Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności Kilka ciąż biochemicznych pod rząd i poronienie w 8tc

Kilka ciąż biochemicznych pod rząd i poronienie w 8tc

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Dorisss Przyjaciółka

Wysłany: 21 lutego 2015, 12:21

/  Zgłoś
    W zeszłym roku straciłam ciążę, zarodek obumarł w 8 tygodniu ciąży (wcześniej serduszko biło). Miałam robiony zabieg po poronieniu. Kolejne 3 ciąże to ciąże biochemiczne. Ciąże potwierdzone były betą hcg, kilkudniowy wzrost ale beta na początku jest niziutka, w granicach 100-115 ( w porównaniu z poprzednimi prawidłowymi ciążami i tą 8 tygodniową co straciłam - wtedy miałam pierwszą betę w tym samym czasie ponad 2000).
    W pierwszej ciąży biochemicznej beta wzrastała prawidłowo przez kilka dni, doszła do wartości 3700 niestety na USG nic nie było widać, nawet pęcherzyka ciążowego. W kolejnych dwóch ciążach biochemicznych beta lekko ponad 100 a po 48h już spadek. Czy taka niska beta po 18,19 dniach od owulacji (3,4 dni po spóźniającej się miesiączce) jest wyznacznikiem tego, że ciąża nie rozwija się prawidłowo?
    Jestem po histeroskopii - badanie nie wykazało zrostów ani innych problemów w macicy, endometrium prawidłowe. Wszystkie badania mam w normie.
    Biorę leki na podtrzymanie od pozytywnego testu oraz acard, clexane. Wszystkie wyniki tarczycowe są dobre.
    Dodam że mam już dzieci,wcześniejsze ciąże bezproblemowe.
    Owulacja występuję na zmianę z prawego i lewego jajnika, pęcherzyk dominujący jest zawsze. Lekarz twierdzi, że to nie zrosty w jajnikach bo nie ma podstaw aby tam były.
    A jednak sytuacja wskazuje na to, że do zapłodnienia dochodzi bez problemu a potem coś się dzieje. Mój organizm odrzuca zapłodniony zarodek??? A może problem z zagnieżdżeniem? Jeśli tak to dlaczego?
    Czytałam, że ciąże biochemiczne to przypadek, a u mnie wystąpiły 3 pod rząd więc to raczej nie przypadek. Co może być tego przyczyną? Co jeszcze mogę zrobić? Jakie brać leki? Może powinnam brać encorton?Wiem, ze wielu kobietom pomogł w donoszeniu ciąży. Encorton, kwas foliowy, clexane jak to mówią żelazny zestaw przy poronieniach nawykowych. Mój lekarz chyba trochę bagatelizuje sprawę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2015, 21:39

Caroline, moremi, Martoszka, taśta, STRZELEC, Malvinka, nick nieaktualny, solania, aaagaaatka, wisienka, anka551, nick nieaktualny, An, agniesia2569, ka_tarzyna, ewelinka2210, zouza, wirbażka, nick nieaktualny, Karmelek211, chruszczow, Jokaa lubią tę wiadomość

Mój Wielki Cud!!!
    Oliś, 06/2016 - 3710g, 56 cm - CC 38+4 tc
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 11 marca 2015, 09:42

/  Zgłoś
    Szanowna Pani, nie napisała Pani, w jakim jest wieku, a to istotna z perspektywy Pani pytania informacja. Równie duże znaczenie ma poziom Pani rezerwy jajnikowej czyli wynik badania AMH. Zazwyczaj przyczyną nawracających poronień są nieprawidłowości genetyczne zarodków. Przyjmowanie preparatów Encorton, clexane i kwasu foliowego mogą nie zapewnić rozwiązania Pani problemów. Proponowałbym wykonanie badań w celu określenia przyczyny poronień, a następnie analizę wyników i zaplanowanie na ich podstawie odpowiedniego leczenia. Jeśli chciałaby się Pani skonsultować, w Klinice we Wrocławiu jest obecnie możliwość odbycia bezpłatnej wizyty.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ