TSH -wzrost a starania
-
Mam pytanie odnośnie funkcjonowania tarczycy, przed ciąża moje tsh mieściło sie zazwyczaj w granicach 2,5-2,9. Większość lekarzy nie zalecało żadnych kroków. Pózniej zaszłam w pierwsza ciąże, która skończyła sie poronieniem TSH zaczęło rosnąć ponad normę dostała eutyrox, miałam przyjmować ciagle. Nawet po poronieniu, pózniej druga ciaza zakończona poronieniem TSH Ok 1,7 ft3 i ft4 w normie. Minęło pół roku a moje TSH wzrosło do 5,3 a ft4 jest w górnej granicy. Co robic?
Agnieszka_s lubi tę wiadomość
Aniołek 8/11 tydz ciaza obumarła 08.2018
Aniołek córeczka 8 tydz 03.2018
MTHFR A1298C Hetero
PAI-1 4/5G Hetero
Ok: zespół antyfosfolipidowy, toczeń, PC przeciw Bglikoproteinir, ANA.
Wit D 83
Homocysteina 7,5
W planach: HSG, krzywa insulinowa
Biorę: Acard 75, eutyrox 25, Bright, wit D, wit C, koenzym q10, castangus, jod, inofem. -
dr n.med. Dariusz Mercik EkspertUkład hormonalny kobiety w dużym stopniu warunkuje możliwości rozrodcze. Ze statystyk wynika że 30-40% kobiet, mających problem z zajściem w ciąż, ma zaburzenia hormonalne. Zaburzenia hormonalne mogą kompletnie rozregulować cykl menstruacyjny, powodując całkowite zahamowanie owulacji. Podane przez panią wartości TSH są wysokie, aczkolwiek do postawienia jednoznacznej diagnozy potrzebna jest kompleksowa diagnostyka tarczycy. Zalecam wykonanie badania przeciwciał anty-TPO i anty-TG. Konieczna jest także konsultacja z ginekologiem endokrynologiem. Niepłodność o podłożu hormonalnym zwykle wymaga leczenia farmakologicznego. Terapię dobiera się indywidualnie.