WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

endometrioza

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • alicja123 Koleżanka

Wysłany: 1 stycznia 2015, 21:53

/  Zgłoś
    witam, mam stwierdzoną endometriozę. Przez rok staraliśmy się o dziecko ale bez powodzenia. Po roku udaliśmy się do lekarza, gdzie przyjmowałam clo, oraz poddałam sie inseminacji, również bez skutku. Natomiast przyjmowane hormony spowodowały wzrost torbieli i to bardzo szybki. Wykonano laparoskopie. usunięto w jednego jajnika wszystkie a z drugiego większość. Czy starając się o ciążę i przyjmując hormony spowoduje znowu sytuację nagłego wzrostu i powstawania torbieli?Po jakim czasie od laparoskopii można się starać o dziecko?
    dziękuję

Anastazja85, Eva82, kapturnica, urocza, Lianna, Macierzanka:), Anatolka, tygrys73, Zajsonek, Betti83, Elmirka, kotkapc lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 11 marca 2015, 09:45

/  Zgłoś
    Rekomendowałbym przyspieszenie intensywnych starań o ciąże. W przypadku endometriozy jedynie zapłodnienie in vitro jest postępowaniem zapewniającym optymalne efekty. Czy badała Pani poziom rezerwy jajnikowej (AMH) przed i po zabiegu usunięcia torbieli? Niestety przy szerokim zakresie operacji jest duże ryzyko, że uległa ona spadkowi. To także będzie miało wpływ na leczenia. Jeśli chciałaby się Pani skonsultować, w Klinice we Wrocławiu jest obecnie możliwość odbycia bezpłatnej wizyty.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ