X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Bardzo trudny temat - jak pomoc?
Odpowiedz

Bardzo trudny temat - jak pomoc?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • KotkaPsotka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2014, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To temat o zdrowiu jeszcze nie poczetego dziecka. Bardzo was przepraszam z gory za ten temat. Jesli ktoras nie ma ochoty czytac to ja to rozumiem.

Dziewczyny bardzo potrzebuje waszej rady.

Przed swietami dowiedzialam sie ze moja najlepsza przyjaciolka jest w ciazy. Cieszylam sie razem z nia ogromnie. Wielkie szczescie.
    Wlasnie mi napisala ze dziecko ma bardzo wysokie prawodopodobienstwo wad genetycznych........
    Jestem w szoku, nie wiem co jej odpisac, nie wiem co powiedziec...
    Sama jestem przerazona i zrozpaczona a ona przeciez jeszcze bardziej....
    Co moge zrobic? Co moge powiedziec?

9fca6f50a2283c6d700e791421c68616.png
  • Lili Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2014, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może powiedz jej, że bardzo, bardzo często takie przypuszczenia okazują się ostatecznie pomyłką. Ja osobiście znam trzy rodziny, które przeżywały taki dramat. Jedna z nich desperacko poszukiwała możliwości usunięcia ciąży. Dziś wszystkie te maluchy (jedno ma już 10 lat) są piękne i zupełnie zdrowe. A mogło ich nie być, bo lekarze byli przeświadczeni o licznych wadach genetycznych...Szkoda tylko stresu, jakie przechodziły te mamy będąc w ciaży.

vanessa, Czarnula87 lubią tę wiadomość

• Ania_84 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2014, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie mi własnie siostra przedwczoraj opowiadala podobna histrie w 15 tyg jej znajoma otrzymała podobne informacje ze konczyny nie a wyksztalcone , ze dziecko jest zdeformowane.. długo sie zastanawiali.. urodzila piekne zdrwe dziecko, okazało sie ze aparatura nie byla dobra podczas USg
    U siostry tez na poczatku 12 tyg bylo mowione ze ma jakas plamke- wskazujaca na zespol Taureta - i ze najprawdopodobniej urodzi martwe dziecko, ze ta odl karkowa tez jest nie dostatecznie duza.. jezdzili po roznych lekarzach.. w koncu trafili do genetyka w szczecinie ..zbadal siostre zrobil usg i okazlo sie ze wszytsko ok :)
    Maluch przyszedl na swiat miesiac za wczesnie teraz ma 2 miesiace i wazy 5 kg- jest zdrowy jak nie wiem :D

vanessa, Czarnula87 lubią tę wiadomość

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2014, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze niech jeszcze raz zasiegnie opinii u innego lekarza

Czarnula87 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2014, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba uważać z takimi diagnozami lekarzy bo naprawdę można doprowadzić do tragedii (ja osobiście nie uznaję aborcji nie ważne z jakiego powodu i cokolwiek złego by się działo) ale ile prawdopodobnie dzieci zostało zabitych z powodu błędnej diagnozy, w mojej rodzinie był podobny przypadek, lekarz stwierdził nie uleczalną chorobę dziecka.. dziś Franio ma 8 miesięcy i jest zdrowym szczęśliwym dzieckiem.

Koleżanka niech idzie do kilku lekarzy i nie opiera się na opini jednego.

Czarnula87, Spero, Another, vanessa lubią tę wiadomość

• iwcia77 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2014, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotkaPsotka wrote:
    To temat o zdrowiu jeszcze nie poczetego dziecka. Bardzo was przepraszam z gory za ten temat. Jesli ktoras nie ma ochoty czytac to ja to rozumiem.

Dziewczyny bardzo potrzebuje waszej rady.

Przed swietami dowiedzialam sie ze moja najlepsza przyjaciolka jest w ciazy. Cieszylam sie razem z nia ogromnie. Wielkie szczescie.
    Wlasnie mi napisala ze dziecko ma bardzo wysokie prawodopodobienstwo wad genetycznych........
    Jestem w szoku, nie wiem co jej odpisac, nie wiem co powiedziec...
    Sama jestem przerazona i zrozpaczona a ona przeciez jeszcze bardziej....
    Co moge zrobic? Co moge powiedziec?

a na podstawie jakich badan lekarze to stwierdzili? miala robiona biopsje kosmowki (CVS) lub punkcje owodni ( tzw amniopunkcje)?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ