X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta – Starania ze wspomaganiem plamienia 5-8 dniowe przed miesiączką - przyczyny, szansa na ciążę in-vitro?

plamienia 5-8 dniowe przed miesiączką - przyczyny, szansa na ciążę in-vitro?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • rewq Nowa

Wysłany: 20 grudnia 2014, 08:21

/  Zgłoś
    Staram sie o ciążę. Po odstawieniu antykoncepcji od 3 lat mam plamienia przed miesiączką 5-8 dni. Progesteron w 2 fazie cyklu mam bardzo dobry (mierzyłam co 2 dni) – nie tutaj przyczyna. Mam małego mięśniaka 23mm – sródściennie. Miałam zabieg histeroskopii z wyłyżeczkowaniem macicy – “błona śluzowa znacznie przerośnięta, zmieniona polipowato” – plamienia powróciły. Konsultowałam plamienia z kilkoma lekarzami ale nie potrafią pomóc: “jak będzie ciąża to plamienia ustąpią”, “wygląda to plamienie jak początek okresu” – takie dostawałam odp. Pytanie:
    1. jak mogę się leczyć aby pozbyć się palmień
    2. jestem zakwalifikowana na zabieg in-vitro – czy jest sens poddawać zabiegowi skoro występują palmienia z endometrium (?), czy zarodek ma szansę się zagnieździć

nick nieaktualny, Milady, Anatolka, moremi, ewelinka2210, Elfik, Honey, a g n i e s z k a, nick nieaktualny, justa183, She Wolf, apolonia77, Matrioszka, Stella@78, Aga1977, Maciejka, katarina7, aaagaaatka lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 24 lutego 2015, 18:07

/  Zgłoś
    Postępowanie zależeć będzie od etiologii tych plamień. Przyczyn ich występowania może być wiele (niekoniecznie endometrium). Należałoby uważnie przyjrzeć się przebiegowi Pani cyklu i odnieść się do owulacji. Na tej podstawie będzie można wnioskować o przyczynie plamień. Zapraszam na konsultację.
    W przypadku zapłodnienia in vitro cykl jest „sztuczny”, więc jego przebieg może wyglądać inaczej niż w przypadku Pani własnych cykli. Przy odpowiednim prowadzeniu, wcześniejsze występowanie plamień, nie będzie wpływało na Pani szanse na ciążę.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ