X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności Duphaston, a podwyższony progesteron

Duphaston, a podwyższony progesteron

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • ryou Nowa

Wysłany: 26 stycznia 2015, 09:38

/  Zgłoś
    Witam, chciałabym się poradzić. Byłam u ginekologa z problemem nieregularnych miesiączek. Moje cykle trwały 30, 35, a nawet 42 dni. Nigdy nie wiedziałam kiedy spodziewać się miesiączki. Po badaniu USG lekarz podejrzewa u mnie PCOS. Przepisał mi Duphaston na uregulowanie cyklu, jednak kazał brać od kolejnego cyklu ponieważ skierował mnie na badania hormonalne. Zrobiłam wyniki w których wyszło, że mam lekko podwyższony progesteron. ( w fazie folikularnej, w której byłam wynosił 0.5 ng/ml, norma: <0.1-0.3 ng/ml) Mimo to od 15 dnia cyklu zaczęłam go brać tak jak mi przepisano. (Konsultacje wyników mam dopiero 2 lutego) Czy powinnam go brać skoro ten progesteron był i tak podwyższony? Dodam, że Duphaston skończyłam brać 22.01, dzisiaj jest 26.01 i miesiączki jeszcze nie mam, mimo że lekarz mówił o miesiące po dwóch, 3 dniach od przyjęcia ostatniej tabletki.
    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2015, 09:41

Caroline, justa1234, Anatolka, Blondik, 82agnieszka, walkie talkie, Libra, agania, Linka05, dancerina, Lili87, Magnosia lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 11 marca 2015, 09:48

/  Zgłoś
    Nie rekomendowałbym przyjmowania leku bez omówienia wyników. Jeśli planowałaby Pani ciążę, tym bardziej konieczne jest dostosowanie postępowania do takich zamiarów.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

💔 Jak przetrwać Święta, gdy Twoje ramiona są puste? Poradnik dla par starających się o dziecko

Święta Bożego Narodzenia. Magiczny czas, pełen ciepła, rodzinnych spotkań i... presji. Dla par, które od dawna marzą o dziecku, grudzień potrafi być emocjonalnym rollercoasterem. Wzruszenie miesza się z frustracją, poczuciem niesprawiedliwości i bólem, a każda reklama czy uśmiechnięte dziecko przy stole tylko uwypukla to, czego w ciągu roku udaje się jakoś nie dostrzegać.

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ