Czy kwalifikuje się do Rządowej Refundacji in vitro po dwukrotnym usunięciu "POTWORNIAKA DOJRZAŁEGO"??
-
Witam serdecznie Pana Doktora.
Tak jak wspomniałam w pytaniu jestem po dwukrotnym laparoskopowym usunięciu "POTWORNIAKA DOJRZAŁEGO" z jajników. Za pierwszym razem było to w 2007 roku ( oba jajniki) a za drugim razem w 2012 ( lwy jajnik) . Miałam pecha , że się odrodziły... Usłyszałam, że mogę mieć predyspozycje do odradzania się i powinnam jak najszybciej zajść w ciąże. Starania trwają jakieś 3 lata, a ok. 5 lat w ogóle się nie zabezpieczamy z mężem. Straciłam już nadzieję na naturalne zajście w ciąże. Moja Pani doktor wspominała o możliwości zapłodnienia pozaustrojowego. Czy moja " ginekologiczna przeszłość" jest podstawą do kwalifikacji w Rządowym programie?? Innych problemów u mnie nie stwierdzono.justa1234, Maciejka, Libra, Anatolka, Ballerina, dodinka, FasUla, Tosia 1981, pasia27, Eniula lubią tę wiadomość
PERELKA175 -
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertWykonane u Pani operacje laparoskopowe nie kwalifikują do programu rządowego. Jeżeli natomiast ma Pani inne wskazania, jeśli np. wykonane zabiegi znacząco obniżyły Pani rezerwę jajnikową, należy jak najszybciej pomyśleć o metodach leczenia niepłodności o największej skuteczności, więc o in vitro. Żeby Państwu pomóc potrzebowałbym dodatkowych informacji: ile ma Pani lat, jakie były wyniki dotychczasowych badań (AMH, badanie nasienia). Przed kwalifikację wymagane jest zebranie wszystkich dotychczasowych badań i dokumentacji przeprowadzonego leczenia.