X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Starania a RZS

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Biscuits Nowa

Wysłany: 16 grudnia 2014, 11:17

/  Zgłoś
    Witam. Cierpie od ponad dwoch lat na RZS. Od roku staram sie o ciaze i w zwiazku z tym przyjmuje tylko leki, ktore sa dopuszczone do stosowania w ciazy (encorton 10 mg, imuran 125 mg) W tej chwili mam nieco spuchniete rece i nogi, wiec moj RZS nie jest w calkowitej remisji, moje crp to 17. Mam juz jedno dziecko (po porodzie zachorowalam na RZS) i badania dotyczace plodnosci moje i meza sa prawidlowe (hormony, hsg i badanie nasiania, wszystko w normie). Czy to RZS i stan zapalny z nim zwiazany uniemozliwia mi zajscie w ciaze? Czy leki typu encorton maja wplyw na plodnosc i owulacje? Dziekuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2014, 09:09

mrth666, kasjja, Maciejka, Eva82, Fatim lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 14 maja 2015, 09:10

/  Zgłoś
    Prawdopodobnie RZS nie jest przyczyną trudności z zajściem w ciążę w Pani przypadku. Wpływ wymienionych leków zależy od indywidualnej sytuacji Pacjentki, bez odniesienia się do poziomu hormonów i wyników innych badań, trudno jest odpowiedzieć na Pani pytanie.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ