Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Zespół nadnerczowo-płciowy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • mala86 Koleżanka

Wysłany: 13 grudnia 2014, 13:44

/  Zgłoś
    Staram się o dziecko od roku, mam stwierdzoną niedoczynność tarczycy ( początkowe TSH 4,73 obecnie 0,63, oba badane w 3dc., od 7 mc biorę Euthyrox 25/50) oraz hiperprolaktylemię czynnościową ( PRL początkowo 437,2 obecnie 91,93, mierzone w 20 dc., przy normie 102-496, biorę Dostinex 1/4 tabletki raz w tygodniu). Ostatnio zlecono mi jeszcze takie wyniki badań robione w 3dc:
    Testosteron - 0,46 ng/ml ( Norma 0,06-0,82)
    Androstendion - 4,24 ng/ml ( Norma 0,75-3,89)
    SHGB - 65,19 nmol/l ( Norma 32,40-128,00)
    17-hydroksyprogesteron 2,11 ng/ml ( Norma 0,2-1,3)
    FSH - 4,9 mIU/mL ( Norma 3,5-12,5)
    LH - 4,5 mIU/mL ( Norma 2,4-12,6)

Dodam jeszcze że mam owulacje z obu jajników na zmianę - potwierdzoną monitoringiem i badaniem progesteronu w 20dc, endometrium przyrasta trójwarstwowe, płyn w zatoce widoczny,jednak prócz pęcherzyka dominującego w drugim jajniku pojawiają się wianuszki innych mniejszych pęcherzyków. Badania estradiolu, insuliny, cukru, potasu mam w normie. Moja waga przy wzroście 169 cm to 53 kg. Pomimo braku innych objawów " fizycznych " podane wyniki badań mogą świadczyć o chorobie - PCO lub Zespole nadnerczowo-płciowym ???

Bardzo proszę o odpowiedź.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2014, 16:53

mrth666, Eniula, Tosia 1981, Ania1986, blueeye, chruszczow lubią tę wiadomość

- Leczona niedoczynność tarczycy i hiperprolaktylemia
    - zmiana Kliniki Niepłodności po 2 cyklach
    - Trzecie HSG ( tym razem z rozszerzeniem szyjki macicy która miała wadę budowy )wreszcie udane :)
    >>>>> 16 cykl starań, 2 z CLO UDANY !!!!

14.04.2015 II kreseczki - JEST NASZ CUD

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 marca 2015, 22:12

/  Zgłoś
    Opisane przez Panią wyniki mogą wskazywać na zespół PCO, a także niezależnie - na zespół nadnerczowo-płciowy. Zalecałbym wykonanie dodatkowo badania AMH i DHEAS. Nie wiem też, w jakim jest Pani wieku. Z Pani opisu obserwacji cyklu może wynikać, że przebiega on prawidłowo. Nawet jeśli występuje u Pani zespół PCO czy zespół nadnerczowo-płciowy, najwyraźniej nie zaburzają one przebiegu cyklu i owulacji, z czym mogłyby być związane ew. nieprawidłowości hormonalne. Proponowałbym wykonanie diagnostyki (Pani i partnera), która umożliwi szersze, niż tylko przez pryzmat wykonanych badań hormonalnych, spojrzenie na problem. Trudności z zajściem w ciążę mogą leżeć zupełnie gdzie indziej.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ