X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta Bardzo długie cykle

Bardzo długie cykle

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Madlene28 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 11:15

/  Zgłoś
    Witam, w literaturze wyczytałam, że prawidłowy cykl powinien mieć nie więcej niż 35 dni. Moje cykle od kilku miesięcy trwają do 44 dni. Czy w przypadku takiej rozbieżności możliwe jest w ogóle zajście w ciążę? Kiedy mogę się spodziewać owulacji?

Nowastaraczka lubi tę wiadomość

Córeczka - 25.12.2017r.
    Synek- 25.08.2020r.
    25.10.2021r- mamy ❤️

w57v3e3kc4ld4kpi.png
  • dr n.med. Dariusz Mercik Ekspert

Wysłany: 12 września 2019, 11:26

/  Zgłoś
    Co do zasady, prawidłowe cykle miesiączkowe powinny trwać od 21 do 35 dni. Organizm każdej kobiety jest jednak inny. U jednych kobiet cykle są dłuższe u innych krótsze. Ważne jest jednak, aby były regularne. Przy długotrwale przedłużających się cyklach oraz braku ich regularności należy skonsultować się z lekarzem ginekologiem, który na podstawie badań hormonalnych (AMH, prolaktyna, TSH) oraz badania ultrasonograficznego, ustali przyczynę takiego stanu. Szczególnie, w sytuacji planowanej ciąży, warto zadbać o właściwą diagnostykę problemu.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ