X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności Nadżerka, zająć się nią przed czy po ciąży

Nadżerka, zająć się nią przed czy po ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • rodzynka66 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 21:15

/  Zgłoś
    Witam, od ok. 2 lat mam nadżerkę. Pojawiła się prawdopodobnie po stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych. Mój ginekolog uważa, że powinniśmy się nią zająć po skompletowaniu rodziny. Biorąc pod uwagę fakt, że chcemy z mężem przynajmniej dwójkę dzieci, może się to rozciągnąć na przestrzeni 5 - 10 lat (w zależności od szczęścia...). Jednak jest wiele opinii, iż nadżerką powinno się zająć przed zajściem w ciąże. Co powinnam zrobić? Udać się do innego lekarza i wyleczyć, czy faktycznie czekać aż urodzę dzieci? Dodam, że ostatnią cytologię zrobiłam w sierpniu 2013 i wszystko było OK. ( I tak od 3 lat). Ostatnią zrobiłam w grudniu 2014 i czekam na wyniki. Proszę o rozwianie wątpliwości. Chciałabym się również dowiedzieć, czy w momencie, gdy zajdę w ciąże nadżerka będzie się pojawiać przez wszystkie 9miesięcy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2015, 21:19

magdaP82, Elfik, motylek000, Maciejka, kapturnica, Dorotek1983, kark, Idgie, Ralpina, SuSie, Reni, MagSz, tygrys73, świeżnka, wisienka, Anuszka, She Wolf, vanessa, Linka05, Betti83, AgnieszkaH, annabeau lubią tę wiadomość

f2w3s65g7dycpjza.png

f2w38iiks0p48up5.png
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 lutego 2015, 17:57

/  Zgłoś
    Postępowanie zależy od wielkości nadżerki. W większości przypadków można starać się o ciążę bez jej leczenia. W niektórych sytuacjach wskazane jest uprzednie przeprowadzenie terapii. Jeśli byłyby do tego wskazania, zalecałbym leczenie nadżerki metodą wymrażania, która jest najbezpieczniejsza dla płodności. U części pacjentek może wystarczyć leczenie przeciwzapalne.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ