Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności Nadżerka, zająć się nią przed czy po ciąży

Nadżerka, zająć się nią przed czy po ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • rodzynka66 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 21:15

/  Zgłoś
    Witam, od ok. 2 lat mam nadżerkę. Pojawiła się prawdopodobnie po stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych. Mój ginekolog uważa, że powinniśmy się nią zająć po skompletowaniu rodziny. Biorąc pod uwagę fakt, że chcemy z mężem przynajmniej dwójkę dzieci, może się to rozciągnąć na przestrzeni 5 - 10 lat (w zależności od szczęścia...). Jednak jest wiele opinii, iż nadżerką powinno się zająć przed zajściem w ciąże. Co powinnam zrobić? Udać się do innego lekarza i wyleczyć, czy faktycznie czekać aż urodzę dzieci? Dodam, że ostatnią cytologię zrobiłam w sierpniu 2013 i wszystko było OK. ( I tak od 3 lat). Ostatnią zrobiłam w grudniu 2014 i czekam na wyniki. Proszę o rozwianie wątpliwości. Chciałabym się również dowiedzieć, czy w momencie, gdy zajdę w ciąże nadżerka będzie się pojawiać przez wszystkie 9miesięcy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2015, 21:19

magdaP82, Elfik, motylek000, Maciejka, kapturnica, Dorotek1983, kark, Idgie, Ralpina, SuSie, Reni, MagSz, tygrys73, świeżnka, wisienka, Anuszka, She Wolf, vanessa, Linka05, Betti83, AgnieszkaH, annabeau lubią tę wiadomość

f2w3s65g7dycpjza.png

f2w38iiks0p48up5.png
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 lutego 2015, 17:57

/  Zgłoś
    Postępowanie zależy od wielkości nadżerki. W większości przypadków można starać się o ciążę bez jej leczenia. W niektórych sytuacjach wskazane jest uprzednie przeprowadzenie terapii. Jeśli byłyby do tego wskazania, zalecałbym leczenie nadżerki metodą wymrażania, która jest najbezpieczniejsza dla płodności. U części pacjentek może wystarczyć leczenie przeciwzapalne.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ