X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Badanie poziomu progesteronu
Odpowiedz

Badanie poziomu progesteronu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Nicky Koleżanka

Wysłany: 24 kwietnia 2021, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, mam takie pytanie bo wiem, że wiele z Was ma w tym dużo doświadczenia. Chciałabym zmierzyć poziom progesteronu ale czytałam, że to jest dość skomplikowane, bo poziom zależy od dnia cyklu, pory dnia itd. Moge iść do ginekologa tylko prywatnie a to tutaj sporo kosztuje dlatego chciałabym pójść już z wynikami i poprosić o ich interpretację. Czy możecie mi doradzić kiedy najlepiej mierzyć progesteron? Czy powinnam od razu zrobić kilka badań w kilku dniach cyklu czy wystarczy raz?

• bambusek93 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2021, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) Wiesz kiedy masz owulacje? Progesteron najlepiej sprawdzać około 7ego dnia od momentu wystąpienia owulacji. Robiłaś już jakieś badania czy to dopiero będzie Twoja pierwsza wizyta?

iv09hdgernzbn7dp.png

10.2019 początek starań
    05.06.2020 poronienie samoistne w 6tym tygodniu👼💔

14.02 ❣️⏸️❣️
    15.02 Beta hCG 205,6 mIU/mL
    17.02 Beta hCG 480,0 mIU/mL
    22.02 Beta hCG 4320,0 mIU/mL
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2021, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nicky wrote:
    Hej dziewczyny, mam takie pytanie bo wiem, że wiele z Was ma w tym dużo doświadczenia. Chciałabym zmierzyć poziom progesteronu ale czytałam, że to jest dość skomplikowane, bo poziom zależy od dnia cyklu, pory dnia itd. Moge iść do ginekologa tylko prywatnie a to tutaj sporo kosztuje dlatego chciałabym pójść już z wynikami i poprosić o ich interpretację. Czy możecie mi doradzić kiedy najlepiej mierzyć progesteron? Czy powinnam od razu zrobić kilka badań w kilku dniach cyklu czy wystarczy raz?
    Progesteron kosztuje (przynajmniej u mnie) w granicach 20zł. Nie jest skomplikowane, robisz właśnie koło 7 dnia po owulacji, lub stricte w 21dc, przy regularnych cyklach wtedy powinno wykazać przebytą owulację.

Nicky lubi tę wiadomość

• Nicky Koleżanka

Wysłany: 25 kwietnia 2021, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambusek93 wrote:
    Hej :) Wiesz kiedy masz owulacje? Progesteron najlepiej sprawdzać około 7ego dnia od momentu wystąpienia owulacji. Robiłaś już jakieś badania czy to dopiero będzie Twoja pierwsza wizyta?

Heej, dziekuję za odpowiedź :) Tak mniej więcej jestem w stanie określić kiedy mam owulację ale teraz kupiłam sobie też testy, żeby się upewnić, że to wtedy. Postaram się więc zmierzyć ten progesteron w 7 dniu po owulacji :)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ