X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta – Starania ze wspomaganiem plamienia 5-8 dniowe przed miesiączką - przyczyny, szansa na ciążę in-vitro?

plamienia 5-8 dniowe przed miesiączką - przyczyny, szansa na ciążę in-vitro?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • rewq Nowa

Wysłany: 20 grudnia 2014, 08:21

/  Zgłoś
    Staram sie o ciążę. Po odstawieniu antykoncepcji od 3 lat mam plamienia przed miesiączką 5-8 dni. Progesteron w 2 fazie cyklu mam bardzo dobry (mierzyłam co 2 dni) – nie tutaj przyczyna. Mam małego mięśniaka 23mm – sródściennie. Miałam zabieg histeroskopii z wyłyżeczkowaniem macicy – “błona śluzowa znacznie przerośnięta, zmieniona polipowato” – plamienia powróciły. Konsultowałam plamienia z kilkoma lekarzami ale nie potrafią pomóc: “jak będzie ciąża to plamienia ustąpią”, “wygląda to plamienie jak początek okresu” – takie dostawałam odp. Pytanie:
    1. jak mogę się leczyć aby pozbyć się palmień
    2. jestem zakwalifikowana na zabieg in-vitro – czy jest sens poddawać zabiegowi skoro występują palmienia z endometrium (?), czy zarodek ma szansę się zagnieździć

Gosiacu, Milady, Anatolka, moremi, ewelinka2210, Elfik, Honey, a g n i e s z k a, Libra, justa183, She Wolf, apolonia77, Matrioszka, Stella@78, Aga1977, Maciejka, katarina7, aaagaaatka lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 lutego 2015, 18:07

/  Zgłoś
    Postępowanie zależeć będzie od etiologii tych plamień. Przyczyn ich występowania może być wiele (niekoniecznie endometrium). Należałoby uważnie przyjrzeć się przebiegowi Pani cyklu i odnieść się do owulacji. Na tej podstawie będzie można wnioskować o przyczynie plamień. Zapraszam na konsultację.
    W przypadku zapłodnienia in vitro cykl jest „sztuczny”, więc jego przebieg może wyglądać inaczej niż w przypadku Pani własnych cykli. Przy odpowiednim prowadzeniu, wcześniejsze występowanie plamień, nie będzie wpływało na Pani szanse na ciążę.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ