plamienia 5-8 dniowe przed miesiączką - przyczyny, szansa na ciążę in-vitro?
-
Staram sie o ciążę. Po odstawieniu antykoncepcji od 3 lat mam plamienia przed miesiączką 5-8 dni. Progesteron w 2 fazie cyklu mam bardzo dobry (mierzyłam co 2 dni) – nie tutaj przyczyna. Mam małego mięśniaka 23mm – sródściennie. Miałam zabieg histeroskopii z wyłyżeczkowaniem macicy – “błona śluzowa znacznie przerośnięta, zmieniona polipowato” – plamienia powróciły. Konsultowałam plamienia z kilkoma lekarzami ale nie potrafią pomóc: “jak będzie ciąża to plamienia ustąpią”, “wygląda to plamienie jak początek okresu” – takie dostawałam odp. Pytanie:
1. jak mogę się leczyć aby pozbyć się palmień
2. jestem zakwalifikowana na zabieg in-vitro – czy jest sens poddawać zabiegowi skoro występują palmienia z endometrium (?), czy zarodek ma szansę się zagnieździć
Gosiacu, Milady, Anatolka, moremi, ewelinka2210, Elfik, Honey, a g n i e s z k a, Libra, justa183, She Wolf, apolonia77, Matrioszka, Stella@78, Aga1977, Maciejka, katarina7, aaagaaatka lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertPostępowanie zależeć będzie od etiologii tych plamień. Przyczyn ich występowania może być wiele (niekoniecznie endometrium). Należałoby uważnie przyjrzeć się przebiegowi Pani cyklu i odnieść się do owulacji. Na tej podstawie będzie można wnioskować o przyczynie plamień. Zapraszam na konsultację.
W przypadku zapłodnienia in vitro cykl jest „sztuczny”, więc jego przebieg może wyglądać inaczej niż w przypadku Pani własnych cykli. Przy odpowiednim prowadzeniu, wcześniejsze występowanie plamień, nie będzie wpływało na Pani szanse na ciążę.