X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności Wąska szyjka macicy, a inseminacja

Wąska szyjka macicy, a inseminacja

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Gabi3 Nowa

Wysłany: 24 października 2018, 13:07

/  Zgłoś
    Dzień dobry, bardzo proszę o odpowiedź na moje pytanie.
    Mam macice łukowata i bardzo wąska szyjke macicy (jestem po nie udanym Hsg że względu na problem z udrożnieniem ujścia wewnętrznego), w lutym tego roku miałam laparoskopowo sprawdzana drożność jajowodów, która okazała się obustronnie pozytywna. Miesiączkuje regularnie, moje badania i Męża są w normie, czy wąska szyjka może być utrudnieniem naturalnego poczęcia? Czy inseminacja przy wąskiej szyjce jest możliwa tzn. Czy cewnik zdoła przejść przez szyjke?

judysia86 lubi tę wiadomość

• dr n. med. Beata Makowska Ekspert

Wysłany: 31 października 2018, 13:44

/  Zgłoś
    Szerokość kanału szyjki macicy w naturalnym poczęciu nie ma znaczenia. Plemniki są tak małe, że na pewno dotrą do celu. Natomiast, czy uda się inseminacja, trudno powiedzeć. Zależy to od doświadczenia lekarza, który będzie wykonywał zabieg.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ