Trombofilia?Nawracające poronienia
-
Witam, niestety poroniłam już kilka ciąż w bardzo wczesnym stadium (do 8 tyg). Urodziłam jedno dziecko, zapewne dlatego, że w tym jednym przypadku od początku ciąży do jej końca brałam zastrzyki z heparyny- clexane 0,4. Przy kolejnej ciąży lek ten przestał być refundowany i lekarz z tego powodu, że nic w badaniach nie wychodziło pomimo moich wcześniejszych poronień nie dał mi clexane. W rezultacie poroniłam. Teraz nadal staram się o dziecko, wyszedł mi jeden zły wynik białka s aktywność ale gdy badanie to powtórzyłam wynik był już prawidłowy. Proszę o poradę jakie badania mogłabym jeszcze zrobić( w kierunku zespołu anty-fosfolipidowego rowniez było wszysztko ok) , do jakich lekarzy się udać, aby otrzymać refundację na zastrzyki, których najwyraźniej potrzebuję. Z góry dziękuję za odp.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2014, 09:58
Madzia82, agniesia2569, Haana, Lucky, Selena, Magnosia, wisienka, aneczka85m, Anna32, Ania32 lubią tę wiadomość
AniaEtoile -
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertWedług dostępnych badań podawanie heparyny nie zwiększa szansy na utrzymanie ciąży. Proponowałabym wykonanie badań genetycznych i immunologicznych. Na ich podstawie będzie można podjąć decyzję o kierunku leczenia. Jeśli chciałaby się Pani skonsultować, w Klinice we Wrocławiu jest obecnie możliwość odbycia wizyty nieodpłatnie.