niepłodność wtórna
-
Panie doktorze
Mamy 6-letniego syna a o drugie dziecko staramy się od dwóch lat. Po roku starań i czterech miesiącach stymulacji udało się nam zajść w ciążę, niestety z powodu wady genetycznej płód obumarł w 16 tc. Robiliśmy szereg badań, nasienie męża jest nieznacznie poniżej normy, moje AMH wynosi 7,6 fsh, lh, prolaktyna, przeciwciała antykardiolipinowe są dobre, progesteron 7 dpo zazwyczaj jest około 16 (norma fl według laboratorium jest do 24), ale pomimo tego jestem wspomagana luteiną. Dodam jeszcze że ja mam 32 lata, mąż 38. Czy możemy zrobić jeszcze jakieś badania, które pomogą nam w ustaleniu przyczyny niepłodności wtórnej?Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2014, 14:02
Mamissima, ewelinka2210, Cwalinka, Rudzia, Iza75, Karolcia88, Ania_84, dotik, koala, Redhotka, marnut, amelia04072006, rybka, Beata.D, miska2503, gigsa, Milady, 25staraczka25, Emilia77, Biscuits, Martyna, Gosiacu, Anastazja85, Dorotka, Zielinka83, Bozia30, Mała_Mi79, juleczka12316, wodniczka13, Eavonne, Martuś86, Bombeczka, Lucky, bosa, konwalianka, madzia8ja, tygrys73, Beti25, Cela, Foto_Anna lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertProponowałbym szczegółową analizę przebiegu poprzedniej ciąży, porodu i połogu, a także ocenę endometrium. Wydaje się, że badania genetyczne (w tym kariotyp Pani i męża, u męża dodatkowo badanie fragmentacji DNA plemników metodą TUNEL) również byłyby wskazane. Dopiero na podstawie wyników będzie można zaplanować dalsze kroki.