interpretacja badania usg
-
Witam serdecznie.
Panie profesorze mam 36lat staram się o drugie dziecko..Wywiad chorobowy-PCOS potwierdzone podczas laparotomii w 2000r(resekcja klinowa jajników) , niedoczynnośc tarczycy, Hashimoto
Przyjmuje bromergon , euthyrox i metformax
W marcu 2014r miałam laparoskopie zwiadowczą , podczas której uwolniono liczne zrosty w otrzewnej.Wykazała niedrożność lewego jajowodu , gdyż tworzy konglomerat zrostów z jajnikiem.Po drożnej , prawej stronie skauteryzowano jajnik.
Ostatnia miesiączka 11 grudzień 2014r
Od 5 do 9 dnia cyklu stymulacja 1/4 clo..
W 14dniu cyklu dodatni test lh , 15ty dzien cyklu charakterystyczny ból owulacyjny , zanik śluzu płodnego ,wzrost temperatury oraz stopniowo narastający ból piersi.
2giego dnia po skoku temperatury włączenie 2razy dziennie po 1tabletce duphastonu.
Wykonanie w 8mym dniu po owulacji badania poziomu progesteronu celem potwierdzenia przebytej owulacji (brak możliwości kontroli usg w owulacyjnej fazie cyklu ) wynik 14,72 ng/ml (norma lab 1,7 do 27)
W dniu dzisiejszym 26dzień cyklu wizyta u ginekologa..
Badanie usg -endometrium 12mm , jajnik lewy czysty , jajnik prawy 2pęcherzyki o średnicy 27mm i 15mm.Na moje pytanie czy w 11dniu po owulacji widac ciałko żółte lekarz odpowiedział ,że nie ..
Panie profesorze oto moje pytania , bardzo prosze o Pana zdanie, nie chodzi mi o podważanie kompetencji ginekologa , ale o zasięgnięcie opinii eksperta w dziedzinie niepłodności jakim niewątpliwie Pan jest.
1)Czy 11dni po owulacji można zobaczyć bez problemu ciałko żółte, czy jest ono juz tak małe ,że niezauważalne?.Moja faza lutealna trwa miedzy14a16dni
2)Czy jest możliwośc ,że mimo wszystkich objawów nie doszło do owulacji a taki poziom progesteronu został wyprodukowany przez przetrwałe pęcherzyki?
3)Czy ginekolog mógł błędnie zinterpretować obraz usg i uznać ciałko żólte za jeden z powyższych przetrwałych pęcherzyków?
4) Lekarz uznał ,że wynik badania poziomu progesteronu jest zafałszowany braniem duphastonu.Czy prawdą jest twierdzenie ,że lek ten wpływa na jego poziom?W publikacjach jakie czytałam lek ten nie wpływa na wynik badania hormonu..
Bardzo proszę o odpowiedź na nurtujące mnie pytania.Dziekuje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2015, 10:37
marta78, Aasiula, paszczakin, Malenq, caffe, kkisia, peppapig, iwcia77, Elfik, ania.g, Niuta, MartaDidi, SolarPolar, Mirabelka30, Mysia 15, Arwena, Anatolka, gretka, kuciak, nat_alia, agniesia2569, Anko:-), perelka89, Misi@, Mango, agania, gosia7122, Iwone, Asiula86, paola87, Kava, konwalianka, asia-m-b, Natka_79, Anuśka, mysza1975, BISCA, Mega, mik82, Mimbla, Lamama, kiniaczek84, momo1009, moremi, Magnosia, Lianna, inessa, malgos741, dżona, Yousee, Pusurek, justta, Sabina, anna maria, mikaa, Viv78, tulipanna, slash, choco, olcia87, polifoniczna, Bozia3, bella84, Chanela, Gosia333, Amus87, agniesja, macduska, Kropek, jupiter, sonia86, kita, zonaboba, livia30, zwei_kresken, Reni, Parka, Bursztyn, MagSz, Saramago, sandra80, Beata.D, Maciejka, Z., freya, ComeToMeBaby, Paolaaa, betii, Honey, ewe1984, Libra lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert1)Czy 11dni po owulacji można zobaczyć bez problemu ciałko żółte, czy jest ono juz tak małe ,że niezauważalne?.Moja faza lutealna trwa miedzy14a16dni
Ciałko żółte może nie być widoczne, jednak obecny u Pani pęcherzyk 27 mm wskazuje, że prawdopodobnie owulacji nie było. Testy owulacyjne nie mówią o owulacji, a jedynie o wyrzucie hormonów mających ją spowodować, w tym kontekście nie będą więc miarodajne.
2)Czy jest możliwośc ,że mimo wszystkich objawów nie doszło do owulacji a taki poziom progesteronu został wyprodukowany przez przetrwałe pęcherzyki?
Jak wyżej
3)Czy ginekolog mógł błędnie zinterpretować obraz usg i uznać ciałko żólte za jeden z powyższych przetrwałych pęcherzyków?
Trudno jest odpowiedzieć na takie pytanie – aby ocenić Pani sytuację musiałbym przeanalizować wyniki badania obrazowego.
4) Lekarz uznał ,że wynik badania poziomu progesteronu jest zafałszowany braniem duphastonu.Czy prawdą jest twierdzenie ,że lek ten wpływa na jego poziom?W publikacjach jakie czytałam lek ten nie wpływa na wynik badania hormonu..
Zawarta w Duphastonie substancja nie jest wykrywana podczas badania progesteronu. Dlatego ten lek jest mało wartościowy w przypadku szczegółowej oceny hormonalnej II fazy cyklu.