X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Dhupaston - przez ile go brać?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • em gie Nowa

Wysłany: 15 grudnia 2014, 22:32

/  Zgłoś
    Witam serdecznie, staram się o dziecko a mam nieregularne cykle. Lekarz zalecił brać dhupaston od 14 do 25 dnia cyklu i później odstawić, jednak odstawienie w tym miesiącu spowodowało tylko krwawienie, a miesiączka i tak przyszła w 34dc. Czy w tym miesiącu mogę brać aż do momentu dostania okresu? Czy odstawienie dhupastonu w przypadku ciąży nie zmniejsza szans na jej rozwój? Dodam tylko, że mam bardzo niski progesteron (21dc=0,84).

Z góry dziękuję za odpowiedź.

aisza, hipisiątko, jadzia34, Mag-ko, Magnosia, Szpaczek, kapturnica, agnieszkabl, justyna78, Helen, tola2014, mama2929, motylek000, Ruda Wredna, Linka05, MadzikForever, Lexi150, justa183, kita lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 lutego 2015, 17:58

/  Zgłoś
    Odradzałbym stosowanie tego leku przy nieregularnych cyklach – może mieć bowiem działanie antykoncepcyjne. Proponowałbym wykonanie szczegółowej oceny Pani cyklu i ewentualne zastosowanie progesteronu, jeśli będą do tego wskazania. W celu zaplanowania działań, musiałbym mieć możliwość wglądu do Pani dokumentacji i wyników badań podczas konsultacji.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ