X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta – Starania ze wspomaganiem plamienia 5-8 dniowe przed miesiączką - przyczyny, szansa na ciążę in-vitro?

plamienia 5-8 dniowe przed miesiączką - przyczyny, szansa na ciążę in-vitro?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • rewq Nowa

Wysłany: 20 grudnia 2014, 08:21

/  Zgłoś
    Staram sie o ciążę. Po odstawieniu antykoncepcji od 3 lat mam plamienia przed miesiączką 5-8 dni. Progesteron w 2 fazie cyklu mam bardzo dobry (mierzyłam co 2 dni) – nie tutaj przyczyna. Mam małego mięśniaka 23mm – sródściennie. Miałam zabieg histeroskopii z wyłyżeczkowaniem macicy – “błona śluzowa znacznie przerośnięta, zmieniona polipowato” – plamienia powróciły. Konsultowałam plamienia z kilkoma lekarzami ale nie potrafią pomóc: “jak będzie ciąża to plamienia ustąpią”, “wygląda to plamienie jak początek okresu” – takie dostawałam odp. Pytanie:
    1. jak mogę się leczyć aby pozbyć się palmień
    2. jestem zakwalifikowana na zabieg in-vitro – czy jest sens poddawać zabiegowi skoro występują palmienia z endometrium (?), czy zarodek ma szansę się zagnieździć

Gosiacu, Milady, Anatolka, moremi, ewelinka2210, Elfik, Honey, a g n i e s z k a, Libra, justa183, She Wolf, apolonia77, Matrioszka, Stella@78, Aga1977, Maciejka, katarina7, aaagaaatka lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 lutego 2015, 18:07

/  Zgłoś
    Postępowanie zależeć będzie od etiologii tych plamień. Przyczyn ich występowania może być wiele (niekoniecznie endometrium). Należałoby uważnie przyjrzeć się przebiegowi Pani cyklu i odnieść się do owulacji. Na tej podstawie będzie można wnioskować o przyczynie plamień. Zapraszam na konsultację.
    W przypadku zapłodnienia in vitro cykl jest „sztuczny”, więc jego przebieg może wyglądać inaczej niż w przypadku Pani własnych cykli. Przy odpowiednim prowadzeniu, wcześniejsze występowanie plamień, nie będzie wpływało na Pani szanse na ciążę.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ