X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności Duphaston, a podwyższony progesteron

Duphaston, a podwyższony progesteron

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • ryou Nowa

Wysłany: 26 stycznia 2015, 09:38

/  Zgłoś
    Witam, chciałabym się poradzić. Byłam u ginekologa z problemem nieregularnych miesiączek. Moje cykle trwały 30, 35, a nawet 42 dni. Nigdy nie wiedziałam kiedy spodziewać się miesiączki. Po badaniu USG lekarz podejrzewa u mnie PCOS. Przepisał mi Duphaston na uregulowanie cyklu, jednak kazał brać od kolejnego cyklu ponieważ skierował mnie na badania hormonalne. Zrobiłam wyniki w których wyszło, że mam lekko podwyższony progesteron. ( w fazie folikularnej, w której byłam wynosił 0.5 ng/ml, norma: <0.1-0.3 ng/ml) Mimo to od 15 dnia cyklu zaczęłam go brać tak jak mi przepisano. (Konsultacje wyników mam dopiero 2 lutego) Czy powinnam go brać skoro ten progesteron był i tak podwyższony? Dodam, że Duphaston skończyłam brać 22.01, dzisiaj jest 26.01 i miesiączki jeszcze nie mam, mimo że lekarz mówił o miesiące po dwóch, 3 dniach od przyjęcia ostatniej tabletki.
    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2015, 09:41

Caroline, justa1234, Anatolka, Blondik, 82agnieszka, walkie talkie, Libra, agania, Linka05, dancerina, Lili87, Magnosia lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 11 marca 2015, 09:48

/  Zgłoś
    Nie rekomendowałbym przyjmowania leku bez omówienia wyników. Jeśli planowałaby Pani ciążę, tym bardziej konieczne jest dostosowanie postępowania do takich zamiarów.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ