Walentynki w OvuFriend!

Jeżeli wykupisz abonament Premium w OvuFriend i zajdziesz w ciążę, będziesz mogła wykorzystać swój abonament w BellyBestFriend, w niesamowitym, w pełni spersonalizowanym, inteligentnym kalendarzu Twojej ciąży!

Promocja trwa do 21.02.2019 roku.

Wykup abonament Zamknij
  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • njut Autorytet
    Postów: 3711 1591

    Wysłany: 5 stycznia 2015, 16:48

      /  Zgłoś
    Niedługo skończę 35 lat. O dziecko staramy się 5,5 roku.
    Leczenie rozpoczęłam po 1,5 roku bezowocnych starań. Moje obawy zwróciły: wzrost masy ciała o ok. 15kg w ciągu poprzednich 6 lat, otyłość typu brzusznego, ciągłe uczucie chłodu, marznięcie dłoni, stóp, niska temp spoczynkowa, nadmierne owłosienie (wąsik, broda, sutki). W pierwszej kolejności miałam wykonane badania hormonalne (niski PRG, wysoka PRL) oraz HSG (jajowody drożne) a mąż badanie nasienia.
    Po roku leczenia w 3 cyklu stymulacji Clostibegyt+Pregnyl zaszłam w ciążę. Mimo przyjmowania Luteiny ciąża obumarła na etapie 5/6 tygodnia. Beta HCG w 20dfl 900 (norma dla 2-3tc: 101-4870).Miałam wykonaną abrazję (bez powikłań).
    Kolejne 2 cykle stymulacji Clostibegyt’em nie przyniosły efektu. Postanowiłam przerwać stymulację, gdyż nastąpiło pogorszenie wady wzroku z -5,5 na -7,0 dpi.
    Po blisko roku od pierwszej ciąży podeszłam 2 razy do IUI – brak ciąży.
    Pół roku później zdecydowaliśmy się na IVF. U męża przeprowadzono badanie nasienia SCA. Liczba plemników w ml: 181,4 mln (ruch postępowy szybki – 3,9%, ruch postępowy wolny – 9,6%, ruch niepostępowy 20,8%. Stymulacja Gonal F i Menopur (200j przez 8 dni) oraz Encorton, Cetrotide, Ovitrelle, Duphaston, Clexane, Estrofem. Podczas punkcji pobrano 19 wzgórków jajonośnych (MII-14, MI-1, GV-0, nieprawidłowe-0, atretyczne-3, PZ-1). Wybraliśmy IMSI + SV + AH. Do drugiej doby dotrwało 9 zarodków. W 3 dobie podano 2 zarodki 8A. Brak ciąży.
    Po 4 miesiącach, na cyklu naturalnym, podeszliśmy do criotransferu. W 3 dobie po owulacji podano 2 zarodki: 8A i 6B. Cykl wspomagany był jedynie Duphaston’em. Brak ciąży.
    Po 2 miesiącach zaszłam naturalnie w ciążę. Mimo przyjmowania Luteiny ciąża obumarła w 7 tygodniu. Beta HCG w 23dfl 1605, w 25dfl 2597, w 27dfl 2787 (norma dla 2-3tc: 101-4870).Poronienie wywołano farmakologicznie.
    Badania po poronieniu: kariotyp płodu prawidłowy, płeć żeńska (metoda mikromacierzy array-CGH). Kariotyp obojga prawidłowy. W genie MTHFR wykryto heterozygotę A1298C.
    Badanie usg pod kątem PCO w 3dc wykazało powyżej 12 pęcherzyków 6-7mm w obu jajnikach.
    Aktualnie jestem leczona pod kątem PCOS, insulinooporności i mutacji MTHFR: Glucophage, B6, B12, D3, Q10, Inofolic, Inofem, Acidum Folicum, Acard. W przypadku ciąży zalecenie do stosowania Clexane.

    Mój największy niepokój budzi jednak odporność organizmu. Ani w dzieciństwie ani do chwili obecnej nie przechodziłam chorób zakaźnych mimo kontaktu z zarażonymi. Prawie nie przeziębiłam się. Badanie różyczki w I ciąży wykazało, że mam przeciwciała. Czy możliwe żebym przechodziła choroby bezobjawowo? Co ciekawe w obie ciąże zaszłam w cyklach w których się rozchorowałam i brałam antybiotyk. Czy możliwe aby organizm odrzucił zarodki?

    Cykle w większości 28-31 dniowe choć zdarzają się raz do roku 24 i 34 dniowe ale wtedy występują tuż po sobie.
    Krwawienia 2-3 dniowe, niebolesne.
    BMI: 23,51 (waga: 64kg, wzrost: 165cm) - prawidłowy
    WHR: 0,95 (talia: 82, pas: 94, biodra 99cm) – otyłość brzuszna

    Moje pytania dotyczą postępowania przy PCOS:
    1. Czy niski PRG i podwyższona PRL są związane z PCOS?
    2. Czy stymulacja przy dużej krótkowzroczności niesie ryzyko pogorszenia wzroku?
    3. Czy dotychczasowe procedury IVF i crio w Pana opinii były prawidłowe?
    4. Czy criotransfer na naturalnym cyklu miał szanse powodzenia?
    5. Jak zwiększyć szanse w kolejnym criotransferze?
    6. Czy warto podchodzić po raz kolejny do IVF?
    7. Jak należy postępować w przypadku ciąży?
    8. Czy sugeruje Pan wykonanie dodatkowych badań?

    Wyniki badań:
    PRG (0,95-21 ng/ml): 9,58 / 11,4 / 10,6 / 15,6 / 12,2 / 8,21 a przy Luteinie 15,2 / 19,3
    PRL (1,9-25 ng/ml): 29,2 / 37,9 / 25,45 a po Castagnus’ie 14,99 i po Bromergon’ie 4,7 / 3,22
    TSH (0,4-4,0 µlU/ml): 1,35 / 1,05 / 0,75 / 1,11 (II ciąża) / 0,631
    fT3 (2,1-3,8 pg/ml): 3,13 / 2,86 / 3,13 / 3,13 (II ciąża) / 3,34
    fT4 (0,89-1,76 ng/dl): 1,1 / 1,1 / 1,3 / 1,1 (II ciąża) / 1,3
    Estradiol (18-147 pg/ml): 40,66 (3dc) / 38 (4dc)
    Estradiol (62-534 pg/ml): 317 (9dc)
    Estradiol (80-276 pg/ml): 123 (19dc/8dfl) / 72,2 (23dc/7dfl)
    LH (1,5-8 mlU/ml): 3,51 / 3,78 / 4,63
    FSH (2,5-10,2 mlU/ml): 4,39 / 4,68 / 5,17
    Testosteron: < 20 (max 73 ng/dl) / 0,31 (0,1-09 ng/ml) / 33,4 (max 73 ng/dl)
    Testosteron wolny (0,2-1,3 pg/ml): 0,23
    Androstendion (0,6-3,1 ng/ml): 1,9
    DHEA-SO4 (35-430 ug/dl): 174 / 153
    Chlamydia: ujemny (po I poronieniu)
    p.ciała antykardiolipinowe (0-10 IgG / 0-20 IgM): 4,02 / 14,09 (po I poronieniu)
    p.ciała przeciwplemnikowe: ujemne (po I poronieniu)
    p.ciała anty-TG (max 40 lU/ml): <20 / <20 (II ciąża)
    p.ciała anty-TPO (max 35 lU/ml): 16,5 / <10 (II ciąża)

    Badania po II poronieniu:
    p.ciała przeciwjądrowe (ANA) : ujemne
    p.ciała p/beta2 glikoproteinie (<20 RU/ml): po 5 tyg od poronienia IgG <2,0 / IgM 17,3 a po kolejnych 12 tyg IgM 6,7
    Antykoagulant tocznia DRVVT (AT) (<1,2): 1,03
    Hormon anty-Mullerian (AMH) (1,4-8 ng/ml): 4,1
    Homocysteina (5-12 µmol/l): 8,9
    Mutacja czynnika V Leiden (gen F5): ok.
    Mutacja protrombiny (gen F2): ok.
    Mutacja genu MTHFR: heterozygota A1298C
    Witamina D3 ( 25(OH)D3 ) (30-100 ng/ml): 8,72
    Insulina (na czczo 6-27 ulU/Ml i po obciążeniu glukozą 75g): 9,71 / 80,20 po 60’ / 46,0 po 120’

    Anatolka, Milady, justa1234, freya, Anka1986, Madzia82, Elfik, Strażaczka90, Anna255, perelka89, kapturnica, solania, zwei_kresken, Asiak, Libra, koala lubią tę wiadomość

    10 lat starań, A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, KIR AA, NK 21%>17%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia > 0% i z dawcami 0% + PRA 70% >0% i z dawcami 33,6%, APA +, endometrioza II (zatoki)
    FDNA 22%, HLA-C*01*12 (C1)
    moja historia leczenia
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

    Wysłany: 14 stycznia 2015, 08:11

      /  Zgłoś
    Moje pytania dotyczą postępowania przy PCOS:
    1. Czy niski PRG i podwyższona PRL są związane z PCOS?

    Takie wyniki mogą towarzyszyć PCOS.

    2. Czy stymulacja przy dużej krótkowzroczności niesie ryzyko pogorszenia wzroku?

    Stymulacja nie powinna wiązać się z ryzykiem pogorszenia wzroku, jednak stosowanie Clostybegytu może powodować zaburzenia widzenia.

    3. Czy dotychczasowe procedury IVF i crio w Pana opinii były prawidłowe?

    Trudno ocenić dotychczasowe postępowanie w Pani przypadku bez wglądu do pełnej dokumentacji. W naszych klinikach rzadko stosujemy transfer na trzecią dobę, wychodząc z założenia, ze zarodki 5-dniowe mają wyższy potencjał implantacyjny. W przypadku problemów, zarodki 5-dniowe (pow. 100 komórek) zazwyczaj lepie sobie radzą niż zarodki 8-komórkowe tak wcześnie narażone na kontakt z wrogim dla nich środowiskiem.

    4. Czy criotransfer na naturalnym cyklu miał szanse powodzenia?

    Skuteczność criotransferów na cyklach naturalnych jest porównywalna do cykli suplementowanych.

    5. Jak zwiększyć szanse w kolejnym criotransferze?

    Żeby odpowiedzieć na to pytanie, musiałbym przeanalizować Pani dotychczasową dokumentację i móc wyciągnąć wnioski z danych nt. poszczególnych etapów poprzednich procedur.

    6. Czy warto podchodzić po raz kolejny do IVF?

    Przede wszystkim zależy to od Państwa determinacji i decyzji. Rozmowa z lekarzem nt. potencjalnych szans na powodzenie procedury na podstawie dotychczasowych wyników badań, powinna pomóc w jej podjęciu.

    7. Jak należy postępować w przypadku ciąży?

    Sposób postepowania zależy przede wszystkim od przebiegu ciąży. Powinna Pani być pod kontrolą lekarza i przestrzegać jego zaleceń.

    8. Czy sugeruje Pan wykonanie dodatkowych badań?

    Decyzja o ewentualnej pogłębionej diagnostyce lub powtórzeniu badań powinna być podjęte a oparciu o Państwa dokumentację.

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)