X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności Prolaktyna podwyższona tylko po obciążeniu

Prolaktyna podwyższona tylko po obciążeniu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Lena88 Debiutantka

Wysłany: 15 grudnia 2014, 14:20

/  Zgłoś
    Mam pytanie dotyczące prolaktyny - byłam u dwóch lekarzy w tej sprawie i od każdego usłyszałam odmienną opinię. Pierwszy zaleca branie bromergonu 2x dziennie po 1 tabletce, drugi mówi, że jeśli podstawowa prolaktyna jest w normie to nie ma konieczności zażywania leków.
    Podaję moje wyniki:
    Prolaktyna podstawowa 20,10
    Prolaktyna 1h po teście 223,73
    Prolaktyna 2h po teście 173,29

Dodam tylko, że jeszcze z mężem nie rozpoczęliśmy starań o dziecko i nie wiem, czy mamy problem z zajściem w ciążę - od kwietnia trwa diagnozowanie i lekarz zalecił, żebyśmy poczekali.

Haana, Anna255, hipisiątko, hellishangel, Saramago, Asienka1184, ewelinka2210, Natka88, olencja, Milady, aneczka85m, zielinka_97, Lucy, Mag-ko lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 lutego 2015, 18:04

/  Zgłoś
    Wnioski w Pani przypadku można wyciągnąć po szczegółowej ocenie długości i regularności cykli. Być może pomocne okazałyby się wyniki badania makroprolaktyny. Zasadność stosowania leków można byłoby ustalić po postawieniu jednoznacznej diagnozy.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ