Duphaston, a podwyższony progesteron
-
Witam, chciałabym się poradzić. Byłam u ginekologa z problemem nieregularnych miesiączek. Moje cykle trwały 30, 35, a nawet 42 dni. Nigdy nie wiedziałam kiedy spodziewać się miesiączki. Po badaniu USG lekarz podejrzewa u mnie PCOS. Przepisał mi Duphaston na uregulowanie cyklu, jednak kazał brać od kolejnego cyklu ponieważ skierował mnie na badania hormonalne. Zrobiłam wyniki w których wyszło, że mam lekko podwyższony progesteron. ( w fazie folikularnej, w której byłam wynosił 0.5 ng/ml, norma: <0.1-0.3 ng/ml) Mimo to od 15 dnia cyklu zaczęłam go brać tak jak mi przepisano. (Konsultacje wyników mam dopiero 2 lutego) Czy powinnam go brać skoro ten progesteron był i tak podwyższony? Dodam, że Duphaston skończyłam brać 22.01, dzisiaj jest 26.01 i miesiączki jeszcze nie mam, mimo że lekarz mówił o miesiące po dwóch, 3 dniach od przyjęcia ostatniej tabletki.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2015, 09:41
Caroline, justa1234, Anatolka, Blondik, 82agnieszka, walkie talkie, Libra, agania, Linka05, dancerina, Lili87, Magnosia lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert