Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta – Starania ze wspomaganiem refundowane in vitro przy staraniach o drugie dziecko?

refundowane in vitro przy staraniach o drugie dziecko?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • julka_kulka Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2014, 11:09

/  Zgłoś
    Witam. Mam pytanie, czy para może starać się o refundowane in vitro przy staraniach o drugie dziecko? Dodam, że w ciążę z córeczką zaszłam naturalnie, bez wspomagania. Czy to dyskwalifikuje nas do programu?? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

natalica06, ewa13, Beata.D, koala, Malina81, marti34, ewelinka2210 lubią tę wiadomość

km5sgu9r4z5eztia.png

Czekamy na Ciebie <3
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 23 grudnia 2014, 13:40

/  Zgłoś
    Program rządowy nie wyklucza par, które posiadają już dzieci i chciałyby się starać o kolejne potomstwo. Oczywiście, podobnie, jak inni pacjenci powinni Państwo spełniać kryteria określone przez Ministerstwo Zdrowia. Przede wszystkim Pani powinna wykonać badanie AMH (rezerwa jajnikowa), a Pani partner/mąż – badanie ogólne nasienia. Być może konieczna będzie dodatkowa diagnostyka (badanie drożności jajowodów, kariotyp, fragmentacja DNA plemnika). Istotne jest także, czy i w jakim okresie leczyliście się już Państwo w związku z trudnościami z zajściem w ciążę. Proponowałbym konsultację zorientowaną na przeanalizowanie Państwa indywidualnego przypadku.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ