Rozpocznij Kalendarz Owulacji - zajdź w ciążę 2 X szybciej

Niepłodność idiopatyczna

Oceń ten wątek:
AUTOR
WIADOMOŚĆ

[konto usunięte]

Wysłany: 4 maja 2015, 17:30
(8) | Zgłoś
Dzień dobry,
Czy z poniższymi wynikami badań jest szansa zajścia w ciążę przy inseminacji domacicznej nasieniem męża i jaki może być procent powodzenia? Chcemy się tego podjąć. Jaki badania jeszcze zrobić?
Starania trwają już 12 cykli. Bez skutku.
Ja mam 31 lat. Nie palę, alkohol piję b. rzadko, kawy nie piję. Długość cykli z ostatnich 12 miesięcy - od 24 do 33 dni.
Wyniki moje:
4 dzień cyklu (wyniki badań):
LH 7,250 mlU/l (norma faza folikularna 1-18)
FSH 6,410 IU/ml (norma faza folikularna 4-13)
estradiol 56,740 pg/ml (norma folikularna 39-189)
TSH 3,030 mlU/l (norma 0,270-4,200)
FT3 5,220 pmol/l (norma 3,10-6,80)
FT4 17,020 pmol/l (norma 12,000-22,000)
p/ciała anty-TG 35,8 IU/ml (norma <115,0)
p/ciała anty-TPO 11,9 IU/ml (norma <34,0)
23 dzień cyklu (wyniki badań):
progesteron 10,370 ng/ml (norma faza lutealna 3,28-38,63)
prolaktyna 18,180 ng/ml (norma 1,39-24,20)
testosteron 1,020 nmol/l (norma 0,400-3,900)
estradiol 176,300 pg/ml (norma faza lutealna 48-309)
Badanie USG z września 2014 r., 18 dzień cyklu (długość cyklu 29 dni):
Trzon macicy - przodozgięcie o równych obrysach, AP 33mm, Myometrium jednorodne, Endometrium jednorodne szer. 7,5mm, jajnik lewy-27x21mm, jajnik prawy-21x18mm, zatoka Douglasa wolna.
Na innym USG w innym cyklu widoczny 1 pęcherzyk 16 mm, ale czy pękł tego nie monitorowałam.
Cytologia z maja 2014 r.: niewielki odczyn okolicy ujścia, obecne skupienia endocervikalnych, grupa I.
Laparoskopia diagnistyczna - jajowody obustronnie drożne.
przeciwciała anty – HBs (WZW - > 1000,0 IU/l (norma 10 - poziom min. odporności)
toksoplazmoza: IgG - 109 IU/ml = dodatni, IgM - 1,23 = dodatni, awidność - 0,477 = wysoka
TSH - 2,930 mlU/I (norma 0,270-4,200)
FT3 - 5,000 pmol/l (norma 3,10-6,80)
FT4 - 16,190 pmol/l (norma 12,000-22,000)
Biorę Euthyrox 25 i na obniżenie TSH.
Badanie AMH z 23.01.2015 r. (KLINIKA NOVUM) - 6 dzień cyklu
3,0 ng/ml (minimum 1,50)
Wartość <1,5 odnosi się do 3 dnia cyklu.

Wyniki męża:
Mąż ma 34 lata. Jest nałogowym palaczem - wypala 20 papierosów dziennie, alkoholu pije bardzo rzadko, pije kawę. Praca za kierownicą samochodu, zawód-kurier.
Badanie nasienia z czerwca 2014 r. (godziny przedpołudniowe)
Liczba abstynencji 3 dni
Ocena makroskopowa:
Upłynnienie 20 min
Objętość 3,8 ml
pH 7,6
Zabarwienie biało-szare
lepkość prawidłowa
Ocena mikroskopowa:
Aglutynacja -
Koncentracja 10,8 mln/ml
Całkowita ilość plemników 41,04 mln
Ruchliwość:
postępowy 25 %
w miejscu 15 %
całkowity 40 %
brak ruchu 60 %
ocena mikroskopowa barwionego rozmazu:
budowa prawidłowa 3,0 %
nieprawidłowe główki 81 %
nieprawidłowe wstawki 13 %
nieprawidłowe witki 1 %
krople cytoplazmatyczne 2%
koncentracja kom. okrągłych 0,2 mln/ml
koncentracja leukocytów 0,2 mln/ml

Bardzo proszę o pomoc. Bardzo.
Beata

Flamenca, justa1234, Katiana, Lili87, marl202, ewe1984, freya, tulipanna lubią tę wiadomość


Ekspert

prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk

Wysłany: 14 maja 2015, 08:39
(0) | Zgłoś
Szanowna Pani, przed podjęciem decyzji o zabiegu inseminacji sugerowałbym wykonanie testu po stosunku oraz dodatkowych badań nasienia (np. wiązanie plemników z kwasem hialuronowym), by móc określić jego zasadność. Upłynnienie nasienia w przypadku opisanego wyniku jest prawidłowe. Zastosowanie inseminacji jest sensowne w przypadku wskazań, w przeciwnym razie jej skuteczność jest zbliżona do starań naturalnych. By zaplanować optymalne postępowanie musiałbym mieć możliwość weryfikacji Państwa dotychczasowych wyników, dodatkowych badań, w tym monitoringu cyklu i przeprowadzenia wywiadu.

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)