X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Badanie nasienia jak przebiega?
Odpowiedz

Badanie nasienia jak przebiega?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • ona32 Przyjaciółka

Wysłany: 2 lipca 2017, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie
    Czy może mi ktoś napisać jak przebiega badanie nasienia. Lekarz mi mówił że jeśli do pół godziny dowieziemy do labolatorium to można to wykonać w domy, Ale mam pytanie czy można go pobrać podczas stosunku czy mąż sam musi to zrobić/

ona32
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są dwie metody: 1 - w klinice, gdzie badają nasienie, o ile dają taką możliwość (osobny, intymny pokój), tam mężczyzna oddaje sam lub 2- w domu.

Jeśli chcecie tę 2 opcję, to musicie kupić/pobrać ze swojej kliniki specjalną prezerwatywę oraz kubeczek. Wszystko sterylne. Przed stosunkiem mąż musi się umyć - tylko ciepła woda i najlepiej dać mu do wytarcia świeży ręcznik. Potem zakłada prezerwatywę (jeśli jesteście wierzący, to możecie ją przebić kilka razy sterylną igłą). Po stosunku przerzucacie to co w prezerwatywie do przygotowanego pojemniczka. Pojemniczek z nasieniem trzeba trzymać przy ciele żeby nasienie cały czas miało odpowiednią temperaturę. Dostarczacie w ciągu 30-40 minut do laboratorium i gotowe.

Aha, pamiętajcie, że przed badaniem wymagana jest wstrzemięźliwość od 3 do 7 dni. Warto także zrobić posiew nasiena. Czasem parametry są kiepskie bo kijanki chorują na jakąś bakterię i jak się ją wyleczy to i parametry się polepszą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2017, 11:52

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ