Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Hiperprolaktynemia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • orchidea89 Debiutantka

Wysłany: 22 grudnia 2014, 13:30

/  Zgłoś
    Dzień dobry! Chciałabym zadać pytanie odnośnie hiperprolaktynemii. Robiłam badania progesteronu w 23 dniu cyklu i wyszedł 12,10 ng/ml, prolaktynę w 6 dniu cyklu, która wynosila 28,39( norma 4,79-23,30) czyli podwyższona + prolaktynę z obciążeniem (MCP po 60 min) wyszła 249,80 ng/ml, TSH 1,910 ulU/ml (norma 0,270-4,200) + FT4 1,21ng/dl (norma 0,93-1,70) czy te badania wskazują na hiperprolaktynemię i czy przez za duży poziom PRL nie mogę zajść w ciążę? Jak długo leczy się to schorzenie i czy po zbiciu PRL ciąża może wystąpić szybciej? Czy niski progesteron może świadczyć o tym, że nie ma owulacji przez wysoki poziom prolaktyny? Dziękuję za odpowiedź.

Martoszka, hellishangel, justyna78, Cigaretta, tygrys73, aneczka85m, toreadorek, sóweczka, Pchelkaa, agaaa~ lubią tę wiadomość

jedna ciąża pozamaciczna, nieudane pierwsze in vitro, brak mrozaczkow
    Orchidea89
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 11 marca 2015, 09:51

/  Zgłoś
    Przytoczone przez Panią wyniki nie wskazują na prolaktynemię. Jest także mało prawdopodobne, by problem z zajściem w ciążę był związany z poziomem prolaktyny. Niski poziom progesteronu świadczy o braku owulacji, ale nie musi mieć związku z poziomem prolaktyny. Sugerowałbym skonsultowanie Pani wątpliwości z lekarzem, podczas konsultacji. Po przenalizowaniu Pani wyników, podpowie, jak dalej postępować.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ