Dhupaston - przez ile go brać?
-
Witam serdecznie, staram się o dziecko a mam nieregularne cykle. Lekarz zalecił brać dhupaston od 14 do 25 dnia cyklu i później odstawić, jednak odstawienie w tym miesiącu spowodowało tylko krwawienie, a miesiączka i tak przyszła w 34dc. Czy w tym miesiącu mogę brać aż do momentu dostania okresu? Czy odstawienie dhupastonu w przypadku ciąży nie zmniejsza szans na jej rozwój? Dodam tylko, że mam bardzo niski progesteron (21dc=0,84).
Z góry dziękuję za odpowiedź.
aisza, hipisiątko, jadzia34, Mag-ko, Magnosia, Szpaczek, kapturnica, agnieszkabl, justyna78, Helen, tola2014, mama2929, motylek000, Ruda Wredna, Linka05, MadzikForever, Lexi150, justa183, kita lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertOdradzałbym stosowanie tego leku przy nieregularnych cyklach – może mieć bowiem działanie antykoncepcyjne. Proponowałbym wykonanie szczegółowej oceny Pani cyklu i ewentualne zastosowanie progesteronu, jeśli będą do tego wskazania. W celu zaplanowania działań, musiałbym mieć możliwość wglądu do Pani dokumentacji i wyników badań podczas konsultacji.