Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Duphaston

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • ola25@ Znajoma

Wysłany: 9 marca 2015, 21:06

/  Zgłoś
    Witam, panie doktorze mam pytanie odnośnie przyjmowania Duphastonu. Stosuję go na wyrównanie cyklu od 18 do 28 dc w dawce 1 tabletka 2 razy dziennie. Chciałabym zapytać czy w tej dawce może on blokować owulację? Dodam, że cykle mam długie i nieregularne a w tym cyklu nie odnotowałam jeszcze skoku temperatury ( 19dc) więc prawdopodobnie owulacja jeszcze nie wystąpiła ale zażyłam lek zgodnie z zaleceniem lekarza od 18 dc.

Martoszka, Linka05, jupiter, Lili87, izaboo, Magda lena, Karolina25, motylek000, Tulisia, LuckyMe, Katiana, Blondik, nataliano lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 marca 2015, 22:08

/  Zgłoś
    Tak, jest prawdopodobne, że stosowanie tego leku przy naturalnie długich cyklach, może blokować u Pani owulację. Sugerowałbym weryfikację postępowania.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ