Antybiotyk na początku ciąży
-
Dziewczyny czy macie jakieś informacje o stosowaniu antybiotyku Ospamox we wczesnej ciąży (tydzień po zapłodnieniu). Oczywiście nie wiem czy jestem w ciąży, ale się staram więc istnieje taka możliwość. Od ponad tygodnia mam katar zatokowy, ale myślałam, że wyleczę się czymś innym i nie wzięłam przepisanego antybiotyku. Dopiero dziś pierwszą tabletkę i strasznie się martwię( Przecież w tych pierwszych tygodniach kształtują się najważniejsze narządy dziecka.ejsza
-
spokojnie - w tak wczesnej ciąży ( jeżeli to ciąża) dopiero dzielą się komórki, które nie mają jeszcze swojej specjalizacji - więc jak mi tłumaczył gin - jeżeli jakaś ulegnie uszkodzeniu to zastępują ją inne
a tłumaczył mi, bo pytałam co w przypadku kiedy kobieta piła alkohol nie wiedząc jeszcze, że jest w ciąży
Ospamox o ile pamiętam ciężarne mogą przyjmować jeżeli lekarz uzna to za słuszne - sama w ciąży brałam duomox - bo czasem wpływ nieleczonej choroby na płód jest gorszy niż antybiotyku
głowa do góry i wylecz się szybkoejsza lubi tę wiadomość
Maciek 21.06.2008
starania o drugie dziecko od VIII.2009 -
Ooo pasiu kochana, ulżyłaś mi trochę tą informacją Dziękuje za odpowiedź. Testować będę za jakiś tydzień, a lekarka mówiła, żeby co najmniej tydzień zażywać do 10 dni. To mam nadzieję, że gdybym była w ciąży to ta specjalizacja komórek zaczyna się po 14 dniach od domniemanego zapłodnienia.
Ściskam Cię i życzę powodzenia we wszystkim:-)ejsza -
Nie ma co panikowac. Na tym etapie gdyby antybiotyk, alkohol czy choroba miala za bardzo zniszczyc zygote zostanie ona usunieta - samoobrona organizmu. Ciezkie choroby tez wplywaja na dziecko. Warto mowic lekarzowi, ze mozliwe, ze jest sie w ciazy. Sa leki, ktore nie sa az tak agresywne.
-
ejsza widzę,ze ja muszę tu wtrącić swoje 2 grosze!!!już na tym forum nie raz pisałam o antybiotykach w ciąży i powiem Ci tak:Nie bój się wziąć ospamoxu!!!To jest lek z grupy penicyli-najbezpieczniejszy dla kobiet w ciąży i karmiących piersią!!!A wiem to z własnego doświadczenia bo ja brałam Duomox(a to jest to samo co Ospamox i Novamox).Na pocieszenie powiem Ci,że ja w ciąży brałam 4 razy antybiotyk w tym pierwszy od 8 dnia po zaplodnieniu-o czym nie wiedziałam!!!Ale moja pani dr rodzinna po wyglądzie moich piersi stwierdziła,ze jestem w ciąży i powiedziala,ze przepisze mi bezpieczny lek.Augumentin tez jest bezpieczny-bo z grupy penicylin.A jeśli chodzi o zatoki i katar to bardzo dobry i oczywiście bezpieczny jest -Bioparox-antybiotyk w aerozolu do buzi i nosa.Na gardło super-tym antybiotykiem dodatkowo się leczyłam nie licząc tamtych czterech.Nie bój się weź ten antybiotyk bo nie leczona infekcja moze uczynić większe szkody niż ten lek!!!Zdrówka życzę!
ejsza lubi tę wiadomość
-
a na ulotkach zawsze pisze skonsultuj sie z lekarzem lub farmaceutą-poprostu firmy farmaceutyczne się w ten sposób zabezpieczają przed ewentualnymi negatywnymi skutkami-chodzi tu o to ,ze w razie gdyby im ktos proces jakiś chciał wytoczyć o uszczerbek na zdrowiu czy tym podobne to oni maja wygraną sprawę bo poinformowali pacjenta.Jeszcze raz -nie bój się!!!Drugi antybiotyk brałam zaraz -chyba coś ok.10tygodnia, nastepny w drugim trymestrze i kolejny też.
-
znieczulenie najlepiej po I trymestrze, ale jezeli jest konieczna wizyta wczesniej, to tez mozna ze znieczulenia skorzystac
Z resztą dentysta powinien rozwiać wątpliwości i sam powie czy mozna czy nie
ja brałam znieczulenie, ale byłam w 6 miesiącuMaciek 21.06.2008
starania o drugie dziecko od VIII.2009 -
Moja dentystka twierdzi,że można znieczulić w każdym okresie ciąży. Słyszałam jednaka wypowiedz stomatologa w tv,żeby unikać w I trymestrze i sama już nie wiem.
Mam słabe zęby.. średnio 3 w roku mi się psują a słyszłam,że w ciąży jeszcze gorzej bywa, szczególnie przy wymiotach..Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2012, 09:12
Witamy Cie Córeczko:* 09.09.13 ♥
-
Kopciuszku126, dziękuje Ci za tak wyczerpującą odpowiedź, ciesze bardzo, że napisałaś mi to wszystko:-* Owszem informowałam lekarkę, że mogę być w ciąży i świadomie mi przepisała ten antybiotyk. Podobnie jak Ty wzięłam pierwszą tabletkę w 7 dniu po zapłodnieniu jeśli do niego by doszło. Jestem pewna tego czasu bo tylko 2 dni wyszły mi testy owu dodatnie. I tak zwlekałam tydzień. Zapytam lekarkę o ten Bioparox bo słyszałam już kilka pozytywnych opinii na jego temat.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego dla Ciebie:-)
ejsza -