X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności Nadżerka, zająć się nią przed czy po ciąży

Nadżerka, zająć się nią przed czy po ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • rodzynka66 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 21:15

/  Zgłoś
    Witam, od ok. 2 lat mam nadżerkę. Pojawiła się prawdopodobnie po stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych. Mój ginekolog uważa, że powinniśmy się nią zająć po skompletowaniu rodziny. Biorąc pod uwagę fakt, że chcemy z mężem przynajmniej dwójkę dzieci, może się to rozciągnąć na przestrzeni 5 - 10 lat (w zależności od szczęścia...). Jednak jest wiele opinii, iż nadżerką powinno się zająć przed zajściem w ciąże. Co powinnam zrobić? Udać się do innego lekarza i wyleczyć, czy faktycznie czekać aż urodzę dzieci? Dodam, że ostatnią cytologię zrobiłam w sierpniu 2013 i wszystko było OK. ( I tak od 3 lat). Ostatnią zrobiłam w grudniu 2014 i czekam na wyniki. Proszę o rozwianie wątpliwości. Chciałabym się również dowiedzieć, czy w momencie, gdy zajdę w ciąże nadżerka będzie się pojawiać przez wszystkie 9miesięcy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2015, 21:19

magdaP82, Elfik, motylek000, Maciejka, kapturnica, Dorotek1983, kark, Idgie, Ralpina, SuSie, Reni, MagSz, tygrys73, świeżnka, wisienka, Anuszka, She Wolf, vanessa, Linka05, Betti83, AgnieszkaH, annabeau lubią tę wiadomość

f2w3s65g7dycpjza.png

f2w38iiks0p48up5.png
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 lutego 2015, 17:57

/  Zgłoś
    Postępowanie zależy od wielkości nadżerki. W większości przypadków można starać się o ciążę bez jej leczenia. W niektórych sytuacjach wskazane jest uprzednie przeprowadzenie terapii. Jeśli byłyby do tego wskazania, zalecałbym leczenie nadżerki metodą wymrażania, która jest najbezpieczniejsza dla płodności. U części pacjentek może wystarczyć leczenie przeciwzapalne.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ