Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

MOJA ENDOMETRIOZA...

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • mar Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 15:37

/  Zgłoś
    Witam Panie Profesorze,

Chciałabym zasięgnąć Pana rady dot. dalszego postępowania z moją endometriozą, wiem też że wiele innych kobiet ma podobne dylematy.
    We wrześniu 2014 miałam laparoskopowo wycinane torbiele obu jajników (brak zrostów i ognisk endo), od tego czasu biorę duphaston i staramy się o dziecko. Dzisiaj na USG wyszły jakieś zmiany najprawdopodobniej endometralne, niewielkie bo ok.1-2 cm po obu stronach. Nie wiem już co dalej robić. Jeden lekarz mówi - Vissanne na pół roku. Drugi mówi - In-vitro. Trzeci mówi - starania o dziecko i duphaston wspomagająco a w między czasie badanie drożności...
    Jakie postępowanie by Pa zalecił? Pytam bo zaczynam już się w tym wszystkim gubić kiedy każdy lekarz mówi coś innego...

obraz USG - "podejrzenie zmiany endometrialnej"
    http://www.iv.pl/images/73786937781550335065.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2015, 11:23

Morwa, Blondik, zielinka_97, Adelo, Lianna, Eva82, justa1234, Basik122, Wicky, Anatolka, alicja123, Elmirka, kotkapc, Caroline, SuSie, LuckyMe, moremi, scarllet, An, zoe31, MatyldaG, Morisek28, ewik123 lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 lutego 2015, 17:57

/  Zgłoś
    Przy endometriozie zaleca się intensywne starania o potomstwo ze względu na wpływ choroby na płodność. Starania naturalne mogą być mało skuteczne. Ze względu na czas ich trwania może to obniżać szanse na ciążę. Z uwagi na ryzyko utraty rezerwy jajnikowej, odradzałbym obecnie usuwanie torbieli. Można zabieg rozważyć, gdy Pani rodzina będzie komplecie, po konsultacji z lekarzem. Zapłodnienie in vitro wydaje się jedynym leczeniem zwiększającym szansę na ciążę. Trzecie rozwiązanie, o którym Pani wspomina, byłoby w Pani przypadku prawdopodobnie mało optymalne. Brakuje mi informacji na temat Pani rezerwy jajnikowej przed operacją i po jej wykonaniu. Czy wykonywała Pani badania w tym kierunku?

Anatolka lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ