X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta – Starania ze wspomaganiem kortyzon (sterydy) w przeciwdzialaniu poronieniom

kortyzon (sterydy) w przeciwdzialaniu poronieniom

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
1 2 3 4 5
  • Judyta Znajoma

Wysłany: 18 grudnia 2014, 22:05

/  Zgłoś
    Czy przyjmowanie kortyzonu w dawce 5 mg na poczatku ciazy jest bezpieczne dla ciazy? Jestem po 2 poronieniach (mam przeciwciala przeciwjadrowe). Lekarka w przypadku ciazy chce podac kortyzon. Spotkalam sie z roznymi opiniami na ten temat. Jakie jest Pana zdanie na ten temat. Czy jest to bezpieczne dla dziecka i czy stosuje sie to powszechnie w przeciwdzialaniu poronieniom na tle autoimmunologicznym?

Maciejka, dżona, Lucky, Caroline, Paragonik_93, JagodaP, Elfik, fresa, gosiunia lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 23 grudnia 2014, 13:40

/  Zgłoś
    Kortyzon wydaje się być bezpieczny na początku ciąży, jednak wymaga to indywidualnej oceny. Obecność przeciwciał przeciwjądrowych nie stanowi jednoznacznego wyjaśnienia przyczyny Pani poronień. Pani przypadek wymaga moim zdaniem szerokiego panelu badań – dopiero wtedy można zaproponować optymalny sposób postępowania. Warto, by wykonała je Pani jeszcze przed kolejnymi staraniami naturalnymi. Może się okazać, że źródło trudności będzie wymagało innych działań. Jeśli Pani sytuacja w przyszłości będzie wymagała zastosowania zapłodnienia pozaustrojowego, a będzie chciała się Pani starać o kwalifikację do bezpłatnych zabiegów, trzecia utrata ciąży może uniemożliwić Pani udział w programie Ministerstwa Zdrowia.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ