Nieudane IVF? Czas na nowy plan.

Zatrzymaj się zanim spróbujesz kolejny raz. Zyskaj ekspercką analizę dotychczasowego leczenia i konkretne zalecenia. Wróć silniejsza.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Krwiak na jajniku

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • MegiM Nowa

Wysłany: 16 października 2018, 10:53

/  Zgłoś
    Witam, od czerwca przestałam brać tabletki antykoncepcyjne, ponieważ zaczęliśmy z mężem starać się o dziecko. Do tej pory miesiączki były regularne i nie było problemów. Ostatnie USG miałam 7 sierpnia i wszystko wewnątrz było s porządku. Obecny cykl zaczął mi się 25 września. Od 11 października mam bardzo mocny ból jajników, pojawił się gęsty śluz, więc sądziłam że to owulacja. Tyle że ból trwa już 6- ty dzien. Byłam wczoraj j lekarza na USG, stwierdził że jest to nieudana owulacja i w prawym jajniku zrobił się skrzep, że jest to krwiak który powinien zejść w czasie kolejnej miesiączki. Nie przepisał żadnych leków, tylko Ketonal przeciwbólowo. Mam mnóstwo wątpliwości czy to rzeczywiście się nie leczy? Co mogę z tym krwiakiem robić ? Boję sie, że może pęknąć przy wysiłku fizycznym, jak długo ten ból może trwać ? Lekarz nie udzielił mi konkretnych informacji, a chcemy z mężem starać się o dziecko. Czy mamy czekać aż krwiak zniknie? A jak nie zniknie ?
    Bardzo proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam

• dr n. med. Beata Makowska Ekspert

Wysłany: 24 października 2018, 08:45

/  Zgłoś
    Takie zmiany na jajniku rzeczywiście dość często wchłaniają się podczas miesiączki, zwykle nie potrzeba żadnego leczenia. Wskazane byłoby wykonać kontrolne USG po miesiączce.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Dlaczego skład Prenasolu to odpowiedź na potrzeby przyszłej mamy?

Ciąża to czas, w którym zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze gwałtownie rośnie. Przyszła mama musi dostarczyć je nie tylko sobie, ale przede wszystkim rozwijającemu się maluchowi. Niestety, współczesna dieta często nie wystarcza, by pokryć te zwiększone potrzeby. Właśnie dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) przygotowało konkretne rekomendacje dotyczące dodatkowego wsparcia organizmu. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni preparat? Czy każda kobieta w ciąży potrzebuje suplementów?

CZYTAJ WIĘCEJ