Bardzo trudny temat - jak pomoc?
-
To temat o zdrowiu jeszcze nie poczetego dziecka. Bardzo was przepraszam z gory za ten temat. Jesli ktoras nie ma ochoty czytac to ja to rozumiem.
Dziewczyny bardzo potrzebuje waszej rady.
Przed swietami dowiedzialam sie ze moja najlepsza przyjaciolka jest w ciazy. Cieszylam sie razem z nia ogromnie. Wielkie szczescie.
Wlasnie mi napisala ze dziecko ma bardzo wysokie prawodopodobienstwo wad genetycznych........
Jestem w szoku, nie wiem co jej odpisac, nie wiem co powiedziec...
Sama jestem przerazona i zrozpaczona a ona przeciez jeszcze bardziej....
Co moge zrobic? Co moge powiedziec? -
Może powiedz jej, że bardzo, bardzo często takie przypuszczenia okazują się ostatecznie pomyłką. Ja osobiście znam trzy rodziny, które przeżywały taki dramat. Jedna z nich desperacko poszukiwała możliwości usunięcia ciąży. Dziś wszystkie te maluchy (jedno ma już 10 lat) są piękne i zupełnie zdrowe. A mogło ich nie być, bo lekarze byli przeświadczeni o licznych wadach genetycznych...Szkoda tylko stresu, jakie przechodziły te mamy będąc w ciaży.
vanessa, Czarnula87 lubią tę wiadomość
-
Dokładnie mi własnie siostra przedwczoraj opowiadala podobna histrie w 15 tyg jej znajoma otrzymała podobne informacje ze konczyny nie a wyksztalcone , ze dziecko jest zdeformowane.. długo sie zastanawiali.. urodzila piekne zdrwe dziecko, okazało sie ze aparatura nie byla dobra podczas USg
U siostry tez na poczatku 12 tyg bylo mowione ze ma jakas plamke- wskazujaca na zespol Taureta - i ze najprawdopodobniej urodzi martwe dziecko, ze ta odl karkowa tez jest nie dostatecznie duza.. jezdzili po roznych lekarzach.. w koncu trafili do genetyka w szczecinie ..zbadal siostre zrobil usg i okazlo sie ze wszytsko ok
Maluch przyszedl na swiat miesiac za wczesnie teraz ma 2 miesiace i wazy 5 kg- jest zdrowy jak nie wiemvanessa, Czarnula87 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyTrzeba uważać z takimi diagnozami lekarzy bo naprawdę można doprowadzić do tragedii (ja osobiście nie uznaję aborcji nie ważne z jakiego powodu i cokolwiek złego by się działo) ale ile prawdopodobnie dzieci zostało zabitych z powodu błędnej diagnozy, w mojej rodzinie był podobny przypadek, lekarz stwierdził nie uleczalną chorobę dziecka.. dziś Franio ma 8 miesięcy i jest zdrowym szczęśliwym dzieckiem.
Koleżanka niech idzie do kilku lekarzy i nie opiera się na opini jednego.Czarnula87, Spero, Another, vanessa lubią tę wiadomość
-
KotkaPsotka wrote:To temat o zdrowiu jeszcze nie poczetego dziecka. Bardzo was przepraszam z gory za ten temat. Jesli ktoras nie ma ochoty czytac to ja to rozumiem.
Dziewczyny bardzo potrzebuje waszej rady.
Przed swietami dowiedzialam sie ze moja najlepsza przyjaciolka jest w ciazy. Cieszylam sie razem z nia ogromnie. Wielkie szczescie.
Wlasnie mi napisala ze dziecko ma bardzo wysokie prawodopodobienstwo wad genetycznych........
Jestem w szoku, nie wiem co jej odpisac, nie wiem co powiedziec...
Sama jestem przerazona i zrozpaczona a ona przeciez jeszcze bardziej....
Co moge zrobic? Co moge powiedziec?
a na podstawie jakich badan lekarze to stwierdzili? miala robiona biopsje kosmowki (CVS) lub punkcje owodni ( tzw amniopunkcje)?
-