X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Krwiak na jajniku

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • MegiM Nowa

Wysłany: 16 października 2018, 10:53

/  Zgłoś
    Witam, od czerwca przestałam brać tabletki antykoncepcyjne, ponieważ zaczęliśmy z mężem starać się o dziecko. Do tej pory miesiączki były regularne i nie było problemów. Ostatnie USG miałam 7 sierpnia i wszystko wewnątrz było s porządku. Obecny cykl zaczął mi się 25 września. Od 11 października mam bardzo mocny ból jajników, pojawił się gęsty śluz, więc sądziłam że to owulacja. Tyle że ból trwa już 6- ty dzien. Byłam wczoraj j lekarza na USG, stwierdził że jest to nieudana owulacja i w prawym jajniku zrobił się skrzep, że jest to krwiak który powinien zejść w czasie kolejnej miesiączki. Nie przepisał żadnych leków, tylko Ketonal przeciwbólowo. Mam mnóstwo wątpliwości czy to rzeczywiście się nie leczy? Co mogę z tym krwiakiem robić ? Boję sie, że może pęknąć przy wysiłku fizycznym, jak długo ten ból może trwać ? Lekarz nie udzielił mi konkretnych informacji, a chcemy z mężem starać się o dziecko. Czy mamy czekać aż krwiak zniknie? A jak nie zniknie ?
    Bardzo proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam

• dr n. med. Beata Makowska Ekspert

Wysłany: 24 października 2018, 08:45

/  Zgłoś
    Takie zmiany na jajniku rzeczywiście dość często wchłaniają się podczas miesiączki, zwykle nie potrzeba żadnego leczenia. Wskazane byłoby wykonać kontrolne USG po miesiączce.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ