Hashimoto a ciąża
-
Witam. Chciałabym rozwiać kilka swoich wątpliwości dotyczących choroby Hashimoto a ciąży.
Z tego co mi wiadomo ryzyko poronienia przy Hashimoto jest o 3, 5 razy większe niż u zdrowej kobiety. Czy pomimo wyrównanego poziomu tsh w ciąży może dojść do poronienia? W lutym tego roku poroniłam choć tsh w 6/7 tygodniu ciąży było na poziomie 1,90, przyjmowałam eutyrox50.
Czy oprócz badań tarczycowych warto jeszcze wykonać inne specjalistyczne badania np. na zespół antyfospolipidowy? Jeśli tak, to jakie konkretnie? I czy wspomniany zespół często łączy się z Hashimoto?
Jakie są szanse na normalną ciąże przy Hashimoto?
Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam
C, Lianna, madziarekr, Ralpina, Martoszka, walkie talkie, Drzwiona, Ara77, kark, Ania1986, Nadzieja_2015, PrezesGąska, Emilia77, BISCA, hipisiątko, Kropek, blackberry, SuSie, Bulimulia, Frelka, Alessia, Lili87, BBKane88, kapturnica, Blondik, Fuma Foch, Donek, kasjja, demi_01, Mirabelka30, tygrys73, Monkey lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertW literaturze znaleźć można różne doniesienia. Analizując przypadku pacjentek leczących się w naszych klinikach, nie zauważamy istotnego wpływu choroby Hashimoto na wzrost ryzyka poronień.
Warto pamiętać, że z różnych przyczyn, do poronienia może dojść w każdej ciąży.
Jeśli do utraty ciąży dochodzi kilkukrotnie można wykonać dodatkowe badania. W pierwszej kolejności zalecałbym badanie kariotypów (Pani i Pani partnera), fragmentacji DNA plemników (koniecznie metodą TUNEL, która daje bardziej miarodajne wyniki), IMK (suppopulacja limfocytów), cytokiny (TH1/TH2), mutacje Leiden, protrombina, MTHFR, histeroskopię. Ewentualnie można później rozważyć badanie przeciwciał antyfsfolipidowych, przeciw beta-2-mikroglobulina oraz białko C i białko S.
Istnieją prace mówiące o obecności przeciwciał przeciwtarczycowych na powierzchni komórki jajowej, co może obniżać szanse na jej zapłodnienie podczas naturalnych starań.
Nie stanowi to problemu w przypadku zapłodnienia pozaustrojowego z zastosowaniem mikromanipulacji ICSI.Eniula, Haana, Emilia77, Arwena, kark, Nataszka2200, Monkey, Neri lubią tę wiadomość