja drogi do rodziny zaczyna się kruszyć. Gdy mają za sobą kilka cykli IVF i za każdym razem wychodzą z wynikiem, na którym znów widnieje słowo „negatywny”. 

CZYTAJ WIĘCEJ