X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Dhupaston - przez ile go brać?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • em gie Nowa

Wysłany: 15 grudnia 2014, 22:32

/  Zgłoś
    Witam serdecznie, staram się o dziecko a mam nieregularne cykle. Lekarz zalecił brać dhupaston od 14 do 25 dnia cyklu i później odstawić, jednak odstawienie w tym miesiącu spowodowało tylko krwawienie, a miesiączka i tak przyszła w 34dc. Czy w tym miesiącu mogę brać aż do momentu dostania okresu? Czy odstawienie dhupastonu w przypadku ciąży nie zmniejsza szans na jej rozwój? Dodam tylko, że mam bardzo niski progesteron (21dc=0,84).

Z góry dziękuję za odpowiedź.

aisza, hipisiątko, jadzia34, Mag-ko, Magnosia, Szpaczek, kapturnica, agnieszkabl, justyna78, Helen, tola2014, mama2929, motylek000, Ruda Wredna, Linka05, MadzikForever, Lexi150, justa183, kita lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 lutego 2015, 17:58

/  Zgłoś
    Odradzałbym stosowanie tego leku przy nieregularnych cyklach – może mieć bowiem działanie antykoncepcyjne. Proponowałbym wykonanie szczegółowej oceny Pani cyklu i ewentualne zastosowanie progesteronu, jeśli będą do tego wskazania. W celu zaplanowania działań, musiałbym mieć możliwość wglądu do Pani dokumentacji i wyników badań podczas konsultacji.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ