Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Wysoki poziom przeciwciał ATG

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Frelka Ekspertka

Wysłany: 2 stycznia 2015, 18:23

/  Zgłoś
    Witam,
    Rok temu doszło u mnie do wczesnego poronienia 5/6 tydz. Badania wykonane po poronieniu wykazały bardzo wysoki poziom przeciwciał anty-TG (ATPO w normie, podobnie jak tsh i ft4), prawie 500 przy normie do 115. Do tej pory nie udało mi się ponownie zajść w ciążę (13 cykli starań od poronienia). Czy taki poziom ATG może być przyczyną poronienia i problemów z zajściem w ciążę? Jeśli tak, na czym polega leczenie?

Martoszka, justa1234, Kamilka, nick nieaktualny, Maciejka, Nailew, nick nieaktualny, Drzwiona, fresa, nick nieaktualny, nick nieaktualny, Mirabelka30, chruszczow, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

Aniołek [*] 21.11.2013, 5 tc
    Krupeczka <3 29.08.2015
    0e8cf70093.png
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 11 marca 2015, 09:44

/  Zgłoś
    Wbrew powszechnym poglądom, taki poziom przeciwciał nie powinien stanowić przyczyny poronienia. Prawdopodobnie zaburzenia mogą jednak utrudniać poczęcie dziecka w skutek naturalnych starań. Może Pani po konsultacji z lekarzem rozważyć przeprowadzenie procedury zapłodnienia in vitro. Szanse na ciążę są wówczas na tym samym, co u kobiet nie posiadających przeciwciał, poziomie.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ