Aromek a owulacja JEST?!
-
Cześć dziewczyny,
Przychodzę do was z małym zapytaniem. Czy mimio iż mam owulację (pozytywne testy owulacyjne) przepisany aromek jest właściwy?! Tak staramy się z partnerem jakiś czas, ponad rok temu poroniłam. Już wyjaśniam moje zapytanie, najczęściej słyszał o przyjmowaniu tego leku gdy owulacji w ogóle brak. -
Paulax3 wrote:Cześć dziewczyny,
Przychodzę do was z małym zapytaniem. Czy mimio iż mam owulację (pozytywne testy owulacyjne) przepisany aromek jest właściwy?! Tak staramy się z partnerem jakiś czas, ponad rok temu poroniłam. Już wyjaśniam moje zapytanie, najczęściej słyszał o przyjmowaniu tego leku gdy owulacji w ogóle brak.
Pozytywne testy owulacyjne nie muszą świadczyć o owulacji. To możesz tylko potwierdzić monitoringiem. Jeśli jajeczka słabo rosły to Aromek podkręci ich wzrost ale nie wiem czy to było wypisane w ciemno, czy jednak po USG?
Witamina D -> 78
HSG 2019 -> drożne
AMH 1,91
badanie nasienia 2019 vs 2021
morfologia 4% -> 3% ❌
Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
Ruchome 58,14 %(2021) ✅ -
Testy owulacyjne nie potwierdzają owulacji w 100% a często nawet wprowadzają w błąd. Warto iść na monitoring. Aromek to jest lek do stymulacji zwykle drugiego wyboru. Po nim zwykle rośnie jeden porządny pęcherzyk a nie kilka jak przy stosowaniu clo. I owszem, stosuje sie też u kobiet które mają swoje owulacje po to by je podkręcić, poprawić jakość owulacji. Jednak najpierw powinien być monitoring żeby zobaczyć jakie te owulacje u Ciebie są. Przy stosowaniu stymulacji aromkiem czy innym lekiem też powinno sie chodzić na monitoring żeby sprawdzić jak reaguje organizm😊24.03.21 ➡️ poronienie zatrzymane 8/12 tydz.
13.10.22 ➡️ II kreski
27.06.22 ➡️ Moja tęczowa Maja jest już z nami💓 3760g/57cm
01.03.23 ➡️ zaczynamy starania o rodzeństwo👨👩👧👧❤
08.10.23 ➡️ II kreski 🍀
11.12.23 ➡️ prenatalne: zdrowy bobas👶
17.06.24➡️ Mikołaj 3680g/59cm♥️ -
Mam jeszcze jedno pytanie trochę mniej związane z powyższym. Od kilku miesięcy przed okresem kilka dni nawet do 7 mam delikatne różowe upławy. Nie codziennie przez 7dni ale np 7 i 6 dnia przed miesiączką. Powiedziałam o tym lekarzowi ale to zniwelował.
-