MOJA ENDOMETRIOZA...
-
Witam Panie Profesorze,
Chciałabym zasięgnąć Pana rady dot. dalszego postępowania z moją endometriozą, wiem też że wiele innych kobiet ma podobne dylematy.
We wrześniu 2014 miałam laparoskopowo wycinane torbiele obu jajników (brak zrostów i ognisk endo), od tego czasu biorę duphaston i staramy się o dziecko. Dzisiaj na USG wyszły jakieś zmiany najprawdopodobniej endometralne, niewielkie bo ok.1-2 cm po obu stronach. Nie wiem już co dalej robić. Jeden lekarz mówi - Vissanne na pół roku. Drugi mówi - In-vitro. Trzeci mówi - starania o dziecko i duphaston wspomagająco a w między czasie badanie drożności...
Jakie postępowanie by Pa zalecił? Pytam bo zaczynam już się w tym wszystkim gubić kiedy każdy lekarz mówi coś innego...
obraz USG - "podejrzenie zmiany endometrialnej"
http://www.iv.pl/images/73786937781550335065.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2015, 11:23
Morwa, Blondik, zielinka_97, Adelo, Lianna, Eva82, justa1234, Basik122, Wicky, Anatolka, alicja123, Elmirka, kotkapc, Caroline, SuSie, LuckyMe, moremi, scarllet, An, zoe31, MatyldaG, Morisek28, ewik123 lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertPrzy endometriozie zaleca się intensywne starania o potomstwo ze względu na wpływ choroby na płodność. Starania naturalne mogą być mało skuteczne. Ze względu na czas ich trwania może to obniżać szanse na ciążę. Z uwagi na ryzyko utraty rezerwy jajnikowej, odradzałbym obecnie usuwanie torbieli. Można zabieg rozważyć, gdy Pani rodzina będzie komplecie, po konsultacji z lekarzem. Zapłodnienie in vitro wydaje się jedynym leczeniem zwiększającym szansę na ciążę. Trzecie rozwiązanie, o którym Pani wspomina, byłoby w Pani przypadku prawdopodobnie mało optymalne. Brakuje mi informacji na temat Pani rezerwy jajnikowej przed operacją i po jej wykonaniu. Czy wykonywała Pani badania w tym kierunku?
Anatolka lubi tę wiadomość