X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności Prolaktyna podwyższona tylko po obciążeniu

Prolaktyna podwyższona tylko po obciążeniu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Lena88 Debiutantka

Wysłany: 15 grudnia 2014, 14:20

/  Zgłoś
    Mam pytanie dotyczące prolaktyny - byłam u dwóch lekarzy w tej sprawie i od każdego usłyszałam odmienną opinię. Pierwszy zaleca branie bromergonu 2x dziennie po 1 tabletce, drugi mówi, że jeśli podstawowa prolaktyna jest w normie to nie ma konieczności zażywania leków.
    Podaję moje wyniki:
    Prolaktyna podstawowa 20,10
    Prolaktyna 1h po teście 223,73
    Prolaktyna 2h po teście 173,29

Dodam tylko, że jeszcze z mężem nie rozpoczęliśmy starań o dziecko i nie wiem, czy mamy problem z zajściem w ciążę - od kwietnia trwa diagnozowanie i lekarz zalecił, żebyśmy poczekali.

Haana, Anna255, hipisiątko, hellishangel, Saramago, Asienka1184, ewelinka2210, Natka88, olencja, Milady, aneczka85m, zielinka_97, Lucy, Mag-ko lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 lutego 2015, 18:04

/  Zgłoś
    Wnioski w Pani przypadku można wyciągnąć po szczegółowej ocenie długości i regularności cykli. Być może pomocne okazałyby się wyniki badania makroprolaktyny. Zasadność stosowania leków można byłoby ustalić po postawieniu jednoznacznej diagnozy.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ