X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta Bardzo długie cykle

Bardzo długie cykle

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Madlene28 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 11:15

/  Zgłoś
    Witam, w literaturze wyczytałam, że prawidłowy cykl powinien mieć nie więcej niż 35 dni. Moje cykle od kilku miesięcy trwają do 44 dni. Czy w przypadku takiej rozbieżności możliwe jest w ogóle zajście w ciążę? Kiedy mogę się spodziewać owulacji?

Nowastaraczka lubi tę wiadomość

Córeczka - 25.12.2017r.
    Synek- 25.08.2020r.
    25.10.2021r- mamy ❤️

w57v3e3kc4ld4kpi.png
  • dr n.med. Dariusz Mercik Ekspert

Wysłany: 12 września 2019, 11:26

/  Zgłoś
    Co do zasady, prawidłowe cykle miesiączkowe powinny trwać od 21 do 35 dni. Organizm każdej kobiety jest jednak inny. U jednych kobiet cykle są dłuższe u innych krótsze. Ważne jest jednak, aby były regularne. Przy długotrwale przedłużających się cyklach oraz braku ich regularności należy skonsultować się z lekarzem ginekologiem, który na podstawie badań hormonalnych (AMH, prolaktyna, TSH) oraz badania ultrasonograficznego, ustali przyczynę takiego stanu. Szczególnie, w sytuacji planowanej ciąży, warto zadbać o właściwą diagnostykę problemu.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ