X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta - Diagnostyka i leczenie niepłodności Wąska szyjka macicy, a inseminacja

Wąska szyjka macicy, a inseminacja

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Gabi3 Nowa

Wysłany: 24 października 2018, 13:07

/  Zgłoś
    Dzień dobry, bardzo proszę o odpowiedź na moje pytanie.
    Mam macice łukowata i bardzo wąska szyjke macicy (jestem po nie udanym Hsg że względu na problem z udrożnieniem ujścia wewnętrznego), w lutym tego roku miałam laparoskopowo sprawdzana drożność jajowodów, która okazała się obustronnie pozytywna. Miesiączkuje regularnie, moje badania i Męża są w normie, czy wąska szyjka może być utrudnieniem naturalnego poczęcia? Czy inseminacja przy wąskiej szyjce jest możliwa tzn. Czy cewnik zdoła przejść przez szyjke?

judysia86 lubi tę wiadomość

• dr n. med. Beata Makowska Ekspert

Wysłany: 31 października 2018, 13:44

/  Zgłoś
    Szerokość kanału szyjki macicy w naturalnym poczęciu nie ma znaczenia. Plemniki są tak małe, że na pewno dotrą do celu. Natomiast, czy uda się inseminacja, trudno powiedzeć. Zależy to od doświadczenia lekarza, który będzie wykonywał zabieg.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ