Forum Starając się - ogólne AMH, FSH, LH
Odpowiedz

AMH, FSH, LH

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Marzena1997 Debiutantka
    Postów: 6 1

    Wysłany: 13 kwietnia 2017, 16:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny :)

    Zrobiłam dziś badania LH i FSH ponieważ zaniepokoił mnie mój wynik AMH (0,05).

    Badania zrobiłam w 3 dc i wyszły one następująco:

    LH: 3,69 (norma dla tej fazy cyklu to 1,5- 8,0)
    FSH: 6,31 (norma dla tej fazy cyklu to 2,9- 12,0)

    A więc wyniki mieszczą się w normach. Dlaczego więc AMH jest aż tak obniżone? Czy mógł być to błąd laboratorium? Czy warto zapłacić (a tanio to nie kosztuje) i sprawdzić ten hormon jeszcze raz? Mam 19 lat dlatego martwię się tak niskim wynikiem AMH. Nie leczę się sama, byłam oczywiście u ginekologa, ale dostałam tylko progesteron na wyregulowanie cyklu. Cykl stał się bardziej regularny, więc ginekolog już nie każe mi do niego przychodzić. Dodam jeszcze, że jajniki na usg nie wyglądały dobrze, a więc pasuje to do niskiego AMH. Tylko dlaczego FSH i LH jest w normie? Czy powinnam coś robić? Iść do innego lekarza? Czy dać sobie spokój, bo cykl już się wyregulował? Dodam, że jeszcze nie planuję potomstwa, ale w przyszłości chciałabym je mieć, więc nie chcę lekceważyć tej sprawy. Co mi radzicie?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2017, 16:19

  • AJA_S Autorytet
    Postów: 2696 654

    Wysłany: 13 kwietnia 2017, 18:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście skonsultuj to z innym ginem :)

    Cykl nr 54
    17.11-poronienie całkowite Ig: aja.photo FB: wesoło w kuchni
    58e49922f0db7.png bl9chdgeo8iqt0ft.png
  • BitterSweetSymphony Autorytet
    Postów: 2385 1286

    Wysłany: 13 kwietnia 2017, 18:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Marzenko

    Wyniki LH i FSH powinny być zbliżone. Niby oddzielnie mieszczą się w normie, ale stosunek LH do FSH wynosi 0,58 co może wskazywać na obniżoną rezerwę jajnikową. Lh/Fsh powinno wynosić ok 1.

    Wybacz, że Cię straszę, ale taki wynik AMH mają kobiety w fazie menopauzy. To bardzo niepokojący wynik. Na Twoim miejscu powtórzyłabym badanie za jakiś czas np. za 3 ms.

    Moje AMH jest w granicach 0,5 a nie mam owulacji już od 1,5 roku. Pęcherzyki są słabe i nie chcą pękać.

    Oby Twój wynik był błędny ;) Powodzenia

    oar8skjogtfqrr2n.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

    15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

    02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • Aishha Autorytet
    Postów: 2156 714

    Wysłany: 13 kwietnia 2017, 19:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie są to dobre wyniki i ważny jest stosunek Lh:fsh który w Twoim przypadku jest za niski niski i ma powiązanie z niskim AMH. Ja sama mam za wysoki i wiem że nie można bagatelizować sprawy. Nie powtarzaj póki co wyniku tylko idź z tym do dobrego lekarza.

    AJA_S lubi tę wiadomość

    Synek ❤
    ae25cb9caf.png[/url]

    ciąża dzięki Naprotechnologia-Białystok
  • Kajka81 Autorytet
    Postów: 353 220

    Wysłany: 13 kwietnia 2017, 20:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm... Z kolei z tego co ja wiem, rezerwę jajnikową oznacza się na podstawie fsh i estradiolu, a nie fsh i lh. Zbyt niski stosunek lh do fsh oznacza raczej niewydolność przysadki, nie jajników...

    bl9cdf9hkw0u9qp5.png

    ug37zbmhqu79tb2c.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 kwietnia 2017, 20:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A przy niewydolności przysadki jakie są widoczne problemy?

  • Marzena1997 Debiutantka
    Postów: 6 1

    Wysłany: 14 kwietnia 2017, 11:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi :) Jestem już umówiona do ginekologa- endokrynologa i mam nadzieję, że będzie to dobry lekarz. Niestety w moim województwie nie ma zbyt wielu ginekologów endokrynologów i nie za bardzo wiem do którego warto pójść. Okaże się po wizycie :)
    Jak myślicie, czy niskie AMH może być spowodowane tym, że jak miałam 13-14 lat odchudzałam się w drastyczny sposób? Nie miałam wtedy przez rok okresu. Tylko z tego co wyczytałam, to rodzimy się z określoną rezerwą jajnikową. Czy z tego wynika, że mam tak od urodzenia? Czy jednak może to być przez odchudzanie? Wiem, że teraz to już nie ma żadnego znaczenia, jednak chciałabym wiedzieć czy sama się doprowadziłam do takiego stanu, czy to jednak nie moja wina :(

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2017, 16:05

  • Kajka81 Autorytet
    Postów: 353 220

    Wysłany: 14 kwietnia 2017, 23:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimo wszystko Twoje AMH wyszło tak skrajnie niskie, że mogłoby sugerować, że w ogóle nie masz jajników, a przecież tak nie jest. Porozmawiaj z dobrym lekarzem i powtórz badanie.

    bl9cdf9hkw0u9qp5.png

    ug37zbmhqu79tb2c.png
  • Marzena1997 Debiutantka
    Postów: 6 1

    Wysłany: 6 maja 2017, 09:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powtórzyłam badanie i wynik jest jakby wyższy. Chociaż ciężko powiedzieć, bo pomimo że robiłam w tym samym laboratorium, to metoda badania i aparatura była inna. Obecny wynik to 0,39 (a było 0,05). Wg norm mieszczę się w przedziale 35-39 lat (norma 0,11- 6,72), a wcześniej byłam w przedziale 45- 50 lat (norma 0,05- 2,06).
    Cieszyć się, czy nie? Nie wiem :/ Wcześniejszy wynik był pewnie zafałszowany niedoborem witaminy D. Mam nadzieję, że obecny wynik dalej jest zafałszowany (nie wiem jaki mam obecnie poziom witaminy D, ale suplementuję ją w dawce 4000 jednostek od około 8 miesięcy)

  • Aishha Autorytet
    Postów: 2156 714

    Wysłany: 7 maja 2017, 20:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok a co na ten wynik powiedział lekarz? Jesteś pod dobrą opieką? Może rzeczywiście jest jakiś czynnik który fałszuje wynik.

    Synek ❤
    ae25cb9caf.png[/url]

    ciąża dzięki Naprotechnologia-Białystok
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 maja 2017, 15:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

    ja idę na powtórkę AMH, bo w poprzednim miesiącu wyszło mi 0,87.
    Przez to dość mocno się zdołowałam, bo myślałam, że mamy jeszcze troszę czasu, aby próbować naturalnie. Mój lekarz powedział, że to badanie jest dość nowe i nie jest do końca wiarygodne, ale nie pociesza mnie to jakoś.

    Marzenko, rozumiem Cię bardzo dobrze :*

    Trzymajcie za mnie kciuki!

  • Marzena1997 Debiutantka
    Postów: 6 1

    Wysłany: 9 maja 2017, 09:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha, tym razem nie byłam u lekarza, bo po wcześniejszym badaniu AMH, lekarz kazał mi tylko brać Luttagen (w razie jakbym nie miała miesiączki) i powiedział, że będzie dobrze. Później byłam u innego lekarza i on powiedział, że tu się nie da nic zrobić, że lewy jajnik w ogóle nie pracuje, a prawy już też wygasa. W czerwcu idę do ginekologa-endokrynologa, ale w sumie to wątpię, że on coś poradzi, bo opinie na "znanylekarz" ma takie sobie. No ale zobaczymy :)

    edka85, dziękuję za miłe słowa :) Najpierw tylko muszę znaleźć dobrego lekarza...

    Schmetterling, trzymam kciuki za lepszy wynik! Chociaż ja cieszyłabym się nawet z takiego jaki masz, bo aż taki zły to nie jest ;) Daj znać potem, jak już powtórzysz badanie.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2017, 09:33

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 maja 2017, 14:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

    robiłam jeszcze raz i wyszło 3,60.
    Niestety w tym punkcie skala jest 7,56 — 9,00, więc jest grubo poniżej normy.

    Jestem załamana :(

  • Kajka81 Autorytet
    Postów: 353 220

    Wysłany: 10 maja 2017, 15:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Schmetterling wrote:
    Hej,

    robiłam jeszcze raz i wyszło 3,60.
    Niestety w tym punkcie skala jest 7,56 — 9,00, więc jest grubo poniżej normy.

    Jestem załamana :(

    Schmetterling, dwa pytania:
    1) w którym dniu cyklu robiłaś to badanie?
    2) sprawdzałaś u siebie poziom witaminy D (której niedobór najprawdopodobniej zaniża wynik AMH)?

    bl9cdf9hkw0u9qp5.png

    ug37zbmhqu79tb2c.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 maja 2017, 15:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka81 wrote:
    Schmetterling, dwa pytania:
    1) w którym dniu cyklu robiłaś to badanie?
    2) sprawdzałaś u siebie poziom witaminy D (której niedobór najprawdopodobniej zaniża wynik AMH)?

    Kajka, w 3dc.
    Mam troszkę niedobór, ale już biorę odpowiednią dawkę.

    Wiecie co mnie dziwi.
    Że wartości są podane takie same: ng/ml tak jak przy tym 0.87, które miałam wcześniej. Mimo tego jest kreska w dół. Robiłam badanie w jakimś innym labie.

    https://zapodaj.net/90715231b04d4.png.html

  • Kajka81 Autorytet
    Postów: 353 220

    Wysłany: 10 maja 2017, 16:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłaś w odpowiednim dniu.
    Na Twoim miejscu powtórzyłabym to badanie latem i utrzymała dawkę witaminy D.

    bl9cdf9hkw0u9qp5.png

    ug37zbmhqu79tb2c.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 maja 2017, 17:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka81 wrote:
    Robiłaś w odpowiednim dniu.
    Na Twoim miejscu powtórzyłabym to badanie latem i utrzymała dawkę witaminy D.

    Dzięki Kajka!
    Dziwne bardzo, że raz 0.87 ng/ml a za miesiąc 3,60 ng/ml w innym labie.
    Wartości są jakby nie było identyczne.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 maja 2017, 21:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,

    chciałam tylko powiedziec, że w kwietniu moje AMH wynosiło 0,87 w 5dc, a miesiąc później czyli dziś 2,25 ng/ml w 3dc. Te dwa badania były robione w Diagnostyce, a zrobiłam jeszcze dziś w innym miejscu i wynik był: ↓ 3,60 ng/ml przy normach: 7,56 — 9,00.Też fajne normy.Przeźyłam miesiąc strasznego niepokoju, że zaczynam wygasać, że nie mam już dużo czasu. Zostałam też nastraszona przez niektóre chyba zdesperowane staraczki. Cieszę się, ze się nie poddałam i że wydałam na te badania 492ł (akurat mój bilet na RHCP w licpcu :P).

    Miłego wieczoru!

    Kajka81 lubi tę wiadomość

  • Kajka81 Autorytet
    Postów: 353 220

    Wysłany: 10 maja 2017, 23:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, że ten...
    Kolejne potwierdzenie mojej osobistej teorii, że AMH to parametr, któremu niespecjalnie należy ufać.

    Schmetterling lubi tę wiadomość

    bl9cdf9hkw0u9qp5.png

    ug37zbmhqu79tb2c.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 maja 2017, 23:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka81 wrote:
    Tak, że ten...
    Kolejne potwierdzenie mojej osobistej teorii, że AMH to parametr, któremu niespecjalnie należy ufać.

    To powiedział mi też mój lekarz naprotechnolog.
    Nie zaufałam i zapłaciłam, ale mam spokój duszy.
    Na AMH nie wydam już ani złotówki!

    Kajka81 lubi tę wiadomość

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego