Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

endometrioza

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • alicja123 Koleżanka

Wysłany: 1 stycznia 2015, 21:53

/  Zgłoś
    witam, mam stwierdzoną endometriozę. Przez rok staraliśmy się o dziecko ale bez powodzenia. Po roku udaliśmy się do lekarza, gdzie przyjmowałam clo, oraz poddałam sie inseminacji, również bez skutku. Natomiast przyjmowane hormony spowodowały wzrost torbieli i to bardzo szybki. Wykonano laparoskopie. usunięto w jednego jajnika wszystkie a z drugiego większość. Czy starając się o ciążę i przyjmując hormony spowoduje znowu sytuację nagłego wzrostu i powstawania torbieli?Po jakim czasie od laparoskopii można się starać o dziecko?
    dziękuję

Anastazja85, Eva82, kapturnica, urocza, Lianna, Macierzanka:), Anatolka, tygrys73, Zajsonek, Betti83, Elmirka, kotkapc lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 11 marca 2015, 09:45

/  Zgłoś
    Rekomendowałbym przyspieszenie intensywnych starań o ciąże. W przypadku endometriozy jedynie zapłodnienie in vitro jest postępowaniem zapewniającym optymalne efekty. Czy badała Pani poziom rezerwy jajnikowej (AMH) przed i po zabiegu usunięcia torbieli? Niestety przy szerokim zakresie operacji jest duże ryzyko, że uległa ona spadkowi. To także będzie miało wpływ na leczenia. Jeśli chciałaby się Pani skonsultować, w Klinice we Wrocławiu jest obecnie możliwość odbycia bezpłatnej wizyty.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ