endometrioza
-
witam, mam stwierdzoną endometriozę. Przez rok staraliśmy się o dziecko ale bez powodzenia. Po roku udaliśmy się do lekarza, gdzie przyjmowałam clo, oraz poddałam sie inseminacji, również bez skutku. Natomiast przyjmowane hormony spowodowały wzrost torbieli i to bardzo szybki. Wykonano laparoskopie. usunięto w jednego jajnika wszystkie a z drugiego większość. Czy starając się o ciążę i przyjmując hormony spowoduje znowu sytuację nagłego wzrostu i powstawania torbieli?Po jakim czasie od laparoskopii można się starać o dziecko?
dziękujęAnastazja85, Eva82, kapturnica, urocza, Lianna, Macierzanka:), Anatolka, tygrys73, Zajsonek, Betti83, Elmirka, kotkapc lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertRekomendowałbym przyspieszenie intensywnych starań o ciąże. W przypadku endometriozy jedynie zapłodnienie in vitro jest postępowaniem zapewniającym optymalne efekty. Czy badała Pani poziom rezerwy jajnikowej (AMH) przed i po zabiegu usunięcia torbieli? Niestety przy szerokim zakresie operacji jest duże ryzyko, że uległa ona spadkowi. To także będzie miało wpływ na leczenia. Jeśli chciałaby się Pani skonsultować, w Klinice we Wrocławiu jest obecnie możliwość odbycia bezpłatnej wizyty.