PCOS - słaba odpowiedź na stymulację
-
DziDzień dobry,
Mam PCOS ze wszystkimi możliwymi objawami- brak miesiączki (bez luteiny), brak owulacji, nadwaga, hirsutyzm.
Udało mi się zajść w ciąże 3 razy- każda ciaża dzięki stymulacji clo +gonadotropiny.
I ciąża bliźniacza po 1,5 roku starań- zakończona w 22tc
II ciaża po 1,5 roku staran-donoszona-zdrowy syn.
III ciąża-pierwszy cykl stymulowany-ciaża przestała się rozwijac w 7tc.
Teraz staramy się 1 rok i 8 miesięcy i mimo dużej dawki leków 2 tabl clo (póżniej były 3 ), i do tego 12-13 zastrzyków Fostimon 75j (stosowałam tez Gonal ale gorsze rezultaty) . W poprzednich ciążach starcyzly dużo mniejsze dawki by uzyskac owulację.Mimo kilkunastu cyklu z owulacją gdzie były 1, 2 a nawet 3 pęcherzyki gdzie po podaniu Pregnylu pękały nie udało mi się zajśc w ciąże. Badanie nasienia męza są w porządku, AMH mam 12, tsh w normie.
W związku z tym że przy tak dużych dawkach leków nie zawze udaje się uzyskac owulacji, a jak się udawało, ciazy nie były zastanawiamy się z mężem nad zapłodnieniem In vitro.
Czy nasza decyzja jest słuszna czy możemy jeszcze coś zrobić by udało się naturalnie?
izaboo, fablous, kapturnica, Caroline, anakonda, Gosia333, roxa, Miu95, Blondik, bea, alexandra lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertSądzę, że decyzja o zapłodnieniu pozaustrojowym jest dobra, jeżeli celem jest możliwie jak najszybsze uzyskanie ciąży. Może się jednak zdarzyć, że również w tym przypadku nie zareaguje Pani na stymulację. Może to być uwarunkowane zaburzeniami hormonalnymi, co należy przeanalizować w trakcie przygotowań do zapłodnienia in vitro. Obecnie badamy przypadki trudnych odpowiedzi na stymulację i podejmujemy działania mające na celu zwiększenie prawdopodobieństwa uzyskania właściwej reakcji.