X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Dhupaston - przez ile go brać?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • em gie Nowa

Wysłany: 15 grudnia 2014, 22:32

/  Zgłoś
    Witam serdecznie, staram się o dziecko a mam nieregularne cykle. Lekarz zalecił brać dhupaston od 14 do 25 dnia cyklu i później odstawić, jednak odstawienie w tym miesiącu spowodowało tylko krwawienie, a miesiączka i tak przyszła w 34dc. Czy w tym miesiącu mogę brać aż do momentu dostania okresu? Czy odstawienie dhupastonu w przypadku ciąży nie zmniejsza szans na jej rozwój? Dodam tylko, że mam bardzo niski progesteron (21dc=0,84).

Z góry dziękuję za odpowiedź.

aisza, hipisiątko, jadzia34, Mag-ko, Magnosia, Szpaczek, kapturnica, agnieszkabl, justyna78, Helen, tola2014, mama2929, motylek000, Ruda Wredna, Linka05, MadzikForever, Lexi150, justa183, kita lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 lutego 2015, 17:58

/  Zgłoś
    Odradzałbym stosowanie tego leku przy nieregularnych cyklach – może mieć bowiem działanie antykoncepcyjne. Proponowałbym wykonanie szczegółowej oceny Pani cyklu i ewentualne zastosowanie progesteronu, jeśli będą do tego wskazania. W celu zaplanowania działań, musiałbym mieć możliwość wglądu do Pani dokumentacji i wyników badań podczas konsultacji.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ