X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta – Starania ze wspomaganiem plamienia 5-8 dniowe przed miesiączką - przyczyny, szansa na ciążę in-vitro?

plamienia 5-8 dniowe przed miesiączką - przyczyny, szansa na ciążę in-vitro?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • rewq Nowa

Wysłany: 20 grudnia 2014, 08:21

/  Zgłoś
    Staram sie o ciążę. Po odstawieniu antykoncepcji od 3 lat mam plamienia przed miesiączką 5-8 dni. Progesteron w 2 fazie cyklu mam bardzo dobry (mierzyłam co 2 dni) – nie tutaj przyczyna. Mam małego mięśniaka 23mm – sródściennie. Miałam zabieg histeroskopii z wyłyżeczkowaniem macicy – “błona śluzowa znacznie przerośnięta, zmieniona polipowato” – plamienia powróciły. Konsultowałam plamienia z kilkoma lekarzami ale nie potrafią pomóc: “jak będzie ciąża to plamienia ustąpią”, “wygląda to plamienie jak początek okresu” – takie dostawałam odp. Pytanie:
    1. jak mogę się leczyć aby pozbyć się palmień
    2. jestem zakwalifikowana na zabieg in-vitro – czy jest sens poddawać zabiegowi skoro występują palmienia z endometrium (?), czy zarodek ma szansę się zagnieździć

Gosiacu, Milady, Anatolka, moremi, ewelinka2210, Elfik, Honey, a g n i e s z k a, Libra, justa183, She Wolf, apolonia77, Matrioszka, Stella@78, Aga1977, Maciejka, katarina7, aaagaaatka lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 lutego 2015, 18:07

/  Zgłoś
    Postępowanie zależeć będzie od etiologii tych plamień. Przyczyn ich występowania może być wiele (niekoniecznie endometrium). Należałoby uważnie przyjrzeć się przebiegowi Pani cyklu i odnieść się do owulacji. Na tej podstawie będzie można wnioskować o przyczynie plamień. Zapraszam na konsultację.
    W przypadku zapłodnienia in vitro cykl jest „sztuczny”, więc jego przebieg może wyglądać inaczej niż w przypadku Pani własnych cykli. Przy odpowiednim prowadzeniu, wcześniejsze występowanie plamień, nie będzie wpływało na Pani szanse na ciążę.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ