X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta Wysoki testosteron a starania o dziecko

Wysoki testosteron a starania o dziecko

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Hanksja Nowa

Wysłany: 26 lipca 2019, 11:48

/  Zgłoś
    Dzień dobry mam bardzo wysoki testosteron - prawie 100. Jak można zbić taki poziom? Jakie mam szanse na ciążę przy takim nadmiarze? Proszę o pomoc

• dr n.med. Dariusz Mercik Ekspert

Wysłany: 12 września 2019, 10:58

/  Zgłoś
    Przyczyną tak wysokiego poziomu testosteronu może być zespół policystycznych jajników (PCOS), w przebiegu którego dochodzi zaburzeń cyklu menstruacyjnego, braku owulacji, a w konsekwencji – problemów z zajściem w ciążę i niepłodności.

W pierwszej kolejności zalecam zatem wykonanie badania ultrasonograficznego w celu
    określenia liczby pęcherzyków antralnych oraz badania AMH. Badania te dadzą odpowiedź, czy przyczyną wysokiego stężenia testosteronu jest PCOS. U kobiet z PCOS, które starają się o dziecko, stosuje się indywidualnie dobranie leczenie farmakologiczne, mające na celu wywołanie owulacji.

Jeśli w najbliższym czasie planuje Pani ciążę, zalecam wizytę u lekarza ginekologa endokrynologa. Na podstawie wywiadu medycznego oraz dotychczasowych badań przeprowadzi on dogłębną diagnostykę oraz podejmie właściwe leczenie.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ