Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Zespół nadnerczowo-płciowy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • mala86 Koleżanka

Wysłany: 13 grudnia 2014, 13:44

/  Zgłoś
    Staram się o dziecko od roku, mam stwierdzoną niedoczynność tarczycy ( początkowe TSH 4,73 obecnie 0,63, oba badane w 3dc., od 7 mc biorę Euthyrox 25/50) oraz hiperprolaktylemię czynnościową ( PRL początkowo 437,2 obecnie 91,93, mierzone w 20 dc., przy normie 102-496, biorę Dostinex 1/4 tabletki raz w tygodniu). Ostatnio zlecono mi jeszcze takie wyniki badań robione w 3dc:
    Testosteron - 0,46 ng/ml ( Norma 0,06-0,82)
    Androstendion - 4,24 ng/ml ( Norma 0,75-3,89)
    SHGB - 65,19 nmol/l ( Norma 32,40-128,00)
    17-hydroksyprogesteron 2,11 ng/ml ( Norma 0,2-1,3)
    FSH - 4,9 mIU/mL ( Norma 3,5-12,5)
    LH - 4,5 mIU/mL ( Norma 2,4-12,6)

Dodam jeszcze że mam owulacje z obu jajników na zmianę - potwierdzoną monitoringiem i badaniem progesteronu w 20dc, endometrium przyrasta trójwarstwowe, płyn w zatoce widoczny,jednak prócz pęcherzyka dominującego w drugim jajniku pojawiają się wianuszki innych mniejszych pęcherzyków. Badania estradiolu, insuliny, cukru, potasu mam w normie. Moja waga przy wzroście 169 cm to 53 kg. Pomimo braku innych objawów " fizycznych " podane wyniki badań mogą świadczyć o chorobie - PCO lub Zespole nadnerczowo-płciowym ???

Bardzo proszę o odpowiedź.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2014, 16:53

mrth666, Eniula, Tosia 1981, Ania1986, blueeye, chruszczow lubią tę wiadomość

- Leczona niedoczynność tarczycy i hiperprolaktylemia
    - zmiana Kliniki Niepłodności po 2 cyklach
    - Trzecie HSG ( tym razem z rozszerzeniem szyjki macicy która miała wadę budowy )wreszcie udane :)
    >>>>> 16 cykl starań, 2 z CLO UDANY !!!!

14.04.2015 II kreseczki - JEST NASZ CUD

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 marca 2015, 22:12

/  Zgłoś
    Opisane przez Panią wyniki mogą wskazywać na zespół PCO, a także niezależnie - na zespół nadnerczowo-płciowy. Zalecałbym wykonanie dodatkowo badania AMH i DHEAS. Nie wiem też, w jakim jest Pani wieku. Z Pani opisu obserwacji cyklu może wynikać, że przebiega on prawidłowo. Nawet jeśli występuje u Pani zespół PCO czy zespół nadnerczowo-płciowy, najwyraźniej nie zaburzają one przebiegu cyklu i owulacji, z czym mogłyby być związane ew. nieprawidłowości hormonalne. Proponowałbym wykonanie diagnostyki (Pani i partnera), która umożliwi szersze, niż tylko przez pryzmat wykonanych badań hormonalnych, spojrzenie na problem. Trudności z zajściem w ciążę mogą leżeć zupełnie gdzie indziej.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ